Nieuws Hoe herken ik de signalen van een beroerte?

3 mei 2016

Een beroerte is de belangrijkste oorzaak van invaliditeit in ons land en één van de dodelijkste hart- en vaatziekten. Recent onderzoek van de Hartstichting onder ruim 1000 mensen toont aan dat de meeste mensen de drie meest voorkomende signalen van een beroerte niet herkennen. Slechts 31% van de respondenten zegt (spontaan) een beroerte te herkennen aan een scheve mond, spraakproblemen, en een verlamming van een arm. Dit percentage is nog lager bij respondenten die niet eerder (in hun omgeving) in aanraking zijn geweest met een beroerte (22%). Bovendien herkennen mannen de signalen minder vaak (25%) dan vrouwen (38%).

Alleen snel handelen voorkomt hersenbeschadiging
Het onderzoek laat ook zien dat het merendeel van de respondenten (88%) weet dat je 112 moet bellen bij vermoeden van een beroerte. Echter, omdat ze de signalen niet herkennen, wachten ze vaak te lang met het inschakelen van spoedeisende hulp. In plaats van direct 112 te bellen, belt 1 op de 5 respondenten (afhankelijk van de signalen) eerst de huisarts voor overleg. Door niet direct 112 te bellen, komen slachtoffers gemiddeld pas na zeven uur in het ziekenhuis.

Karin Klijn: 'Ik zie nog dagelijks mensen te laat in het ziekenhuis arriveren. Lang niet alle mensen herkennen signalen van een beroerte. Ook horen wij nog vaak dat mensen wel gemerkt hebben dat er iets aan de hand is, maar afwachten of de klachten misschien ook vanzelf overgaan. Bij een beroerte telt echter iedere minuut. Hoe sneller wij de behandeling kunnen starten en de aanvoer van bloed naar de hersenen wordt hersteld, hoe kleiner de kans is op blijvende hersenbeschadiging. Het is daarom belangrijk dat iedereen de signalen van een beroerte herkent en direct 112 belt.'

De drie belangrijkste signalen van beroerte zijn:

  • Scheve mond - Opeens hangt een mondhoek naar beneden.

  • Lamme arm - Plotseling is een arm verlamd.

  • Verwarde spraak - De persoon spreekt wartaal of komt niet meer uit zijn woorden.

Omvang problematiek in Nederland onderschat
Elke dag worden ongeveer 125 mensen getroffen door een beroerte: zij krijgen een TIA, een herseninfarct of een hersenbloeding. Eén op de vijf overleeft een beroerte niet: dat zijn jaarlijks meer dan 9.000 mensen. Hoe ouder het slachtoffer, hoe groter de kans op overlijden. Op dit moment leven meer dan 175.000 Nederlanders dagelijks met de gevolgen van een hersenbloeding of herseninfarct. Verlammingsverschijnselen, problemen met praten of lopen en blijvende karakterverandering komen vaak voor. Een op de drie slachtoffers blijft hulpbehoevend. Dat heeft niet alleen veel impact op het leven van het slachtoffer, maar ook op de naasten.

Aandacht voor signalen van beroerte van levensbelang
De Hartstichting is een publiekscampagne gestart om ervoor te zorgen dat Nederlanders de drie meest voorkomende signalen van een beroerte herkennen (mond, spraak, arm) en direct 112 bellen. Om dit rijtje te kunnen onthouden, heeft de Hartstichting een nieuw geheugensteuntje geïntroduceerd: Mond, spraak, arm. Beroerte-alarm! Zo kunnen getuigen sneller alarm slaan, komen slachtoffers eerder in het ziekenhuis en kunnen we hersenbeschadiging zo veel mogelijk voorkomen.

 

Meer nieuws


Betere biomarkers nodig voor CAA Kwart 55plussers heeft CAA maar diagnose is moeilijk vast te stellen

18 april 2024

Ongeveer een kwart van de 55plussers heeft de aandoening, blijkt uit promotieonderzoek van Anna de Kort aan het Radboudumc. Betere biomarkers zijn nodig voor een snellere en goede diagnose.

lees meer

Vapen, een ernstig gezondheidsrisico Artsen slaan alarm tegen vapen

16 april 2024

Artsen spreken zich gezamenlijk uit tegen vapen in de landelijke campagne artsenslaanalarm.nl.

lees meer

Spierontspanning perfect te meten met magnetische hersenstimulatie (TMS) Waardevolle methode voor gereedschapskist neuroloog

15 april 2024

Sommige patiënten hebben spierklachten door niet goed ontspannende spieren, soms veroorzaakt door een erfelijke spierziekte. Te traag ontspannende spieren zijn niet eenvoudig te diagnosticeren. Joery Molenaar ontwikkelde een methode waarmee dit betrouwbaar kan.

lees meer

Koninklijke onderscheiding voor professor Harry van Goor, hoogleraar Chirurgieonderwijs Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

12 april 2024

Bij zijn afscheid werd professor Harry van Goor benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij ontving de Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Slinkman uit Berg en Dal.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet