Nieuws Minder prednison voor nierpatiëntjes

24 november 2016

In de nieuwe studie krijgt de helft van de patiënten met een recidief (terugkerend) nefrotisch syndroom in de laatste vier weken van hun behandeling een placebo (nepdrankje) in plaats van prednison. Zo wordt duidelijk of minder prednison even effectief is als de huidige, langere, kuur. Dat zou goed nieuws zijn voor de patiëntjes die worden behandeld met het middel. Zij hebben namelijk regelmatig last van vervelende bijwerkingen als gedragsproblemen, groeivertraging en problemen met hun botten.

Lek

Bij kinderen met het nefrotisch syndroom lekken de nierfilters eiwitten waardoor deze met de urine worden afgevoerd en er een tekort aan eiwit in het bloed ontstaat. Een van de eerste verschijnselen is vochtophoping in het lichaam. Patiënten met de ziekte zijn gevoeliger voor infecties door het verlies van afweerstoffen en ze hebben een verhoogde kans op trombose. Jaarlijks krijgen ongeveer zestig kinderen te horen dat ze deze nierziekte hebben. Over het algemeen is de ziekte goed te behandelen met een prednisonkuur van twaalf weken, maar in tachtig procent van de gevallen komt de ziekte terug waardoor er nogmaals een prednisonkuur wordt gegeven. Bij de helft van de kinderen gebeurt dit regelmatig.

Deelnemers gezocht

De artsen dr. Michiel Schreuder, kindernefroloog en arts-onderzoeker Anne Schijvens zijn nog op zoek naar kinderen die willen deelnemen aan de studie. Schijvens: “Kinderen uit alle ziekenhuizen kunnen meedoen en hoeven daarvoor niet naar het Radboudumc te komen. In totaal zoeken we 144 kinderen die we door middel van loting over twee groepen gaan verdelen. Een groep krijgt de gewone dosis prednison en de andere groep krijgt in de laatste weken een placebo.” De studie duurt twee jaar. De ouders en hun kinderen wordt gevraagd om in deze periode een aantal keer een vragenlijst in te vullen met als doel meer inzicht in het beloop van de ziekte en eventuele bijwerkingen te krijgen.

Naast de behandeling, hopen de onderzoekers ook te ontrafelen wat precies de oorzaak van het syndroom is. Om dat te ontdekken, kunnen de wetenschappers in de toekomst de deelnemende patiënten vragen om lichaamsmateriaal als bijvoorbeeld speeksel en urine af te staan. Deze materialen worden opgeslagen in de Radboud Biobank.

Meer informatie over de studie is te vinden op de studiewebsite: www.restern.nl

 

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet