Beter begrip van de heterogeniteit van psychiatrische stoornissen door normatieve modellen
Dr. Andre Marquand, Radboudumc, Cognitieve Neurowetenschappen
De kern van het idee is om een goed begrip van normaliteit te bereiken, zodat stoornissen geïdentificeerd kunnen worden als afwijkingen van het normale patroon. De onderzoekers van dit programma zullen hersenscans gebruiken om deze normale patronen te onderzoeken om daarmee vervolgens de mechanismen die ten grondslag liggen aan psychiatrische stoornissen beter te begrijpen.
Waarom 1 nier bij geboorte te weinig is...
Dr. Michiel Schreuder, Radboudumc, Kindernefrologie
Als volwassene kun je (vrijwel) ongestraft een nier missen. De situatie is anders als je met maar één nier (mononier) geboren wordt. Schreuder: “In de afgelopen jaren hebben we met het werelds grootste cohort kinderen met een mononier laten zien dat dit leidt tot nierschade, zoals een hoge bloeddruk en eiwitverlies in de urine.”
Het verschil tussen kinderen en volwassenen met één nier zit in de compensatie die optreedt in de mononier. Deze compensatie is bij kinderen veel meer uitgesproken en leidt tot een harder werkende nier en een hogere druk in de nierfilters, glomerulaire hyperfiltratie genoemd. Het SPHINCS project (Strategies to Prevent glomerular Hyperfiltration INjury in Congenital Solitary kidneys) richt zich op het ontrafelen van de onderliggende mechanismes die deze hyperfiltratie verklaren, en die dus voor de nierschade verantwoordelijk zijn. Daarbij lijken het renine-angiotensine systeem, het NO-systeem en vasopressine een grote rol te spelen. Onder andere in een uniek model in schapen wordt (met collega's uit Australië) onderzocht welke systemen daarbij betrokken zijn.
Deze informatie is essentieel om nierschade te gaan voorkomen. Schreuder: “Niet alleen het ophelderen van het mechanisme, maar ook met welke medicijnen en op welke leeftijd dit proces beïnvloed kan worden, is onderwerp van het SPHINCS project. Het onderzoek moet de basis leggen voor een studie bij kinderen met een aangeboren mononier om de nierschade te gaan voorkomen.”
Lees het bericht van de Radboud Universiteit over de acht Vidi-subsidies
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.
Meer nieuws
Zondag 6 oktober Open dag Radboudumc Tijdens Weekend van de Wetenschap
19 september 2024Open dag bij het Radboudumc; altijd iets leuks te beleven. Inschrijving voor tijdafhankelijke activiteiten start op woensdag 25 september om 12 uur. Toegang is gratis.
lees meer