Nieuws Uitbreiding Radboudumc Expertisecentrum zeldzame aangeboren ontwikkelingsstoornissen

5 december 2016

Dankzij een recent opgezet intensief samenwerkingsverband van de afdeling Genetica van het Radboudumc en het Amalia kinderziekenhuis met het Vincent van Gogh Topklinisch Centrum voor Neuropsychiatrie en met het kinder- en jeugdpsychiatrisch centrum Karakter, kan sinds kort ook topreferente GGZ zorg door specialisten van buitenaf op locatie van het Radboudumc plaatsvinden.

Nieuw samenwerkingsverband
Dankzij een recent opgezet intensief samenwerkingsverband van de afdeling Genetica van het Radboudumc en het Amalia kinderziekenhuis met het Vincent van Gogh Topklinisch Centrum voor Neuropsychiatrie en met het kinder- en jeugdpsychiatrisch centrum Karakter, kan sinds kort ook topreferente GGZ zorg door specialisten van buitenaf op locatie van het Radboudumc plaatsvinden. Zo kunnen voortaan de consulten bij de klinisch neuropsycholoog en kinderpsychiater bínnen de muren van het expertisecentrum plaatsvinden, naast de consulten bij de verschillende (medische en paramedische disciplines). Voor patiënten en ouders is dit prettig aangezien nu alle afspraken op één dag georganiseerd kunnen worden. Dit geldt zowel voor de intake als voor de periodieke follow-up. Er wordt gestreefd om de reguliere controles in de eigen regio van de patiënt te laten plaatsvinden. Hiervoor is nauwe samenwerking en laagdrempelig overleg met huisartsen en verwijzers uit regionale zorginstellingen dan ook erg belangrijk.

Expertisecentrum zeldzame aangeboren ontwikkelingsstoornissen
Het Radboudumc Expertisecentrum zeldzame aangeboren ontwikkelingsstoornissen biedt topreferente specialistische zorg aan kinderen en volwassenen met zeldzame aangeboren ontwikkelingsstoornissen, zoals patiënten met het PTEN Hamartoom Tumor syndroom (voorheen Cowden syndroom), KBG syndroom, Kleefstra syndroom, Koolen-deVries syndroom, Noonan syndroom en PraderWilli syndroom. Door het bundelen van expertise in vroegtijdige (genetische) diagnostiek, follow-up, consultatie, advies en wetenschappelijk onderzoek, is in dit expertisecentrum de meeste kennis aanwezig.

In 2015 is het Expertisecentrum erkend door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Zorgverleners uit de eerste en tweede lijn kunnen zowel kinderen als volwassenen met (verdenking op) een zeldzame aangeboren ontwikkelingstoornis verwijzen naar het Expertisecentrum voor consultatie en zorg door diverse disciplines. Experts van verschillende afdelingen van het Radboudumc werken binnen dit centrum al langere tijd intensief samen. Hierdoor kunnen patiënten op één dag door verschillende specialisten van en buiten het Radboudumc gezien worden.

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet