Nieuws Een poeptransplantatie hoe werkt dat

9 oktober 2017

Op 11 oktober organiseert het Radboudumc een publieksavond Chronische darmziekten. Tijdens deze avond bespreken artsen en onderzoekers samen met patiënten en andere geïnteresseerden de perspectieven van het hedendaagse onderzoek naar chronische darmziekten, zoals de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa. Een behandeling waar veel onderzoek naar gedaan wordt is de poeptransplantatie. Hoe werkt dat nu eigenlijk en voor wie kan het een uitkomst zijn?

Vijf vragen aan maag-, darm-, leverarts Frank Hoentjen. Hij zal tijdens de publieksavond een lezing houden over de toekomst van de poeptransplantatie voor chronische darmziekten.

Wat is een poeptransplantatie?

Het is eigenlijk letterlijk wat het woord zegt: de poep van een donor wordt ingebracht bij een ontvanger om een onderliggende ziekte te behandelen. Een poeptransplantatie kan op drie verschillende manieren toegediend worden:
  • Met een slangetje via de neus naar de twaalfvingerige darm (het begin van de dunne darm)
  • Met een klysma: via de anus naar de dikke darm. Met deze techniek kun je helaas alleen het onderste gedeelte van de dikke darm bereiken.
  • Met een colonoscopie:  waar normaal met een slangetje het binnenste van de dikke darm in beeld wordt gebracht, wordt nu via deze weg de poep ingespoten. 

Hoe werkt een poeptransplantatie?

Het idee achter een poeptransplantatie is het overbrengen van bacteriën die in onze darmen leven en hierdoor de balans van de darmflora te verbeteren. Onze darmen bevatten namelijk tien keer zoveel bacteriën als dat we zelf cellen hebben, de darmflora. Ons afweersysteem herkent deze bacteriën wel, maar maakt geen afweerreactie aan om ze op te ruimen. Het is dus een vredig samenzijn. Men dacht altijd dat de darmflora stabiel blijft, maar nu blijkt daar tijdelijk verandering in te brengen. Door transplantatie van de darmbacteriën van een gezond persoon hopen we de samenstelling van de darmflora van de patiënt te veranderen.

Word je niet ziek van de darmbacteriën van andere (gezonde) mensen?

Nee, je wordt er niet ziek van. Dat komt doordat we donoren heel goed screenen om het risico op infecties te voorkomen. Zo bekijken wij of hun ontlasting geen parasitaire infecties bevat, en of zij geen overdraagbare aandoeningen, zoals virale hepatitis of HIV, in hun bloed hebben. Ontvangers kunnen na een transplantatie wel wat last hebben van gasvorming, krampen en diarree, en soms ook koorts. Dat gaat dan na een paar dagen weer over.

Voor welke ziekten kan een poeptransplantatie werken?

Voor één ziekte is hard bewijs dat een poeptransplantatie werkt, en dat is een darminfectie met de bacterie Clostridium difficile. Deze darminfectie komt vooral voor bij ouderen in verpleeghuizen of na antibioticagebruik, maar ook bij patienten met chronische darmontstekingen. De infectie is te behandelen met antibiotica, maar komt bij sommigen snel terug waarna antibiotica minder effectief blijken te zijn. Een poeptransplantatie blijkt bij 8 tot 9 op de 10 patiënten effectief.
 
Daarnaast wordt op dit moment onderzocht of poeptransplantaties kunnen helpen bij de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa. De eerste studies naar Colitis Ulcerosa gaven tegenstrijdige resultaten, in de ene studie werd wel een effect gezien en bij de andere studie niet. Verder onderzoek moet ook vragen over de beste manier en frequentie van toediening beantwoorden.
 
En als laatste: uit een diermodel blijkt dat de darmflora mogelijk betrokken is bij obesitas. Uit studies is gebleken dat door een poeptransplantatie van een obese muis naar een magere muis de magere muis ook obees werd. Er lopen nu klinische trials naar poeptransplantaties bij overgewicht en overwicht gerelateerde aandoeningen als diabetes mellitus.

Kunnen patiënten al een poeptransplantatie ondergaan? Kan dat in het Radboudumc?

Ja, patiënten kunnen een poeptransplantatie ondergaan, maar met restricties. In het Radboudumc passen wij een poeptransplantatie alleen toe bij een vaak terugkerende darminfectie met Clostridium difficile. Sporadisch voeren wij ook een poeptransplantatie uit bij chronische darmziekten.
 
Aanmelden voor de publieksavond Chronische darmziekten kan hier.
Luister ook het interview terug dat Frank Hoentjen gaf bij het radioprogramma Gezond en Wel.

Meer informatie


Marcel Wortel

persvoorlichter

(024) 81 87389

Meer nieuws


Nijmeegse onderzoekers ontdekken nieuwe zenuwbaan in hersenen

17 oktober 2018

Onderzoekers van het Radboudumc hebben met diverse beeldvormende technieken een nieuwe zenuwbaan in de hersenen van mensen ontdekt. De vondst heeft mogelijk gevolgen voor de behandeling van onder andere aangezichtspijn.

lees meer

Radboudumc test noodstroom

15 oktober 2018

Op woensdag 17 oktober 2018 om 16.00 uur test het Radboudumc ziekenhuisbreed de noodstroom. Dit doen we om de veiligheid en continuïteit van de zorg te kunnen waarborgen tijdens een echte stroomstoring. De test duurt maximaal 45 minuten.

lees meer

Nauwelijks overlap tussen patiënten met schizofrenie Onderzoek op groepsniveau zegt weinig over de individuele patiënt

11 oktober 2018

Patiënten met de diagnose schizofrenie vertonen onderling grote verschillen. Onderzoekers van het Radboudumc toonden samen met collega’s uit Engeland en Noorwegen aan dat slechts een verwaarloosbaar aantal identieke eigenschappen in de hersenen voorkomt bij meer dan twee procent van de patiënten.

lees meer

Acht Radboudumc vrouwen in de Viva400

8 oktober 2018

Acht vrouwen binnen het Radboudumc zijn genomineerd in de jaarlijkse VIVA400-lijst. Stuk voor stuk ambitieuze, ondernemende vrouwen die afgelopen jaar het verschil wisten te maken.

lees meer

Grote subsidie voor ontwikkeling e-health hartrevalidatie Eurostar subsidie van 1,9 miljoen voor project CaRe

4 oktober 2018

Hoogleraar integratieve fysiologie Maria Hopman van het Radboudumc gaat samen met Deense en Zwitserse bedrijven een e-health programma opzetten voor hartrevalidatie. Zij krijgen hiervoor een Eurostar subsidie van 1,9 miljoen euro.

lees meer

Erfelijke aanleg voor overgewicht groter in dikmakende omgeving

3 oktober 2018

Kinderen worden niet automatisch te dik als ze daar een erfelijke aanleg voor hebben. Deze aanleg voor overgewicht komt sterker tot uiting in een omgeving die overgewicht in de hand werkt.

lees meer
  • Snel naar