Nieuws Erfelijke aanleg bepaalt kans op verzakking
20 juli 2017

Ongeveer twee op de vijf Nederlandse vrouwen boven de 45 jaar heeft bij gynaecologisch onderzoek een vaginale verzakking (prolaps). Bekende risicofactoren zijn onder meer zwangerschap, bevalling en menopauze. Daarnaast blijkt erfelijke aanleg belangrijk te zijn. Gynaecologe en onderzoekster Sabrina Lince van het Radboudumc toonde deze erfelijke aanleg aan en identificeerde 44 nieuwe kandidaatgenen die betrokken zijn bij het ontstaan van vaginale prolaps. Lince promoveerde 5 juli op haar onderzoek.

Een vaginale prolaps, ook wel verzakking genoemd, is het uitzakken van een of meer bekkenorganen in of tot buiten de vagina. Dit kan de blaas zijn, maar ook de baarmoeder of darm. Ongeveer 40 procent van de vrouwen wereldwijd heeft een vorm van verzakking en de kans hierop neemt toe met de leeftijd. De belangrijkste oorzaak is schade of verzwakking van de spieren, steunweefsel en zenuwen van de bekkenbodem die deze organen ondersteunen. Een verzakking kan een grote impact hebben op het dagelijks leven. Zo kunnen vrouwen last hebben van pijn in hun buik of rug, het zien of voelen van een zwelling in of buiten de vagina, pijn bij het vrijen en problemen bij het plassen of met de ontlasting.
 
Genetische aanleg
De afgelopen jaren laten steeds meer studies zien dat erfelijke aanleg een rol speelt bij een verzakking. Gynaecologe en onderzoekster Sabrina Lince onderzocht het risico op een verzakking als dit in de familie voorkomt. Ze laat zien dat dit risico aanzienlijk hoger ligt als een of meer vrouwen in de familie een verzakking heeft. Zo hebben de zussen van vrouwen met een verzakking een bijna negen maal hoger risico om zelf een verzakking te ontwikkelen.
Om te onderzoeken welke genen betrokken zijn bij het ontstaan van een verzakking, gebruikte Lince een nieuwe DNA-analyse techniek bij ruim 500 vrouwen met een verzakking, en bij meer dan 1900 controlepersonen. Het voordeel van deze nieuwe techniek is dat niet alleen wordt gekeken naar de meest voor de hand liggende kandidaatgenen, maar naar alle mogelijke genen. Lince vond 44 nieuwe genen die bij het ontstaan van een verzakking betrokken (kunnen) zijn.
 
Vaker spataders en hypermobiliteit
Lince bekeek ook of vrouwen met een verzakking meer kans hadden op een aandoening waarbij het eiwit collageen niet goed werkt. Collageen is een belangrijk onderdeel van bindweefsel: het zorgt voor stevigheid en elasticiteit van de weefsels in ons lichaam. Lince: “Bij aandoeningen zoals spataders of een navelbreuk is er een verandering in het collageen. Er zijn aanwijzingen dat veranderingen in collageen bijdragen aan de kans op een verzakking. Wij vonden dat vrouwen met een verzakking duidelijk vaker een of meer andere aandoeningen hadden waarbij het collageen niet goed werkt dan controles.” Zij hadden vooral last van spataders, gewrichtshypermobiliteit en verzakking van de dikke darm. “Waarschijnlijk heeft een gemeenschappelijke genetische afwijking invloed op het ontstaan van deze aandoeningen. Als het collageen niet goed werkt, zijn de weefsels niet stevig genoeg en is er meer kans op een verzakking. Deze kennis geeft belangrijke aanknopingspunten om in de toekomst de behandeling te verbeteren en mogelijk zelfs een verzakking te voorkomen,” concludeert Lince.
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer nieuws


Grotere kans op zwangerschaps­complicaties na beroerte

18 oktober 2019

Vrouwen die op jonge leeftijd een beroerte krijgen en daarna zwanger worden, krijgen vaker zwangerschapscomplicaties, zoals een verhoogde bloeddruk, het HELLP-syndroom en vroeggeboortes dan vrouwen zonder een eerder herseninfarct.

lees meer

Programma InScience bekend, kaartverkoop gestart

17 oktober 2019

De vijfde editie van het wetenschappelijke filmfestival InScience vindt dit jaar plaats van 6-10 november. Ook deze keer is Radboudumc weer partner, en kun je enkele van onze onderzoekers op het festival bewonderen.

lees meer

Dutch Design Week special over Designing Humans Radboudumc en Technische Universiteit over ‘Van Human Design naar Designing Humans’

17 oktober 2019

Tijdens de Dutch Design Week presenteren Studium Generale van de TU/e, boekhandel Van Piere en Radboudumc een DDW-special over de Mens 2.0. Van Human Design naar Designing Humans.

lees meer

Laat je leefstijl checken en doe mee aan reanimatie-oefening met een VR-bril

12 oktober 2019

Het Radboudumc besteedt jaarlijks extra aandacht aan leefstijl en gezondheid voor medewerkers, en voor patiënten, bezoekers en andere belangstellenden. Dit jaar kunt u hiervoor terecht op 16 oktober van 10.00 tot 14.00 uur.

lees meer

Jeroen Meijerink is Duurzame Zorgprofessional 2019 Verduurzamen OK-processen met ‘De Groene OK’

11 oktober 2019

Het programma richt zich op 4 grote thema's: (1) gezondheidsbevordering van patiënten en medewerkers, (2) milieubelasting, (3) circulair werken, en (4) meten van resultaten.

lees meer