Nieuws Leiden mutaties tot andere bacterile samenstelling van de huid bij psoriasis en eczeem

25 september 2017

Bepaalde veranderingen in het DNA worden in verband gebracht met de chronische huidziekten psoriasis en eczeem. Onderzoeker Hanna Niehues ontdekte dat deze mutaties niet direct leiden tot veranderingen in de vorming, uitrijping of functie van de huid, maar dat deze mogelijk de bacteriële samenstelling van de huid veranderen. Niehues promoveerde vrijdag 15 september op haar onderzoek naar erfelijke risicofactoren bij psoriasis en eczeem.

Psoriasis en eczeem zijn veelvoorkomende huidziekten gekenmerkt door rode plekken en huidschilfers. Eczeem is een verzamelnaam voor ontstekingsreacties van de huid. Zo’n ontsteking ontstaat na een overmatige reactie van het afweersysteem op een externe prikkel, zoals parfum of de zon. Bij de aangeboren huidziekte psoriasis reageert de huid niet op een prikkel van buitenaf, maar is de huidgroei verstoort. Er worden te veel en te snel nieuwe huidcellen aangemaakt, waardoor de huidschilfers ontstaan. In Nederland hebben ongeveer 400.000 mensen last van eczeem en 425.000 mensen van psoriasis.

3D-huidmodellen
Voor haar onderzoek maakte Niehues gebruik van 3D huidmodellen. Onze huid is een belangrijke barrière tussen de binnenkant van ons lichaam en de omgeving. Deze barrière wordt gevormd door verschillende eiwitten en cel- of weefselstructuren in de huid.  Van een paar huidcellen werden in het laboratorium 3D huidmodellen ontwikkeld door de huidcellen  verder te kweken tot een klein stukje huid. In deze stukjes huid bekeek Niehues wat de gevolgen waren van veranderingen in het DNA die leiden tot de afwezigheid van bepaalde eiwitten in de opperhuid.

Psoriasis
Een mutatie die zorgt voor een hogere kans op psoriasis is de LCE3B/C-deletie, verlies van de genen die coderen voor de eiwitten LCE3B en LCE3C. Tot nu toe was onbekend welke functie deze eiwitten vervullen, maar nu laat Niehues zien dat zij een antibacteriële werking hebben. Daarnaast toont Niehues aan dat de mutatie zorgt voor een verschuiving in de totale hoeveelheid LCE3 eiwit in de opperhuid. Opvallend was dat deze verschuiving vooral voorkomt in gezonde huid van mensen met deze mutatie en niet in psoriasis huid. Verder onderzoek moet uitwijzen of de verschuiving in LCE3 eiwit, en de mogelijk veranderde bacteriële samenstelling, de oorzaak is van het ontstaan van psoriasis.

Eczeem
Uit eerder onderzoek bleek dat mutaties in het filaggrine gen het risico op eczeem vergroten. Hoewel deze ontdekking al tien jaar geleden werd gedaan, was nog onbekend hoe deze mutatie leidt tot ziekte. Niehues bewijst nu dat de afwezigheid van het eiwit filaggrine niet leidt tot een verminderde huidbarrièrefunctie. Een van de belangrijkste kenmerken van eczeem is een verminderde huidbarrièrefunctie. Men dacht altijd dat dit kwam door de afwezigheid van filaggrine, maar nu blijkt is dit niet de oorzaak.  Niehues vond dat mensen met een filaggrine mutatie minder van één bepaalde groep bacteriën, Gram-positieve anaërobe kokken (GPAC), op hun huid hebben. Deze GPAC’s kunnen een antibacteriële afweer veroorzaken, wat betekent dat bij mensen die minder van deze GPAC’s op de huid hebben ook een verminderde antibacteriële reactie hebben.

Onlangs maakte de NOS een reportage over 3D-huidmodellen als alternatief voor dierproeven.
 

Meer informatie


Ingrid Kersten

persvoorlichter

06 27 54 40 53

Meer nieuws


Koninklijke onderscheiding voor KNO-arts dr. Ronald Admiraal Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

24 september 2018

Ronald Admiraal heeft tijdens zijn afscheidssymposium op vrijdag 21 september een lintje ontvangen voor zijn werk als KNO-arts.

lees meer

Niet opereren is ook een optie Samen beslissen over een operatie

20 september 2018

Noralie Geessink ontwikkelde een training voor chirurgen om de gesprekken met de patiënt te verbeteren.

lees meer

Opnieuw een 8,5 voor de zorg in het Radboudumc

20 september 2018

Ruim 5000 patiënten deelden hun ervaringen met de zorg via de Consumer Quality Index

lees meer

NFU doet eindbod met structurele loonsverhoging van 8,25% over drie jaar en afspraken over verlaging werkdruk

19 september 2018

De NFU biedt structureel een loonsverhoging van 8,25% voor een driejarige cao voor de ruim 70.000 medewerkers van de acht universitair medische centra (umc’s).

lees meer

Cognitieve gedragstherapie effectief bij myotone dystrofie type 1 Nieuwe behandeloptie voor complexe ziekte

19 september 2018

Een behandeling met cognitieve gedragstherapie helpt patiënten met myotone dystrofie type 1 in het verbeteren van hun fysieke capaciteiten en sociale deelname.

lees meer

Citrienfonds.nl laat zien hoe de zorg beter kan én betaalbaar blijft 24 zorgverbeteringen in Radboudumc

11 september 2018

Om de zorg beter, toegankelijk en betaalbaar te houden, is in 2014 door de minister van VWS het Citrienfonds opgericht. Met de umc’s als initiatiefnemer werken partijen in de zorg gezamenlijk aan het verbeteren van de zorg. 24 van de ruim 100 projecten uit het Citrienfonds zijn van het Radboudumc.

lees meer
  • Snel naar