Nieuws Gerard Molleman benoemd tot bijzonder hoogleraar zorg en public health

9 november 2018

Per 1 november 2018 is Gerard Molleman benoemd tot bijzonder hoogleraar Persoonsgerichte preventie: de verbinding tussen zorg en public health. De leerstoel is gevestigd bij de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc en wordt gefinancierd door GGD Gelderland-Zuid.

GGD en Radboudumc willen met de leerstoel duurzame samenwerking en aansluiting realiseren tussen de public health en de eerste- en tweedelijnszorg. In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld dat patiënten in de spreekkamer worden aangesproken op leefstijl en gedrag. Ze worden uitgedaagd om te zoeken/mee te doen aan gezondheidsbevorderende activiteiten in de wijk. Het leggen van deze verbindingen tussen huisarts, ziekenhuis, GGD en welzijnswerk in de wijk of gemeente is een langjarig proces, waarin netwerkvorming belangrijk is. De leerstoel kan en zal hier een stimulerende rol in gaan spelen.
 
Gerard Molleman is sinds 2008 manager van de afdeling Gezond Leven van GGD Gelderland-Zuid. Hij is verantwoordelijk voor het epidemiologisch onderzoek en de collectieve preventie van de GGD. Daarnaast geeft hij sinds 2010 leiding aan de academische werkplaats publieke gezondheid AMPHI Integraal Gezondheidsbeleid.
Dit is een samenwerkingsverband tussen de GGD-en Gelderland-Zuid en Gelderland-Midden, hun gemeenten en Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc, waar AMPHI gevestigd is.
 
Binnen AMPHI wordt praktijkgericht onderzoek gedaan en worden  innovaties ontwikkeld voor het werk van de GGD en het gezondheidsbeleid van de gemeenten. Voorbeelden zijn onder andere e-health programma’s voor opvoeding en overgewicht, wijkprofielen en de effectiviteit van de inzet van buurtsportcoaches. Met deze leerstoel wordt ook de samenwerking tussen het Radboudumc, GGD Gelderland-Zuid en de gemeente Nijmegen in het kader van ‘Wij zijn Groen Gezond en in Beweging Nijmegen’ versterkt. 
 
Gerard Molleman werkt sinds 1983 in het veld van de gezondheidsbevordering. Dat deed hij eerst op lokaal niveau binnen de verslavingszorg (Iriszorg) en daarna landelijk en internationaal bij het Nederlands Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ). Van 1990-1993 was hij voorzitter van de beroepsvereniging van gezondheidsbevorderaars en preventiewerkers. In 2005 promoveerde hij aan de Universiteit Maastricht op onderzoek naar de Preffi 2.0, een kwaliteitsinstrument voor effectieve gezondheidsbevordering.
 

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet