4 juli 2018

Het zal weinigen ontgaan zijn. Koning Willem-Alexander bracht woensdagochtend 4 juli een bezoek aan Nijmegen in het kader van 'European Green Capital 2018'. In 2017 is de stad Nijmegen door de Europese Commissie verkozen tot ‘meest duurzame hoofdstad van Europa’.

De Koning ontmoette diverse medewerkers van de Radboud Universiteit en het Radboudumc. Zo praatte professor Hans de Kroon, directeur institute for wetland & water research hem bij over het onderzoek naar de afname van het aantal insecten.
 
Carlo Buise van de Arbo- en Milieudienst vertelde over verduurzaming van de campus. Cathy van Beek, strategisch adviseur duurzaamheid, lichtte de koning in over waterverspilling en de circulaire bedrijfskleding van het Radboudumc. Paul Scheepers informeerde hem over PAW (Plasma Activated Water), waarbij door een elektrische ontlading (bliksem) zuurstof en stikstof in de lucht worden geactiveerd en vervolgens oplossen in het water. Dit zogenoemde plasmageactiveerde water (PAW) krijgt hierdoor (tijdelijk) bijzondere eigenschappen die ervoor zorgen dat dit water geschikt is voor ondermeer desinfectie en het afbreken van afvalstoffen. Daarna verliest het water deze activiteit weer.
 

inloggen