Nieuws Ziekenhuizen investeren miljoen euro in gezamenlijk onderzoek

12 juli 2018

Om de samenwerking tussen de regionale ziekenhuizen te stimuleren is in 2016 een promotiefonds gestart. Hieruit financieren de ziekenhuizen het doen van gezamenlijk onderzoek. In de afgelopen twee jaar zijn zeven projecten gefinancierd. Het idee hierachter is dat de inhoudelijke samenwerking tussen het Radboudumc en de omliggende topklinische ziekenhuizen de kwaliteit van het wetenschappelijk onderzoek verhoogt.

Waarom de vijf ziekenhuizen samenwerken? “Omdat we denken dat we elkaar nodig hebben,” vertelt Bart Kiemeney, directeur van het Radboud Institute for Health Sciences tijdens de bekendmaking van de gehonoreerde projecten, “De zorg wordt complexer, patiënten hebben steeds meer comorbiditeiten en de kosten van zorg stijgen. We hebben creativiteit nodig om hier oplossingen voor te vinden. De zorg moet niet rondom het specialisme georganiseerd zijn, maar rondom de patiënt.”
De  bekendmaking vond plaats tijdens het Regional Junior Researcher Event, op 5 juli in het Radboudumc. 

De gehonoreerde projecten

Robert van Dongen (CWZ), Arnt Schellekens (Psychiatrie) en Kees Kramers (Farmacologie/Toxicologie) gaan onderzoek doen naar de sluimerende opioiden epidemie. In navolging van de Verenigde Staten lijkt ook in Nederland het gebruik van deze verdovende medicatie te stijgen. Om te voorkomen dat het overmatige gebruik van opioiden tot problemen gaat leiden, willen de onderzoekers risicogroepen identificeren en behandelingen opstellen om te voorkomen dat patiënten blijven hangen in hun medicijngebruik.
 
Matthieu Rutten (JBZ) en Bram van Ginneken (Radiologie en Nucleaire Geneeskunde) gaan gezamenlijk een project doen naar de vroege detectie van longkanker op CT-scans. Deze vorm van kanker wordt vaak laat ontdekt. De overlevingskansen voor de patiënt zijn dan erg laag. De onderzoekers gaan kunstmatige intelligente systemen inzetten om verdachte plekjes zo goed mogelijk op te sporen op de CT-beelden.
 
Michel Reijnen (Rijnstate) en Dick Thijssen (Fysiologie) gaan onderzoek doen naar een test die kan voorspellen of een vaatpatiënt risico loopt op een scheuring van de aorta.  Een test waarbij iemand zijn hand in ijswater houdt, leidt bij sommige mensen tot vaatverwijding, maar bij anderen tot vernauwing. Deze laatste groep zou een groter risico kunnen hebben op vaatproblemen. In een video interview licht Thijssen hun project toe.

 


 
Jon Goosen (Sint Maartenskliniek) en Bart Jan Kullberg (Interne Geneeskunde) gaan onderzoek doen naar een verbeterd antibioticabeleid bij het voorkomen van infecties na het plaatsen van een prothese. Hiervoor is in beide ziekenhuizen verschillend beleid. De onderzoekers gaan met behulp van 800 patiënten uit diverse ziekenhuizen uitzoeken wat het meest effectieve beleid is. 

Pitches

Voorafgaand aan de bekendmaking van de nieuw gehonoreerde projecten, kreeg het aanwezige publiek een update van de eerder gefinancierde onderzoeksprojecten. In een korte, pakkende pitch presenteerden de promovendi de stand van zaken van ‘hun’ onderzoeksproject, waarop ze onder begeleiding van onderzoekers uit het Radboudumc en een partnerziekenhuis zullen promoveren.  Twee van hen, Debby Vreken en Hanneke Keijzer, lichten hun in 2017 gefinancierde onderzoeksproject toe in een interview.
 
Debby Vreeken (Rijnstate) werkt aan het onderzoeksproject Influence of weight loss after bariatric surgery on brain structure and function; the BARICO study. BARICO staat voor BAriatric surgery Rijnstate and Radboudumc neuroImaging and Cognition in Obesity. Zij doet dit onder begeleiding van Amanda Kiliaan (Radboudumc, Anatomie), Edo Aarts (Rijnstate, Vitalys) en Eric Hazebroek (Rijnstate, Vitalys).

In dit project onderzoekt ze de invloed van overgewicht, en de afname daarvan, op de hersenstructuur en functie van patiënten. Ze doet dit bij 150 patiënten die in het Rijnstate ziekenhuis bariatrische chirurgie (maagoperatie bij overgewicht) ondergaan, door op verschillende momenten een (f)MRI scan te maken in het Donders Instituut en neuropsychologische taken af te nemen. Verder onderzoekt zij in samenwerking met TNO de onderliggende mechanismen aan de hand van microbiota en bloedanalyses op verschillende tijdspunten. Dit combineert Vreeken met  immunohistologische en biochemische analyses van restweefsel van metabole organen die verkregen worden tijdens de operatie. 
 

 
Hanneke Keijzer (Rijnstate) werkt aan het project Cracking Coma: towards EEG and MRI based precision medicine after cardiac arrest. Ze doet dit onder begeleiding van Karin Klijn (Radboudumc, afdeling Neurologie) en  Jeanette Hofmeijer (Rijnstate). Keijzer doet onderzoek naar medicatie op maat bij patiënten die in coma liggen na een hartstilstand. 
 

Totaaloverzicht


De lopende onderzoeksprojecten op een rij:
  • Casper Reijnen (CWZ): Implementing markers for the individualization of endometrial cancer treatment?
  • Debby Vreeken (Rijnstate): Influence of weight loss after bariatric surgery on brain structure and function; the BARICO study
  • Hanneke  Keijzer (Rijnstate): Cracking Coma: towards EEG and MRI based precision medicine after cardiac arrest
  • Ellen van Kleef (Jeroen Bosch Ziekenhuis): The PAR approach, an effective method in improving medication safety
  • Jantine Schotman (Rijnstate): Precision dialysis guided by bio-electrical impedance analysis to improve quality of life and cardiovascular outcome in patients on hemodialysis
  • Matthijs Kox/Roeland Stolk (Rijnstate): Noradrenaline as a cause of sepsis-induced immunoparalysis: Time for a new vasopressor?
  • Michelle Mulder (Sint Maartenskliniek): From psoriasis to arthritis: Improved Detection, characterization and Early treatment of Psoriatic Arthritis (IDE-PsA)
Bekijk ook de fotoreportage
 

Meer nieuws


Koninklijke onderscheiding voor prof. dr. Nicole Blijlevens Officier in de Orde van Oranje-Nassau

26 april 2024

Nicole Blijlevens, internist-hematoloog en afdelingshoofd Hematologie, krijgt lintje voor buitengewone inzet voor patiënten met hematologische ziekten.

lees meer

Koninklijke onderscheiding voor prof. dr. Marcel Olde Rikkert Officier in de Orde van Oranje-Nassau

26 april 2024

Geriater Marcel Olde Rikkert krijgt lintje voor buitengewone inzet voor ouderenzorg in Nederland en daarbuiten.

lees meer

Betere biomarkers nodig voor CAA Kwart 55plussers heeft CAA maar diagnose is moeilijk vast te stellen

18 april 2024

Ongeveer een kwart van de 55plussers heeft de aandoening, blijkt uit promotieonderzoek van Anna de Kort aan het Radboudumc. Betere biomarkers zijn nodig voor een snellere en goede diagnose.

lees meer

Vapen, een ernstig gezondheidsrisico Artsen slaan alarm tegen vapen

16 april 2024

Artsen spreken zich gezamenlijk uit tegen vapen in de landelijke campagne artsenslaanalarm.nl.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet