Nieuws Arts onderzoeker Sarah Verhoeff wint publieksprijs Radboud Talks

26 maart 2019

Neurowetenschapper Suhas Vijayakumar, promovendus bij het Donders Instituut binnen de Faculteit der Sociale Wetenschappen, won op 25 maart de vijfde editie van wetenschappelijke pitchwedstrijd Radboud Talks in een uitverkocht LUX. De expertjury beoordeelde zijn pitch over wat ons mensen uniek maakt als de beste van de avond. Arts-onderzoeker Sarah Verhoeff van de afdeling Medische Oncologie won de publieksprijs.

Suhas Vijayakumar (foto boven) won de hoofdprijs van 1000 euro persoonlijk wetenschapscommunicatiebudget in een volle zaal in LUX Nijmegen. In zijn onderzoek bestudeert hij verschillen tussen de hersenen van mensen en onze dichtste evolutionaire verwanten, de mensapen. Hiervoor gebruikt hij hersenscans om verschillen in de structuur en functie van de hersenen te onderzoeken, en bestudeert hij het gedrag van mensen en verschillende soorten mensapen. Zo hoopt hij bij te dragen aan de essentiële vraag: ‘Wat maakt dat mensen uniek zijn?’

De jury – die bestond uit wetenschapsjournalisten Esther Thole en Jop de Vrieze, en Radboud Reflects programmeur Anouta de Groot – verkoos Suhas’ pitch tot de meest overtuigende op basis van content, clarity en charisma. In totaal gaven acht jonge onderzoekers van verschillende faculteiten van de universiteit en het Radboudumc een pitch van drie minuten.


Arts-onderzoeker Sarah Verhoeff won de publieksprijs met een pitch over immuuntherapie.

Het publiek beloonde arts-onderzoeker Sarah Verhoeff, met de publieksprijs. Zij vertelde dat een nieuwe kankerbehandeling, immuuntherapie, niet bij alle patiënten even goed werkt. Met een radioactief label kan Sarah alle kankercellen in het lichaam van een patiënt laten ‘oplichten’. Op deze manier bekijkt ze het effect van de immuuntherapie. In de toekomst kan dit artsen helpen om te voorspellen welke patiënten wel of niet reageren op deze therapie.

Drie minuten, geen saaie PowerPoints

Radboud Talks is een pitchwedstrijd waarbij wetenschappers uit alle disciplines hun onderzoek uitleggen in drie minuten voor een live publiek en jury. Traditionele powerpointpresentaties met saaie grafieken zijn streng verboden. Dat levert verrassende en vooral enthousiasmerende verhalen op.

Naast pitches was er muziek van Studenten Big Band Nijmegen en een literaire afsluiting door schrijfster Lisa Weeda van productiehuis De Nieuwe Oost.
 

Meer nieuws


Vervolgonder­zoek naar rol darmflora in ontstaan hart- en vaatziekten Drie miljoen subsidie van de Hartstichting

18 april 2019

​Een consortium onderzoekers onder leiding van Folkert Kuipers (UMCG) en Mihai Netea (Radboudumc) heeft een Impulse Grant van drie miljoen euro van de Hartstichting ontvangen.

lees meer

Zorgverzekeraar schuift weinig met ziekenhuisbudgetten Nederlandse zorgsysteem brengt minder marktdynamiek dan verwacht

16 april 2019

Zorgverzekeraars belonen of korten ziekenhuizen zelden op basis van de geleverde prestaties. Dit blijkt uit onderzoek van Niek Stadhouders van het Radboudumc, waarmee hij op 15 april promoveerde.

lees meer

Lymepatiënten geven Radboudumc een 8,3

12 april 2019

De jaarlijkse Week van de Teek staat voor de deur. Hierin wordt aandacht gevraagd voor tekenbeten en de ziekte van Lyme.

lees meer

Rubiconbeurs voor spieronderzoek bij ALS

8 april 2019

Onderzoeker Linda Heskamp van het Radboudumc krijgt een Rubiconbeurs van NWO. Zij kan hiermee twee jaar lang onderzoek doen aan de Newcastle University in het Verenigd Koninkrijk. De Rubiconbeurs biedt jonge, veelbelovende wetenschappers de kans om internationale onderzoekservaring op te doen.

lees meer