Nieuws Arts onderzoeker Sarah Verhoeff wint publieksprijs Radboud Talks
26 maart 2019

Neurowetenschapper Suhas Vijayakumar, promovendus bij het Donders Instituut binnen de Faculteit der Sociale Wetenschappen, won op 25 maart de vijfde editie van wetenschappelijke pitchwedstrijd Radboud Talks in een uitverkocht LUX. De expertjury beoordeelde zijn pitch over wat ons mensen uniek maakt als de beste van de avond. Arts-onderzoeker Sarah Verhoeff van de afdeling Medische Oncologie won de publieksprijs.

Suhas Vijayakumar (foto boven) won de hoofdprijs van 1000 euro persoonlijk wetenschapscommunicatiebudget in een volle zaal in LUX Nijmegen. In zijn onderzoek bestudeert hij verschillen tussen de hersenen van mensen en onze dichtste evolutionaire verwanten, de mensapen. Hiervoor gebruikt hij hersenscans om verschillen in de structuur en functie van de hersenen te onderzoeken, en bestudeert hij het gedrag van mensen en verschillende soorten mensapen. Zo hoopt hij bij te dragen aan de essentiële vraag: ‘Wat maakt dat mensen uniek zijn?’

De jury – die bestond uit wetenschapsjournalisten Esther Thole en Jop de Vrieze, en Radboud Reflects programmeur Anouta de Groot – verkoos Suhas’ pitch tot de meest overtuigende op basis van content, clarity en charisma. In totaal gaven acht jonge onderzoekers van verschillende faculteiten van de universiteit en het Radboudumc een pitch van drie minuten.


Arts-onderzoeker Sarah Verhoeff won de publieksprijs met een pitch over immuuntherapie.

Het publiek beloonde arts-onderzoeker Sarah Verhoeff, met de publieksprijs. Zij vertelde dat een nieuwe kankerbehandeling, immuuntherapie, niet bij alle patiënten even goed werkt. Met een radioactief label kan Sarah alle kankercellen in het lichaam van een patiënt laten ‘oplichten’. Op deze manier bekijkt ze het effect van de immuuntherapie. In de toekomst kan dit artsen helpen om te voorspellen welke patiënten wel of niet reageren op deze therapie.

Drie minuten, geen saaie PowerPoints

Radboud Talks is een pitchwedstrijd waarbij wetenschappers uit alle disciplines hun onderzoek uitleggen in drie minuten voor een live publiek en jury. Traditionele powerpointpresentaties met saaie grafieken zijn streng verboden. Dat levert verrassende en vooral enthousiasmerende verhalen op.

Naast pitches was er muziek van Studenten Big Band Nijmegen en een literaire afsluiting door schrijfster Lisa Weeda van productiehuis De Nieuwe Oost.
 
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer nieuws


Laat je leefstijl checken en doe mee aan reanimatie-oefening met een VR-bril

12 oktober 2019

Het Radboudumc besteedt jaarlijks extra aandacht aan leefstijl en gezondheid voor medewerkers, en voor patiënten, bezoekers en andere belangstellenden. Dit jaar kunt u hiervoor terecht op 16 oktober van 10.00 tot 14.00 uur.

lees meer

Jeroen Meijerink is Duurzame Zorgprofessional 2019 Verduurzamen OK-processen met ‘De Groene OK’

11 oktober 2019

Het programma richt zich op 4 grote thema's: (1) gezondheidsbevordering van patiënten en medewerkers, (2) milieubelasting, (3) circulair werken, en (4) meten van resultaten.

lees meer

Publiek bij Marathon Eindhoven kan helpen met onderzoek

11 oktober 2019

Publiek bij de Marathon Eindhoven kan zondag helpen bij wetenschappelijk onderzoek. De TU Delft en het Radboudumc willen namelijk de lichaamstemperatuur van hardlopers meten, onder andere met videobeelden. Het publiek kan voor dit doel filmpjes insturen.

lees meer

Prinses Margriet op werkbezoek bij oogonderzoeksprogramma Ter gelegenheid van World Sight Day

11 oktober 2019

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden bracht op donderdagmiddag 10 oktober een werkbezoek aan het oogonderzoeksprogramma van Bartiméus voor mensen met een verstandelijke beperking bij ’s Heeren Loo in Ermelo.

lees meer

Koninklijke onderscheiding voor neurochirurg prof. dr. J.A. Grotenhuis Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

10 oktober 2019

André Grotenhuis ontving bij zijn afscheid op donderdag 10 oktober een lintje voor zijn buitengewone verdiensten in de Neurochirurgie.

lees meer

Rol van zuurstoftekort in auto-immuunziekte sclerodermie ontrafeld

10 oktober 2019

Dankzij het onderzoek dat afgelopen maandag leidde tot de Nobelprijs voor de Geneeskunde kan Laurent Paardekooper vandaag promoveren op het ontstaan van de auto-immuunziekte sclerodermie. Bij de ziekte speelt zuurstoftekort ook een rol.

lees meer