26 maart 2019

Neurowetenschapper Suhas Vijayakumar, promovendus bij het Donders Instituut binnen de Faculteit der Sociale Wetenschappen, won op 25 maart de vijfde editie van wetenschappelijke pitchwedstrijd Radboud Talks in een uitverkocht LUX. De expertjury beoordeelde zijn pitch over wat ons mensen uniek maakt als de beste van de avond. Arts-onderzoeker Sarah Verhoeff van de afdeling Medische Oncologie won de publieksprijs.

Suhas Vijayakumar (foto boven) won de hoofdprijs van 1000 euro persoonlijk wetenschapscommunicatiebudget in een volle zaal in LUX Nijmegen. In zijn onderzoek bestudeert hij verschillen tussen de hersenen van mensen en onze dichtste evolutionaire verwanten, de mensapen. Hiervoor gebruikt hij hersenscans om verschillen in de structuur en functie van de hersenen te onderzoeken, en bestudeert hij het gedrag van mensen en verschillende soorten mensapen. Zo hoopt hij bij te dragen aan de essentiële vraag: ‘Wat maakt dat mensen uniek zijn?’

De jury – die bestond uit wetenschapsjournalisten Esther Thole en Jop de Vrieze, en Radboud Reflects programmeur Anouta de Groot – verkoos Suhas’ pitch tot de meest overtuigende op basis van content, clarity en charisma. In totaal gaven acht jonge onderzoekers van verschillende faculteiten van de universiteit en het Radboudumc een pitch van drie minuten.


Arts-onderzoeker Sarah Verhoeff won de publieksprijs met een pitch over immuuntherapie.

Het publiek beloonde arts-onderzoeker Sarah Verhoeff, met de publieksprijs. Zij vertelde dat een nieuwe kankerbehandeling, immuuntherapie, niet bij alle patiënten even goed werkt. Met een radioactief label kan Sarah alle kankercellen in het lichaam van een patiënt laten ‘oplichten’. Op deze manier bekijkt ze het effect van de immuuntherapie. In de toekomst kan dit artsen helpen om te voorspellen welke patiënten wel of niet reageren op deze therapie.

Drie minuten, geen saaie PowerPoints

Radboud Talks is een pitchwedstrijd waarbij wetenschappers uit alle disciplines hun onderzoek uitleggen in drie minuten voor een live publiek en jury. Traditionele powerpointpresentaties met saaie grafieken zijn streng verboden. Dat levert verrassende en vooral enthousiasmerende verhalen op.

Naast pitches was er muziek van Studenten Big Band Nijmegen en een literaire afsluiting door schrijfster Lisa Weeda van productiehuis De Nieuwe Oost.
 

Meer nieuws


Rechtzetten neustussenschot verbetert kwaliteit van leven Meest uitgevoerde KNO-behandeling bij volwassenen is effectief

19 juni 2019

Het uitvoeren van een correctie van het neustussenschot is zinvol. Patiënten met een scheef neustussenschot ademen na de operatie beter en hun kwaliteit van leven neemt toe.

lees meer

Radboudumc test noodstroomvoorziening

17 juni 2019

Op 19 juni om 16.00 uur test het Radboudumc de noodstroom. Dit doen we om de veiligheid en continuïteit van de zorg te kunnen waarborgen tijdens een echte storing. De test duurt maximaal 45 minuten.

lees meer

Ziekmakende schimmel maakt ook kunstleer waterdicht Bio Art & Design Award voor ontwikkeling schimmelcoating

14 juni 2019

Ziekmakende schimmels hebben ook goede eigenschappen. Zo produceert de schimmel Hormographiella aspergillata waterafstotende sporen. Zou je daar een coating van kunnen maken?

lees meer

Afweercellen herinneren zich een hoog cholesterolgehalte Na verlaging cholesterol blijven afweercellen toch overactief

14 juni 2019

Zelfs als statines een te hoog cholesterol bij patiënten hebben verlaagd, is de kans op hart- en vaatziekten nog altijd verhoogd. Bepaalde afweercellen dragen daar mogelijk aan bij. Hun geheugen is de boosdoener, zo schrijven ze in Cell Metabolism.

lees meer

Nieuwe risicofactor voor vaginale schimmelinfec­ties Teveel aan afweerstoffen door defect gen verklaart klachten

13 juni 2019

Veel vrouwen kampen met terugkerende vaginale schimmelinfecties. Het is onduidelijk waarom sommigen hier gevoeliger voor zijn dan anderen. Onderzoekers van het Radboudumc ontdekten dat mutaties in het gen SIGLEC15 hier een belangrijke rol in spelen.

lees meer