Nieuws blue zone workshops ontspanningsactiviteiten
14 mei 2019

Gistermiddag vond de kick-off plaats van het project Blue Zone: creativiteit, rust & ontspanning. De Blue Zone biedt patiënten hun naasten en familie workshops en ontspanningsactiviteiten aan tijdens hun verblijf of bezoek aan het Radboudumc.

De activiteiten bieden afleiding en een moment van rust. Wekelijks worden uiteenlopende activiteiten aangeboden in de Blue Zone-ruimtes in het ziekenhuis of aan bed. En patiënten kunnen zelf ook binnenlopen om aan de slag te gaan in het open atelier.

Tijdens de kick-off presenteerden initiatiefnemers Eveline Kooke, projectleider en Anne van Rossum, secretaris HR hun project: ‘Met deze activiteiten willen we in het ziekenhuis een eigen Blue Zone creëren, plekken waar je bezig kunt zijn met iets anders dan je ziekte.’

Samenwerkingspartner De Lindenberg gaf daarna een toelichting over hun deelname aan het project. Naast De Lindenberg werken LUX en het Radboudumc Centrum voor Mindfulness mee aan de Blue Zone. Bas Bloem, professor en neuroloog, ging vervolgens in op de meerwaarde van creatieve activiteiten en ontspanning voor patiënten. Daarna was het tijd om zelf aan de slag te gaan. De aanwezigen deden enthousiast mee met een workshop gitaarspelen, schrijven en schilderen.

Activiteiten en workshops

Vanaf vandaag starten de activiteiten en workshops. Patiënten kunnen kiezen uit: schrijfcafé, gitaarles, zangles, tekenen & schilderen en mindfulness. Tijdens de pilotfase van zes maanden kunnen patiënten van de afdelingen Medische Oncologie, Cardio-thoracale Chirurgie, Cardiologie, Nierziekten, Neurologie en Vaatchirurgie hieraan deelnemen. Patiënten kunnen zich aanmelden via het formulier op de speciale webpagina: www.radboudumc.nl/bluezone. Ook kunnen zij zich aanmelden via de verpleging op de afdeling. Indien patiënten vervoer nodig hebben naar de Blue Zone-ruimte kunnen zij dit aangeven bij de verpleging.

Het project Blue Zone is mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie uit Hotspots.


In de Blue Zone kunnen patiënten kiezen uit diverse workshops en activiteiten: schrijfcafé, gitaarles, zangles, tekenen & schilderen en mindfulness.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer nieuws


Hoogleraar Bart Kiemeney in De Avondetappe op 24 juli We volgen Bart op zíjn Tour; hoe vergaat het hem in de derde en laatste week?

22 juli 2019

De Avondetappe NPO 1 volgt Bart bij een van de moeilijkste etappes van de Tour. Hoe vergaat het Bart, tijdens zijn Tour de France om méér geld op te halen voor onderzoek naar kanker in het Radboudumc?

lees meer

Niets te gek voor de patiënt; ook niet tijdens de Vierdaagse Ook voor patiënten een leuke Vierdaagse-intocht

19 juli 2019

Ook dit jaar heeft een team van vrijwilligers, logistiek medewerkers, beveiligers, artsen en verpleegkundigen onder de bezielende leiding van gastheer Jan Jaap Schmitz ervoor gezorgd dat ook onze patiënten een gezellige intocht konden beleven. En met DJ Jos erbij kon de dag niet meer stuk.

lees meer

Invoering één landelijk waarschuwingssysteem maakt kinderafdelingen nog veiliger Professionals kindzorg in Nederland verwachten veel van ‘Dutch PEWS’

19 juli 2019

Signaleringssysteem 'Dutch Pews' kan onderbuik gevoel van ouders 'meenemen' naast vitale functies van opgenomen kinderen in signaleringssysteem.

lees meer

Collega's Radboudumc en hún Vierdaagse Jos Wessels: sinds 2014 DJ op het Radboudterras tijdens de intocht

19 juli 2019

We hebben 4 collega’s gevraagd om in 4 vragen aan te geven wat hun betrokkenheid is bij de Vierdaagse. Dat geeft leuke, mooie en ontroerende verhalen.

lees meer

Eerste resultaten Vierdaagse Onderzoek 2019 bekend

19 juli 2019

De eerste resultaten van het onderzoeksteam van Prof. Maria Hopman van het Radboudumc zijn bekend.

lees meer

Nieuwe richtlijnen voor het meten van de functie van bloedvaten

19 juli 2019

Fysioloog Dick Thijssen heeft met internationale collega’s een nieuwe richtlijn voor het meten van de bloedvatfunctie gepubliceerd in het European Heart Journal.

lees meer