Nieuws blue zone workshops ontspanningsactiviteiten

14 mei 2019

Gistermiddag vond de kick-off plaats van het project Blue Zone: creativiteit, rust & ontspanning. De Blue Zone biedt patiënten hun naasten en familie workshops en ontspanningsactiviteiten aan tijdens hun verblijf of bezoek aan het Radboudumc.

De activiteiten bieden afleiding en een moment van rust. Wekelijks worden uiteenlopende activiteiten aangeboden in de Blue Zone-ruimtes in het ziekenhuis of aan bed. En patiënten kunnen zelf ook binnenlopen om aan de slag te gaan in het open atelier.

Tijdens de kick-off presenteerden initiatiefnemers Eveline Kooke, projectleider en Anne van Rossum, secretaris HR hun project: ‘Met deze activiteiten willen we in het ziekenhuis een eigen Blue Zone creëren, plekken waar je bezig kunt zijn met iets anders dan je ziekte.’

Samenwerkingspartner De Lindenberg gaf daarna een toelichting over hun deelname aan het project. Naast De Lindenberg werken LUX en het Radboudumc Centrum voor Mindfulness mee aan de Blue Zone. Bas Bloem, professor en neuroloog, ging vervolgens in op de meerwaarde van creatieve activiteiten en ontspanning voor patiënten. Daarna was het tijd om zelf aan de slag te gaan. De aanwezigen deden enthousiast mee met een workshop gitaarspelen, schrijven en schilderen.

Activiteiten en workshops

Vanaf vandaag starten de activiteiten en workshops. Patiënten kunnen kiezen uit: schrijfcafé, gitaarles, zangles, tekenen & schilderen en mindfulness. Tijdens de pilotfase van zes maanden kunnen patiënten van de afdelingen Medische Oncologie, Cardio-thoracale Chirurgie, Cardiologie, Nierziekten, Neurologie en Vaatchirurgie hieraan deelnemen. Patiënten kunnen zich aanmelden via het formulier op de speciale webpagina: www.radboudumc.nl/bluezone. Ook kunnen zij zich aanmelden via de verpleging op de afdeling. Indien patiënten vervoer nodig hebben naar de Blue Zone-ruimte kunnen zij dit aangeven bij de verpleging.

Het project Blue Zone is mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie uit Hotspots.


In de Blue Zone kunnen patiënten kiezen uit diverse workshops en activiteiten: schrijfcafé, gitaarles, zangles, tekenen & schilderen en mindfulness.

Meer nieuws


Onderzoek studenten rookvrij terrein bij hoofdingang Radboudumc

21 mei 2019

Van 20 tot en met 31 mei voeren studenten onderzoek uit in het kader van onze ambitie om het Radboudumc-terrein rookvrij te maken.

lees meer

Ondernemers presenteren memorabele missers

20 mei 2019

Nijmegen School of Management, Mercator Launch en StartUp Nijmegen organiseren op 21 mei de Fuck Up Night, een evenement waarbij ervaren ondernemers hun grote missers (failures/fuck ups) presenteren voor studenten en startende ondernemers.

lees meer

Drie Radboudteams doen onderzoek tijdens Lowlands

20 mei 2019

Hoe kun je het beste leren reanimeren? Hoe tevreden ben jij over je piem of poes? En wat vertel jij een vreemde op Lowlands?

lees meer

Bas Bloem 16 mei bij Omroep Gelderland Beluister de uitzending over zijn boek met Michael J. Fox

15 mei 2019

Neuroloog Bas Bloem in gesprek over het boek dat hij schrijft met Michael J. Fox over parkinson.

lees meer

Metabole ziekten sneller opsporen en behandelen door samenwerking

15 mei 2019

Zes academische centra en de patiëntenvereniging voor metabole ziekten VKS willen de diagnose en behandeling van erfelijke metabole ziekten (stofwisselingsziekten) verbeteren met de lancering van het samenwerkingsverband United for Metabolic Diseases (UMD).

lees meer

Snel duidelijkheid over BRCA mutatie met nieuwe test Gevoelige DNA test faciliteert persoonlijke behandeling eierstokkanker

14 mei 2019

Een nieuwe DNA-test in de tumor spoort bij vrouwen met eierstokkanker bijna twee keer zoveel BRCA-mutaties op als de gangbare test in bloed. Dit schrijven onderzoekers van het Radboudumc deze week in Journal of the National Cancer Institute.

lees meer