Nieuws blue zone workshops ontspanningsactiviteiten
14 mei 2019

Gistermiddag vond de kick-off plaats van het project Blue Zone: creativiteit, rust & ontspanning. De Blue Zone biedt patiënten hun naasten en familie workshops en ontspanningsactiviteiten aan tijdens hun verblijf of bezoek aan het Radboudumc.

De activiteiten bieden afleiding en een moment van rust. Wekelijks worden uiteenlopende activiteiten aangeboden in de Blue Zone-ruimtes in het ziekenhuis of aan bed. En patiënten kunnen zelf ook binnenlopen om aan de slag te gaan in het open atelier.

Tijdens de kick-off presenteerden initiatiefnemers Eveline Kooke, projectleider en Anne van Rossum, secretaris HR hun project: ‘Met deze activiteiten willen we in het ziekenhuis een eigen Blue Zone creëren, plekken waar je bezig kunt zijn met iets anders dan je ziekte.’

Samenwerkingspartner De Lindenberg gaf daarna een toelichting over hun deelname aan het project. Naast De Lindenberg werken LUX en het Radboudumc Centrum voor Mindfulness mee aan de Blue Zone. Bas Bloem, professor en neuroloog, ging vervolgens in op de meerwaarde van creatieve activiteiten en ontspanning voor patiënten. Daarna was het tijd om zelf aan de slag te gaan. De aanwezigen deden enthousiast mee met een workshop gitaarspelen, schrijven en schilderen.

Activiteiten en workshops

Vanaf vandaag starten de activiteiten en workshops. Patiënten kunnen kiezen uit: schrijfcafé, gitaarles, zangles, tekenen & schilderen en mindfulness. Tijdens de pilotfase van zes maanden kunnen patiënten van de afdelingen Medische Oncologie, Cardio-thoracale Chirurgie, Cardiologie, Nierziekten, Neurologie en Vaatchirurgie hieraan deelnemen. Patiënten kunnen zich aanmelden via het formulier op de speciale webpagina: www.radboudumc.nl/bluezone. Ook kunnen zij zich aanmelden via de verpleging op de afdeling. Indien patiënten vervoer nodig hebben naar de Blue Zone-ruimte kunnen zij dit aangeven bij de verpleging.

Het project Blue Zone is mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie uit Hotspots.


In de Blue Zone kunnen patiënten kiezen uit diverse workshops en activiteiten: schrijfcafé, gitaarles, zangles, tekenen & schilderen en mindfulness.

Meer nieuws


Willem-Pieter de Boode benoemd tot hoogleraar Neonatologie

14 november 2019

Willem-Pieter de Boode is kinderarts-neonatoloog en staflid van de afdeling Neonatologie in het Amalia Kinderziekenhuis Nijmegen. (English version included)

lees meer

In gesprek met makers graphic novel 'Naasten' Praten over meer aandacht voor de mantelzorger, Dekker vd Vegt, Nijmegen, zat. 16 nov. 14.00-15.30 uur

13 november 2019

Op zat. 16 november zijn onderzoekers Jelle van Gurp, Gert Olthuis, en tekenaars Melanie Kranenburg en Niek van Ooijen aanwezig bij Dekker van de Vegt om met u in gesprek te gaan over het beeldverhaal 'Naasten'. Het beeldverhaal wil proberen om mantelzorg meer zichtbaar en bespreekbaar te maken.

lees meer

Verloop van dementie beter in kaart gebracht

12 november 2019

Dementie is een ziekte met vele gezichten. Het kan diverse oorzaken hebben, maar hoe de ziekte verloopt wordt ook door veel factoren beïnvloedt. Miriam Haaksma onderzocht deze invloeden en promoveert daarop aan het Radboudumc op 12 november 2019.

lees meer

Hoe gezond bent u? Test het nu! Gratis leefstijlchecks op dag van de chronisch zieken

12 november 2019

Cholesterol, bloeddruk en bloedsuiker zijn de belangrijkste voorspellers voor het krijgen van een beroerte. De afdeling Neurologie van het Radboudumc organiseert daarom een publiekevenement op 12 november. Iedereen die zijn of haar gezondheid wil laten testen (is welkom.

lees meer

1,9 miljoen euro voor landelijk onderzoek naar schildklierhormonen

11 november 2019

Internist-endocrinoloog Marco Medici heeft met een landelijk samenwerkingsverband 1,9 miljoen euro toegekend gekregen voor een klinische studie naar schildklierhormonen.

lees meer

Koninklijke onderscheiding voor prof. Merel Ritskes-Hoitinga Officier in de Orde van Oranje-Nassau

7 november 2019

Prof. Merel Ritskes-Hoitinga ontving bij haar oratie op 6 november een Koninklijke Onderscheiding tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau van burgemeester Marriët Mittendorff van de gemeente Heumen voor haar werk op het gebied van verantwoord proefdieronderzoek. (foto: Paul Lagro)

lees meer