Nieuws
DELA, Radboudumc en Games for Health starten project om eenzaamheid bij ouderen te verminderen met spellen
2 augustus 2019
De spellen zullen worden ontwikkeld via een ‘research by design’ traject, waarbij voortdurend wordt gebouwd aan de spellen, en tegelijkertijd getest met de doelgroepen. De eerste verzoekjes zijn al bij de onderzoekers binnen gekomen. Olde Rikkert: “We kregen het verzoek een memory-spel te maken, waarbij familiefoto’s aan herinneringen gekoppeld moeten worden. Maar opvallend genoeg doen ook rekengames het goed. De kinderen willen zich namelijk zo snel mogelijk die rekentafels eigen maken, en de ouderen vinden het heel leuk om hen daarbij te helpen.”
Het doel van dit project is om die technologie wel beschikbaar te maken. Jurriaan van Rijswijk, oprichter Games for Health: “Door te spelen ontwikkelen mensen het vermogen zich aan te passen. Games zijn manieren om op grote schaal mensen te laten spelen. Dit onderzoek stelt ons in staat door wetenschappelijk onderzoek te duiden waar dit aanpassingsvermogen van mensen betrekking op heeft. En het is bovendien een mooi vervolg van eerder onderzoek naar cognitieve gedragsontwikkeling met onze games.”
Volg de ontwikkelingen van het spellenportaal op www.dela.nl/innovatie.
Meer dan de helft van de 75-plussers voelt zich weleens eenzaam. Omdat we steeds ouder worden, is dit een groeiend probleem. Een bijzondere samenwerking tussen DELA, Radboudumc en Games for Health gaat onderzoeken of spellen tussen ouderen en kinderen dit sociale probleem kunnen verminderen. Hiervoor ontvangen zij ruim 500.000 euro subsidie van het NWO onderzoeksprogramma Complexity and Creative Industry. DELA en Games for Health zullen samen nog 250.000 euro investeren.
Generaties laten klikken
Onder leiding van klinisch geriater Prof. dr. Marcel Olde Rikkert van het Radboudumc wordt een digitale speelomgeving ontwikkeld om de eenzaamheid te verminderen. Olde Rikkert: “Wij denken dat de oplossing voor eenzaamheid ligt in het laten klikken van verschillende generaties. Kinderen vinden het hartstikke leuk om iets met opa en oma te doen, en ouderen dragen graag iets bij aan de ontwikkeling van hun kleinkinderen.”De spellen zullen worden ontwikkeld via een ‘research by design’ traject, waarbij voortdurend wordt gebouwd aan de spellen, en tegelijkertijd getest met de doelgroepen. De eerste verzoekjes zijn al bij de onderzoekers binnen gekomen. Olde Rikkert: “We kregen het verzoek een memory-spel te maken, waarbij familiefoto’s aan herinneringen gekoppeld moeten worden. Maar opvallend genoeg doen ook rekengames het goed. De kinderen willen zich namelijk zo snel mogelijk die rekentafels eigen maken, en de ouderen vinden het heel leuk om hen daarbij te helpen.”
Technologie in dienst stellen van ouderen
De sleutel tot goed ouder worden is het vermogen tot aanpassen aan de veranderingen van jezelf en je omgeving. Sociaal kapitaal wordt met de jaren belangrijker, maar ook lastiger om te koesteren, door het overlijden van naasten en doordat met minder goed in staat is contacten te maken en te onderhouden. Nieuwe technologieën om te verbinden en contact te leggen zijn er genoeg. Deze zijn echter vaak lastig toegankelijk door afnemende vaardigheden waar deze technologieën niet in voldoende mate rekening mee houden.Het doel van dit project is om die technologie wel beschikbaar te maken. Jurriaan van Rijswijk, oprichter Games for Health: “Door te spelen ontwikkelen mensen het vermogen zich aan te passen. Games zijn manieren om op grote schaal mensen te laten spelen. Dit onderzoek stelt ons in staat door wetenschappelijk onderzoek te duiden waar dit aanpassingsvermogen van mensen betrekking op heeft. En het is bovendien een mooi vervolg van eerder onderzoek naar cognitieve gedragsontwikkeling met onze games.”
Een waardige oude dag
“Ouderen blijven steeds langer zelfstandig thuis wonen. Een deel daarvan kampt met eenzaamheid. Ook onze leden krijgen hiermee te maken. Door deze spellen te ontwikkelen creëren we een mogelijkheid waardig oud te worden. Het liefst zonder eenzaamheid.” vertelt innovatiemanager Sanne Geurtsen van DELA.Volg de ontwikkelingen van het spellenportaal op www.dela.nl/innovatie.
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.