Nieuws HAN studenten onderzoeken mogelijkheden gebruik behandelstoel ipv de reguliere brancard
3 december 2019

Voor behandeling van patiënten wordt op de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Radboudumc tijdelijk een proef gedaan met behandelstoelen in plaats van een brancard. HAN-studenten Kim van Beuningen en Lise Dams doen onderzoek naar de voorkeur van patiënt en zorgverlener voor een behandelstoel zonder verlies van kwaliteit van zorg. Zij voeren het onderzoek en de pilot uit onder begeleiding van Frank Spreekmeester, operationeel manager SEH, die al langer hiermee bezig is.

Mondiger

Frank Spreekmeester: ‘Patiënten die bij ons binnen worden gebracht, worden eigenlijk altijd meteen op een brancard gelegd. Dat is lang niet voor iedereen noodzakelijk. We willen onderzoeken of de patiënt zich zittend mondiger en meer betrokken bij zijn/haar verdere behandeling voelt. Dit maakt shared-decision making makkelijker en het geeft de patiënt ook het gevoel invloed te hebben op de behandelmogelijkheden.’
De student-onderzoekers:Uit eerder onderzoek is onder andere gebleken dat patiënten op de SEH het prettiger vinden om op een (comfortabele) stoel behandeld te worden. Ook zorgde een liggende houding voor dalende assertiviteit. Daarnaast is uit een ander onderzoek gebleken dat de verblijfsduur afnam bij het inzetten van behandelstoelen. Wij zijn erg benieuwd hoe dit zal zijn op de SEH in het Radboudumc.’

Kwaliteit van zorg staat voorop

Voor het verpleegkundig personeel blijft het mogelijk de patiënt adequaat te behandelen als er voldoende ruimte is rondom de stoel. De stoel moet wel worden voorzien van een paar extra faciliteiten om ook alle handelingen te kunnen uitvoeren. De afdeling werkt hiervoor nauw samen met de leverancier om de stoel verder door te ontwikkelen, zodat - áls besloten wordt om een aantal stoelen aan te schaffen - hierop ook handelingen als reanimatie kunnen worden toegepast. Niet voor alle patiënten die binnenkomen is er een keuzemogelijkheid. Al naar gelang de aard van het letsel van de patiënt wordt gekozen welk middel in te zetten. Indien mogelijk wordt hiervoor ook van tevoren overleg gepleegd met de patiënt.

Onderzoek

Er wordt in een aantal andere ziekenhuizen gebruik gemaakt van een behandelstoel, maar er is nog nooit eerder onderzoek naar gedaan. Deze pilot maakt onderdeel uit van het afstudeeronderzoek van Lise Dams en Kim van Beuningen, vierdejaars studenten Verpleegkunde aan de HAN. Patiënt en zorgverlener vullen de door hen opgestelde vragenlijst in, er wordt onder meer gevraagd naar ervaring en voorkeur. De verzamelde gegevens dienen als basis voor het onderzoek en een eventueel vervolg op deze pilot.
In de pilot is gekozen voor patiënten van 65 jaar en ouder omdat blijkt dat bedrust voor deze groep een negatief effect heeft op de fysieke conditie en de dagelijkse handelingen die zij weer moeten oppakken na opname. Ook bezoekt de 65-plusser de SEH het meest.

Verwacht wordt dat alle resultaten van het onderzoek in februari 2020 kunnen worden gepresenteerd.

Beter uit Bed

Behandeling op een stoel, waarbij actief herstel van de patiënt vooropstaat, past ook in onze gedachten bij het concept Beter uit Bed. Vanuit de visie dat het stimuleren van activiteit voor, tijdens en na de ziekenhuisopname beter is voor het herstel van de patiënt. 
 
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Margie Alders

06 22 42 16 39

Meer nieuws


Anne Speckens bij de Boeddhistische Blik NCRV Zondag 19 januari Boeddha's in het Westen deel 2, NCRV, NPO2, 15.25 uur

16 januari 2020

Zondag 19 januari is deel 2 te zien van de Boeddhistische Blik, Boeddha's in het Westen. Anne Speckens wordt daarin ook geïnterviewd o.a. over Mindfulness.

lees meer

Promotie: hoe snel kun je zien als je ouder wordt?

15 januari 2020

De snelheid waarmee we zien is niet iets waar we vaak over nadenken. Het is iets dat we veelal voor lief nemen, en ook de meeste oogtests gaan eraan voorbij. Karlijn Woutersen deed wel onderzoek naar dit onderwerp en promoveerde er 15 januari op.

lees meer

Intensivist Farid Abdo bij Op1 over donorregistratie

14 januari 2020

Nierstichting en Patiëntenvereniging starten campagne 'Doneer 1 minuut' over registratie donorschap

lees meer

Meld je nu aan! Nieuwe editie Radboud Talks Pak je kans om jouw onderzoek met de wereld te delen

13 januari 2020

Ben je onderzoeker en wil jij je onderzoek uitleggen aan het grote publiek? Meld je dan nu aan voor de nieuwste editie van de pitchwedstrijd Radboud Talks. Vertel jouw verhaal in drie minuten voor een live publiek en jury.

lees meer

Rubicon-subsidie voor 2 jonge Radboudumc-onderzoekers Beurzen voor Marieke Klein en Sami Mohammed

13 januari 2020

De prestigieuze Rubicon-beurs biedt jonge, veelbelovende wetenschappers de kans om internationale onderzoekservaring op te doen.

lees meer