Nieuws Innovatiecentrum OnePlanet gaat van start

27 februari 2019

De Provinciale Staten hebben voor de opening van het nieuwe technologie- en innovatiecentrum OnePlanet in Gelderland gestemd. De provincie gaat akkoord met het bedrag van 65 miljoen voor een periode van acht jaar om innovaties voor voeding, landbouw en gezondheid te ontwikkelen en versnellen. De oprichters zijn de Wageningen University & Research, Radboud Universiteit en Radboudumc en imec Nederland.

Volgens de initiatiefnemers van OnePlanet zijn technologische innovaties hard nodig voor maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering en bevolkingsgroei. Binnen het onderzoekscentrum zal onder andere worden gewerkt aan nieuwe technologieën voor de vroegtijdige signalering van ziektes bij mensen. Veel ziektes kunnen worden voorkomen met de juiste voeding op basis van persoonlijke gezondheidsdata of behandelingen alvast uitgetest door organen te kweken op chips. Daarnaast zal de manier waarop wij voedsel verbouwen en consumeren worden geïnnoveerd. Met nieuwe landbouwtechnologie, zoals sensoren die voedingsstoffen in de grond en het water meten, of met slimme technologie voor de verticale landbouw, is het doel om met minder grondstoffen meer voeding lokaal te produceren.

Vanuit de twee locaties Wageningen en Nijmegen gaan interdisciplinaire teams met onder andere voedseltechnologen, datawetenschappers, medici en biochemische onderzoekers samenwerken. Bij de start in 2019 worden er 35 onderzoekers aangenomen en dit aantal groeit geleidelijk door naar 120 in 2028. Daarnaast zal OnePlanet een centrale positie innemen door samen te werken met kennisinstituten, overheid, (lokale) MKB bedrijven en het MBO/HBO onderwijs. Het centrum wil ook toekomstbestendige opleidingen stimuleren en stages aanbieden die inspelen op snelle ontwikkelingen op de arbeidsmarkt door de invloed van kunstmatige intelligentie, robotisering en automatisering. De verwachting is dat OnePlanet een positieve impact zal hebben op de indirecte werkgelegenheid en een trekpleister wordt voor internationaal talent.

Om een voorproefje te geven is er een korte film gemaakt.
Begin april zullen de partners in het kader van OnePlanet duurzame technologie- en innovaties een launching event organiseren waarin zij toelichting zullen geven over de plannen en de concrete toepassingen.
 

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws


Milieu en portemonnee profiteren van heruitgifte pillen tegen kanker

17 november 2023

Heruitgifte van medicijnen tegen kanker drukt zowel de milieubelasting als de medische kosten, blijkt uit onderzoek van de apotheek van het Radboudumc en de universiteit Utrecht.

lees meer

Geef milieu en preventie een plek in nieuwe inrichting gezondheidszorg  Chirurg Kees van Laarhoven Radboudumc voorspelt 6de economische cyclus in boek Human and Planetary Health

9 oktober 2023

Chirurg Kees van Laarhoven presenteerde op vrijdag 6 oktober zijn boek Human and Planetary Health  - The urgency to integrate into One Health. Een gezonde planeet helpt ons mensen weer gezonder te worden! Dat is de strekking van zijn het boek.

lees meer

Radboudumc opent Beleeftuin Fijne plek om te proeven, te wandelen, te ontspannen

22 mei 2023

Op maandag 22 mei nam het Radboudumc officieel de nieuwe Beleeftuin in gebruik. De tuin is open voor iedereen die er gebruik van wil maken, Hij nodigt uit om te ontspannen, een gesprek te voeren en te proeven van de planten die allemaal eetbaar zijn.

lees meer

Radboudumc ontvangt BREEAM-excellent certificaat voor realisatie hoofdgebouw Gebouw A voldoet aan hoge duurzaamheidseisen voor ontwerp én voor uitvoering

15 mei 2023

Het Radboudumc kreeg uit handen van Mirjam Peters van BREEAM-NL expert van DGMR het BREEAM-excellent certificaat voor het nieuwe hoofdgebouw.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet