Nieuws Knallen in drie minuten
14 maart 2019

Maandagavond 25 maart staan acht jonge onderzoekers in de finale van de pitchwedstrijd Radboud Talks. In drie minuten vertellen zij de vakjury en het publiek over hun onderzoek. Powerpoint kunnen ze niet gebruiken, maar verder mogen ze alles uit de kast halen.

De finalisten van de wetenschappelijke pitchwedstrijd Radboud Talks zijn bekend. Tijdens de twee voorrondes op 11 en 13 maart koos een scholierenjury van het Canisius College in Nijmegen de acht deelnemers die in drie minuten het meest overtuigende verhaal vertelden over hun onderzoek. Op maandagavond 25 maart strijden zij in de grote zaal van LUX om de hoofdprijs van 1.000 euro. Het is het vijfde jaar dat Radboud Talks wordt georganiseerd.
 
De wedstrijd is bedoeld voor jonge onderzoekers van de Radboud Universiteit, het Radboudumc en het Max Planck Instute for Psycholinguistics. Voorafgaand aan de voorrondes kregen de deelnemers twee workshops over wetenschapscommunicatie en presenteren. Sarah Verhoeff van het Radboudumc gaat met een verhaal over innovatieve imaging technieken naar de finale: “Het leek mij een leuke uitdaging en een goede oefening om een publiek in slechts drie minuten enthousiast te krijgen voor mijn onderzoek.”
 
Om in drie minuten tot de kern te komen, valt overigens niet mee, maar Sarah heeft er vertrouwen in dat het gaat lukken: “Er zijn maar weinig woorden nodig om wetenschap op een leuke en aantrekkelijke manier te brengen, zolang je goed weet wie het publiek is, met welk doel je het verhaal vertelt, en je op het podium lekker jezelf bent.”
 
De finalisten
De acht finalisten van Radboud Talks 2019 zijn: 
 • Simone Lederer, datawetenschapper
 • Lynn Eekhof, taalonderzoeker
 • Rob ter Horst, bioinformaticus
 • Joanna Szopinska-Tokov, microbioloog
 • Sarah Verhoeff, arts-onderzoeker
 • Suhas Vijayakumar, hersenwetenschapper
 • Jeroen Slaats, moleculair bioloog
 • Iris Brummelhuis, arts-onderzoeker
De finale
Afhankelijk van de voorkeur van de onderzoeker, wordt de presentatie gegeven in het Engels of Nederlands. De winnaar wordt gekozen door een jury van experts: wetenschapsjournalisten Esther Thole en Jop de Vrieze, en programmamaker bij Radboud Reflects Anouta de Groot. Daarnaast kiest het publiek hun favoriet. Aan het eind van de avond gaat de winnaar naar huis met 1.000 euro om vrij te besteden aan een opleiding binnen de wetenschapscommunicatie. De winnaar van de publieksprijs krijgt een stapel boeken over wetenschapscommunicatie. Sarah: “Het lijkt me spannend, maar erg leuk om te doen. Dus ik heb er veel zin in!”
 
Tijdens de avond is er ook muziek door Studenten Big Band Nijmegen en een literaire afsluiting door schrijfster Lisa Weeda van productiehuis De Nieuwe Oost.
 
Kaarten zijn te koop aan de kassa van LUX.

Dag: Maandag 25 maart
Tijd:19.30 - 21.45
Locatie: LUX 7
Tickets: € 5.00
 
Maar informatie: www.ru.nl/radboudtalks
 • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

  Nieuws home

Meer informatie


Marcel Wortel

persvoorlichter

06 21 10 54 33

Anne van Kessel

persvoorlichter

0621197389

Meer nieuws


Zeven hoogleraren benoemd als lid van Academia Europaea

22 augustus 2019

De Nijmeegse hoogleraren Hans van Bokhoven, Beatrice van der Heijden, Olivier Hekster, Nicoline Hoogerbrugge, Hans de Kroon, Asli Ozyurek en Michiel Vermeulen zijn onlangs benoemd in de Academia Europaea

lees meer

Social-mediaberichten over medicijngebruik tijdens zwangerschap vaak onjuist

21 augustus 2019

Op Nederlandstalige social media wordt regelmatig gepost over de veiligheid van medicijnen voor zwangere vrouwen. Uit een nieuwe analyse blijkt echter dat de informatie over het risico van medicijngebruik in die berichten vaak niet overeenkomt met de richtlijnen.

lees meer

Veel proefpersonen bij Lowlands-onderzoek Radboudumc

19 augustus 2019

1.472 festivalbezoekers laten ‘in hun broek kijken’ en 383 leren reanimeren.

lees meer

Lowlands-bezoekers leren levens redden Welke training is het beste: ‘traditionele’ instructeurstraining of virtual reality-bril en app?

17 augustus 2019

In onderzoek van het Radboudumc leren bezoekers van het festival reanimeren, en wordt onderzocht wat hiervoor de beste methode is: een traditionele methode met een instructeur of een virtual reanimatie-app.

lees meer

Lowlands-bezoekers doen mee aan onderzoek: hoe tevreden ben jij over je piem of poes? ‘Alles is anders bij iedereen, dus ook daar’

16 augustus 2019

Hoe ziet je geslachtsorgaan eruit en hoe tevreden ben je ermee? Lowlands-bezoekers doen dit weekend mee aan onderzoek van het Radboudumc waarin ze dit anoniem laten weten. De resultaten kunnen eraan bijdragen om patiënten met een ‘variatie van het geslachtsdeel’ beter te helpen.

lees meer

Verhoogd gehalte van signaalstof troponine na inspanning voorspelt risico op hartinfarct, beroerte en vroegtijdige sterfte

13 augustus 2019

Een verhoogde concentratie van het eiwit troponine in het bloed na langdurig wandelen is geassocieerd met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en vroegtijdige sterfte. Dit blijkt uit onderzoek onder 725 deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse dat maandag is gepubliceerd in Circulation.

lees meer