Nieuws Knallen in drie minuten

14 maart 2019

Maandagavond 25 maart staan acht jonge onderzoekers in de finale van de pitchwedstrijd Radboud Talks. In drie minuten vertellen zij de vakjury en het publiek over hun onderzoek. Powerpoint kunnen ze niet gebruiken, maar verder mogen ze alles uit de kast halen.

De finalisten van de wetenschappelijke pitchwedstrijd Radboud Talks zijn bekend. Tijdens de twee voorrondes op 11 en 13 maart koos een scholierenjury van het Canisius College in Nijmegen de acht deelnemers die in drie minuten het meest overtuigende verhaal vertelden over hun onderzoek. Op maandagavond 25 maart strijden zij in de grote zaal van LUX om de hoofdprijs van 1.000 euro. Het is het vijfde jaar dat Radboud Talks wordt georganiseerd.
 
De wedstrijd is bedoeld voor jonge onderzoekers van de Radboud Universiteit, het Radboudumc en het Max Planck Instute for Psycholinguistics. Voorafgaand aan de voorrondes kregen de deelnemers twee workshops over wetenschapscommunicatie en presenteren. Sarah Verhoeff van het Radboudumc gaat met een verhaal over innovatieve imaging technieken naar de finale: “Het leek mij een leuke uitdaging en een goede oefening om een publiek in slechts drie minuten enthousiast te krijgen voor mijn onderzoek.”
 
Om in drie minuten tot de kern te komen, valt overigens niet mee, maar Sarah heeft er vertrouwen in dat het gaat lukken: “Er zijn maar weinig woorden nodig om wetenschap op een leuke en aantrekkelijke manier te brengen, zolang je goed weet wie het publiek is, met welk doel je het verhaal vertelt, en je op het podium lekker jezelf bent.”
 
De finalisten
De acht finalisten van Radboud Talks 2019 zijn: 
  • Simone Lederer, datawetenschapper
  • Lynn Eekhof, taalonderzoeker
  • Rob ter Horst, bioinformaticus
  • Joanna Szopinska-Tokov, microbioloog
  • Sarah Verhoeff, arts-onderzoeker
  • Suhas Vijayakumar, hersenwetenschapper
  • Jeroen Slaats, moleculair bioloog
  • Iris Brummelhuis, arts-onderzoeker
De finale
Afhankelijk van de voorkeur van de onderzoeker, wordt de presentatie gegeven in het Engels of Nederlands. De winnaar wordt gekozen door een jury van experts: wetenschapsjournalisten Esther Thole en Jop de Vrieze, en programmamaker bij Radboud Reflects Anouta de Groot. Daarnaast kiest het publiek hun favoriet. Aan het eind van de avond gaat de winnaar naar huis met 1.000 euro om vrij te besteden aan een opleiding binnen de wetenschapscommunicatie. De winnaar van de publieksprijs krijgt een stapel boeken over wetenschapscommunicatie. Sarah: “Het lijkt me spannend, maar erg leuk om te doen. Dus ik heb er veel zin in!”
 
Tijdens de avond is er ook muziek door Studenten Big Band Nijmegen en een literaire afsluiting door schrijfster Lisa Weeda van productiehuis De Nieuwe Oost.
 
Kaarten zijn te koop aan de kassa van LUX.

Dag: Maandag 25 maart
Tijd:19.30 - 21.45
Locatie: LUX 7
Tickets: € 5.00
 
Maar informatie: www.ru.nl/radboudtalks

Meer informatie


Marcel Wortel

persvoorlichter

06 21 10 54 33

Anne van Kessel

persvoorlichter

0621197389

Meer nieuws


Onderzoek studenten rookvrij terrein bij hoofdingang Radboudumc

21 mei 2019

Van 20 tot en met 31 mei voeren studenten onderzoek uit in het kader van onze ambitie om het Radboudumc-terrein rookvrij te maken.

lees meer

Ondernemers presenteren memorabele missers

20 mei 2019

Nijmegen School of Management, Mercator Launch en StartUp Nijmegen organiseren op 21 mei de Fuck Up Night, een evenement waarbij ervaren ondernemers hun grote missers (failures/fuck ups) presenteren voor studenten en startende ondernemers.

lees meer

Drie Radboudteams doen onderzoek tijdens Lowlands

20 mei 2019

Hoe kun je het beste leren reanimeren? Hoe tevreden ben jij over je piem of poes? En wat vertel jij een vreemde op Lowlands?

lees meer

Bas Bloem 16 mei bij Omroep Gelderland Beluister de uitzending over zijn boek met Michael J. Fox

15 mei 2019

Neuroloog Bas Bloem in gesprek over het boek dat hij schrijft met Michael J. Fox over parkinson.

lees meer

Metabole ziekten sneller opsporen en behandelen door samenwerking

15 mei 2019

Zes academische centra en de patiëntenvereniging voor metabole ziekten VKS willen de diagnose en behandeling van erfelijke metabole ziekten (stofwisselingsziekten) verbeteren met de lancering van het samenwerkingsverband United for Metabolic Diseases (UMD).

lees meer

Snel duidelijkheid over BRCA mutatie met nieuwe test Gevoelige DNA test faciliteert persoonlijke behandeling eierstokkanker

14 mei 2019

Een nieuwe DNA-test in de tumor spoort bij vrouwen met eierstokkanker bijna twee keer zoveel BRCA-mutaties op als de gangbare test in bloed. Dit schrijven onderzoekers van het Radboudumc deze week in Journal of the National Cancer Institute.

lees meer