Nieuws Knallen in drie minuten

14 maart 2019

Maandagavond 25 maart staan acht jonge onderzoekers in de finale van de pitchwedstrijd Radboud Talks. In drie minuten vertellen zij de vakjury en het publiek over hun onderzoek. Powerpoint kunnen ze niet gebruiken, maar verder mogen ze alles uit de kast halen.

De finalisten van de wetenschappelijke pitchwedstrijd Radboud Talks zijn bekend. Tijdens de twee voorrondes op 11 en 13 maart koos een scholierenjury van het Canisius College in Nijmegen de acht deelnemers die in drie minuten het meest overtuigende verhaal vertelden over hun onderzoek. Op maandagavond 25 maart strijden zij in de grote zaal van LUX om de hoofdprijs van 1.000 euro. Het is het vijfde jaar dat Radboud Talks wordt georganiseerd.
 
De wedstrijd is bedoeld voor jonge onderzoekers van de Radboud Universiteit, het Radboudumc en het Max Planck Instute for Psycholinguistics. Voorafgaand aan de voorrondes kregen de deelnemers twee workshops over wetenschapscommunicatie en presenteren. Sarah Verhoeff van het Radboudumc gaat met een verhaal over innovatieve imaging technieken naar de finale: “Het leek mij een leuke uitdaging en een goede oefening om een publiek in slechts drie minuten enthousiast te krijgen voor mijn onderzoek.”
 
Om in drie minuten tot de kern te komen, valt overigens niet mee, maar Sarah heeft er vertrouwen in dat het gaat lukken: “Er zijn maar weinig woorden nodig om wetenschap op een leuke en aantrekkelijke manier te brengen, zolang je goed weet wie het publiek is, met welk doel je het verhaal vertelt, en je op het podium lekker jezelf bent.”
 
De finalisten
De acht finalisten van Radboud Talks 2019 zijn: 
  • Simone Lederer, datawetenschapper
  • Lynn Eekhof, taalonderzoeker
  • Rob ter Horst, bioinformaticus
  • Joanna Szopinska-Tokov, microbioloog
  • Sarah Verhoeff, arts-onderzoeker
  • Suhas Vijayakumar, hersenwetenschapper
  • Jeroen Slaats, moleculair bioloog
  • Iris Brummelhuis, arts-onderzoeker
De finale
Afhankelijk van de voorkeur van de onderzoeker, wordt de presentatie gegeven in het Engels of Nederlands. De winnaar wordt gekozen door een jury van experts: wetenschapsjournalisten Esther Thole en Jop de Vrieze, en programmamaker bij Radboud Reflects Anouta de Groot. Daarnaast kiest het publiek hun favoriet. Aan het eind van de avond gaat de winnaar naar huis met 1.000 euro om vrij te besteden aan een opleiding binnen de wetenschapscommunicatie. De winnaar van de publieksprijs krijgt een stapel boeken over wetenschapscommunicatie. Sarah: “Het lijkt me spannend, maar erg leuk om te doen. Dus ik heb er veel zin in!”
 
Tijdens de avond is er ook muziek door Studenten Big Band Nijmegen en een literaire afsluiting door schrijfster Lisa Weeda van productiehuis De Nieuwe Oost.
 
Kaarten zijn te koop aan de kassa van LUX.

Dag: Maandag 25 maart
Tijd:19.30 - 21.45
Locatie: LUX 7
Tickets: € 5.00
 
Maar informatie: www.ru.nl/radboudtalks

Meer nieuws


Koninklijke onderscheiding voor prof. dr. Nicole Blijlevens Officier in de Orde van Oranje-Nassau

26 april 2024

Nicole Blijlevens, internist-hematoloog en afdelingshoofd Hematologie, krijgt lintje voor buitengewone inzet voor patiƫnten met hematologische ziekten.

lees meer

Koninklijke onderscheiding voor prof. dr. Marcel Olde Rikkert Officier in de Orde van Oranje-Nassau

26 april 2024

Geriater Marcel Olde Rikkert krijgt lintje voor buitengewone inzet voor ouderenzorg in Nederland en daarbuiten.

lees meer

Betere biomarkers nodig voor CAA Kwart 55plussers heeft CAA maar diagnose is moeilijk vast te stellen

18 april 2024

Ongeveer een kwart van de 55plussers heeft de aandoening, blijkt uit promotieonderzoek van Anna de Kort aan het Radboudumc. Betere biomarkers zijn nodig voor een snellere en goede diagnose.

lees meer

Vapen, een ernstig gezondheidsrisico Artsen slaan alarm tegen vapen

16 april 2024

Artsen spreken zich gezamenlijk uit tegen vapen in de landelijke campagne artsenslaanalarm.nl.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet