Nieuws Knallen in drie minuten

14 maart 2019

Maandagavond 25 maart staan acht jonge onderzoekers in de finale van de pitchwedstrijd Radboud Talks. In drie minuten vertellen zij de vakjury en het publiek over hun onderzoek. Powerpoint kunnen ze niet gebruiken, maar verder mogen ze alles uit de kast halen.

De finalisten van de wetenschappelijke pitchwedstrijd Radboud Talks zijn bekend. Tijdens de twee voorrondes op 11 en 13 maart koos een scholierenjury van het Canisius College in Nijmegen de acht deelnemers die in drie minuten het meest overtuigende verhaal vertelden over hun onderzoek. Op maandagavond 25 maart strijden zij in de grote zaal van LUX om de hoofdprijs van 1.000 euro. Het is het vijfde jaar dat Radboud Talks wordt georganiseerd.
 
De wedstrijd is bedoeld voor jonge onderzoekers van de Radboud Universiteit, het Radboudumc en het Max Planck Instute for Psycholinguistics. Voorafgaand aan de voorrondes kregen de deelnemers twee workshops over wetenschapscommunicatie en presenteren. Sarah Verhoeff van het Radboudumc gaat met een verhaal over innovatieve imaging technieken naar de finale: “Het leek mij een leuke uitdaging en een goede oefening om een publiek in slechts drie minuten enthousiast te krijgen voor mijn onderzoek.”
 
Om in drie minuten tot de kern te komen, valt overigens niet mee, maar Sarah heeft er vertrouwen in dat het gaat lukken: “Er zijn maar weinig woorden nodig om wetenschap op een leuke en aantrekkelijke manier te brengen, zolang je goed weet wie het publiek is, met welk doel je het verhaal vertelt, en je op het podium lekker jezelf bent.”
 
De finalisten
De acht finalisten van Radboud Talks 2019 zijn: 
  • Simone Lederer, datawetenschapper
  • Lynn Eekhof, taalonderzoeker
  • Rob ter Horst, bioinformaticus
  • Joanna Szopinska-Tokov, microbioloog
  • Sarah Verhoeff, arts-onderzoeker
  • Suhas Vijayakumar, hersenwetenschapper
  • Jeroen Slaats, moleculair bioloog
  • Iris Brummelhuis, arts-onderzoeker
De finale
Afhankelijk van de voorkeur van de onderzoeker, wordt de presentatie gegeven in het Engels of Nederlands. De winnaar wordt gekozen door een jury van experts: wetenschapsjournalisten Esther Thole en Jop de Vrieze, en programmamaker bij Radboud Reflects Anouta de Groot. Daarnaast kiest het publiek hun favoriet. Aan het eind van de avond gaat de winnaar naar huis met 1.000 euro om vrij te besteden aan een opleiding binnen de wetenschapscommunicatie. De winnaar van de publieksprijs krijgt een stapel boeken over wetenschapscommunicatie. Sarah: “Het lijkt me spannend, maar erg leuk om te doen. Dus ik heb er veel zin in!”
 
Tijdens de avond is er ook muziek door Studenten Big Band Nijmegen en een literaire afsluiting door schrijfster Lisa Weeda van productiehuis De Nieuwe Oost.
 
Kaarten zijn te koop aan de kassa van LUX.

Dag: Maandag 25 maart
Tijd:19.30 - 21.45
Locatie: LUX 7
Tickets: € 5.00
 
Maar informatie: www.ru.nl/radboudtalks

Meer informatie


Marcel Wortel

persvoorlichter

(024) 81 87389

Anne van Kessel

persvoorlichter

(024) 30 92373

Meer nieuws


Ziekenhuizen regio starten IC-café voor voormalige IC-patiënten

21 maart 2019

Een opname op de IC kan erg ingrijpend zijn, voor patiënten en hun naasten. Daarom start het IC-café in deze regio.

lees meer

Aantasting medisch beroepsgeheim voor betere bepaling tbs bij weigeraars

20 maart 2019

Als onderdeel van de nieuwe Wet forensische zorg kan vanaf juli 2019 het medisch dossier van verdachten die tbs proberen te ontlopen worden opgeëist.

lees meer

Judith Homberg benoemd tot hoogleraar Translational Neuroscience

20 maart 2019

Judith Homberg is met ingang van 1 februari benoemd tot hoogleraar Translational Neuroscience aan de Radboud Universiteit/afdeling Cognitive Neuroscience Radboudumc.

lees meer

Direct dotteren na een acute hartstilstand is niet altijd noodzakelijk

18 maart 2019

Onmiddellijke hartkatheterisatie en dotteren biedt geen grotere kans op overleven bij gereanimeerde patiënten met een acute hartstilstand die niet veroorzaakt is door een hartinfarct.

lees meer

Nieuw open innovatieprogrammaTopFit gelanceerd tijdens Health Valley Event

15 maart 2019

Het Radboudumc is een van de initiatiefnemers van TopFit, een nieuw open innovatieprogramma in Oost-Nederland, dat gisteren werd gepresenteerd tijdens Health Valley

lees meer

RoboSculpt wint Health Valley Bridge Prijs 2019

15 maart 2019

Bezoekers van het Health Valley Event hebben het Radboudumc met het project RoboSculpt uitgeroepen tot winnaar van de Health Valley Bridge Prijs 2019.

lees meer