Nieuws Masterclass antibioticaresistentie
24 mei 2019

Van Rwanda tot Kroatië, van India en Armenië tot Indonesië: 41 deelnemers uit alle windstreken zijn deze dagen in het Radboudumc voor de eerste Masterclass antibioticaresistentie (Antimicrobial Stewardship). Een unieke masterclass, omdat deelnemers ook hierná individueel worden begeleid met het uitvoeren van hun eigen plan.

Waar antibioticaresistentie (preciezer gezegd: antimicrobiële resistentie (AMR) ) wereldwijd een van de belangrijkste bedreigingen van de gezondheidszorg is, behoort Nederland tot de landen met de laagste resistentiecijfers ter wereld; Nederlandse organisaties als RIVM en het Radboudumc zijn expert én voortrekker op dit gebied.

Om deze belangrijke kennis wereldwijd te verspreiden, organiseert het Radboudumc Centrum voor Infectieziekten van 22 t/m 26 mei een Masterclass voor medici en beleidsmakers van over de hele wereld om hen wegwijs te maken in de succesvolle Nederlandse aanpak. Masterclassorganisator en internist-intensivist Jeroen Schouten: “Onze ‘Nederlandse aanpak’ zit ‘m vooral in het feit dat we exact meten en goed analyseren voordat we het probleem aanpakken.”

Coach aan huis

In deze Masterclass krijgen de deelnemers niet alleen kennis aangeboden (die kregen ze vooral vooraf online), maar de Masterclass richt zich met name op de toepassing in de praktijk in hun eigen situatie. Zo werken de deelnemende medici en beleidsmakers deze vijf dagen in het Radboudumc aan hun eigen projectplan. Jeroen Schouten: “Na dag 1, waarin we uitzochten wat hun probleem is, richtten we ons op dag 2 op hoe ze zouden moeten meten. De dagen erna onderzoeken we de redenen waarom hun aanpak niet lukt, en zoeken we daar de interventies bij.”

Zondag gaan de deelnemers weer naar huis, met in hun koffer een uitgewerkt project- en implementatieplan waarmee ze meteen aan de slag kunnen. Van hun coach krijgen ze daarna nog zes maanden consultdiensten ter ondersteuning. Waar dat kan digitaal, waar het moet fysiek. “Het gaat echt anders dan bij reguliere congressen, waarvan de theorie na een tijdje wegebt.”

Andere culturen, andere aanpak

Inmiddels zijn de internationale deelnemers aan de slag, zijn de belangrijkste belemmeringen op het gebied van antibioticaresistentie in kaart gebracht en hun individuele doel geformuleerd. Jeroen Schouten: “Het is nu al zo mooi om te zien hoe de deelnemers van elkaar leren. Of ze nu uit een perifeer Rwandees ziekenhuis komen en alles op papier meten, of uit een Duits academisch high-end ziekenhuis: door de verschillende culturen en manieren van aanpak worden ze allemaal beter.”

Volgende edities?

Of er een tweede, en wellicht volgende Masterclasses komen, is nog niet besloten, hoewel de wachtlijsten voor een volgende editie al zijn gevuld. Schouten: “Die zouden we graag organiseren, maar dat kost veel tijd en veel geld, gezien ook die maandenlange coaching achteraf – soms op locatie.” Deze eerste editie is gefinancierd middels een Educational Grand van partnerorganisatie MSD, die inhoudelijk niet betrokken was, maar die het voor deelnemers uit lagelonenlanden mogelijk maakte te participeren. Voor volgende edities zou deelname uit die lagelonenlanden een voorwaarde zijn zodat de aanpak van AMR wereldwijd kan worden verspreid. Deelnemers uit de Westerse wereld zouden met hun inschrijfgeld dan ook deelname uit lagelonenlanden mogelijk kunnen maken.

Jeroen Schouten: “Met deze Masterclass doen we zoveel meer dan het geven van een theoretisch kader. Daarmee is het niet alleen een mooie manier om Nederland internationaal goed op de kaart te zetten in de strijd tegen antimicrobiële resistentie. Vooral is het een goede aanpak die ervoor kan zorgen dat we meer impact kunnen hebben in deze strijd.”

Zaterdag 25 mei besteedt NOS Radio1 om 7.50 uur aandacht aan deze Masterclass.
 

Meer nieuws


Zeven hoogleraren benoemd als lid van Academia Europaea

22 augustus 2019

De Nijmeegse hoogleraren Hans van Bokhoven, Beatrice van der Heijden, Olivier Hekster, Nicoline Hoogerbrugge, Hans de Kroon, Asli Ozyurek en Michiel Vermeulen zijn onlangs benoemd in de Academia Europaea

lees meer

Social-mediaberichten over medicijngebruik tijdens zwangerschap vaak onjuist

21 augustus 2019

Op Nederlandstalige social media wordt regelmatig gepost over de veiligheid van medicijnen voor zwangere vrouwen. Uit een nieuwe analyse blijkt echter dat de informatie over het risico van medicijngebruik in die berichten vaak niet overeenkomt met de richtlijnen.

lees meer

Veel proefpersonen bij Lowlands-onderzoek Radboudumc

19 augustus 2019

1.472 festivalbezoekers laten ‘in hun broek kijken’ en 383 leren reanimeren.

lees meer

Lowlands-bezoekers leren levens redden Welke training is het beste: ‘traditionele’ instructeurstraining of virtual reality-bril en app?

17 augustus 2019

In onderzoek van het Radboudumc leren bezoekers van het festival reanimeren, en wordt onderzocht wat hiervoor de beste methode is: een traditionele methode met een instructeur of een virtual reanimatie-app.

lees meer

Lowlands-bezoekers doen mee aan onderzoek: hoe tevreden ben jij over je piem of poes? ‘Alles is anders bij iedereen, dus ook daar’

16 augustus 2019

Hoe ziet je geslachtsorgaan eruit en hoe tevreden ben je ermee? Lowlands-bezoekers doen dit weekend mee aan onderzoek van het Radboudumc waarin ze dit anoniem laten weten. De resultaten kunnen eraan bijdragen om patiënten met een ‘variatie van het geslachtsdeel’ beter te helpen.

lees meer

Verhoogd gehalte van signaalstof troponine na inspanning voorspelt risico op hartinfarct, beroerte en vroegtijdige sterfte

13 augustus 2019

Een verhoogde concentratie van het eiwit troponine in het bloed na langdurig wandelen is geassocieerd met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en vroegtijdige sterfte. Dit blijkt uit onderzoek onder 725 deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse dat maandag is gepubliceerd in Circulation.

lees meer