Nieuws Masterclass antibioticaresistentie
24 mei 2019

Van Rwanda tot Kroatië, van India en Armenië tot Indonesië: 41 deelnemers uit alle windstreken zijn deze dagen in het Radboudumc voor de eerste Masterclass antibioticaresistentie (Antimicrobial Stewardship). Een unieke masterclass, omdat deelnemers ook hierná individueel worden begeleid met het uitvoeren van hun eigen plan.

Waar antibioticaresistentie (preciezer gezegd: antimicrobiële resistentie (AMR) ) wereldwijd een van de belangrijkste bedreigingen van de gezondheidszorg is, behoort Nederland tot de landen met de laagste resistentiecijfers ter wereld; Nederlandse organisaties als RIVM en het Radboudumc zijn expert én voortrekker op dit gebied.

Om deze belangrijke kennis wereldwijd te verspreiden, organiseert het Radboudumc Centrum voor Infectieziekten van 22 t/m 26 mei een Masterclass voor medici en beleidsmakers van over de hele wereld om hen wegwijs te maken in de succesvolle Nederlandse aanpak. Masterclassorganisator en internist-intensivist Jeroen Schouten: “Onze ‘Nederlandse aanpak’ zit ‘m vooral in het feit dat we exact meten en goed analyseren voordat we het probleem aanpakken.”

Coach aan huis

In deze Masterclass krijgen de deelnemers niet alleen kennis aangeboden (die kregen ze vooral vooraf online), maar de Masterclass richt zich met name op de toepassing in de praktijk in hun eigen situatie. Zo werken de deelnemende medici en beleidsmakers deze vijf dagen in het Radboudumc aan hun eigen projectplan. Jeroen Schouten: “Na dag 1, waarin we uitzochten wat hun probleem is, richtten we ons op dag 2 op hoe ze zouden moeten meten. De dagen erna onderzoeken we de redenen waarom hun aanpak niet lukt, en zoeken we daar de interventies bij.”

Zondag gaan de deelnemers weer naar huis, met in hun koffer een uitgewerkt project- en implementatieplan waarmee ze meteen aan de slag kunnen. Van hun coach krijgen ze daarna nog zes maanden consultdiensten ter ondersteuning. Waar dat kan digitaal, waar het moet fysiek. “Het gaat echt anders dan bij reguliere congressen, waarvan de theorie na een tijdje wegebt.”

Andere culturen, andere aanpak

Inmiddels zijn de internationale deelnemers aan de slag, zijn de belangrijkste belemmeringen op het gebied van antibioticaresistentie in kaart gebracht en hun individuele doel geformuleerd. Jeroen Schouten: “Het is nu al zo mooi om te zien hoe de deelnemers van elkaar leren. Of ze nu uit een perifeer Rwandees ziekenhuis komen en alles op papier meten, of uit een Duits academisch high-end ziekenhuis: door de verschillende culturen en manieren van aanpak worden ze allemaal beter.”

Volgende edities?

Of er een tweede, en wellicht volgende Masterclasses komen, is nog niet besloten, hoewel de wachtlijsten voor een volgende editie al zijn gevuld. Schouten: “Die zouden we graag organiseren, maar dat kost veel tijd en veel geld, gezien ook die maandenlange coaching achteraf – soms op locatie.” Deze eerste editie is gefinancierd middels een Educational Grand van partnerorganisatie MSD, die inhoudelijk niet betrokken was, maar die het voor deelnemers uit lagelonenlanden mogelijk maakte te participeren. Voor volgende edities zou deelname uit die lagelonenlanden een voorwaarde zijn zodat de aanpak van AMR wereldwijd kan worden verspreid. Deelnemers uit de Westerse wereld zouden met hun inschrijfgeld dan ook deelname uit lagelonenlanden mogelijk kunnen maken.

Jeroen Schouten: “Met deze Masterclass doen we zoveel meer dan het geven van een theoretisch kader. Daarmee is het niet alleen een mooie manier om Nederland internationaal goed op de kaart te zetten in de strijd tegen antimicrobiële resistentie. Vooral is het een goede aanpak die ervoor kan zorgen dat we meer impact kunnen hebben in deze strijd.”

Zaterdag 25 mei besteedt NOS Radio1 om 7.50 uur aandacht aan deze Masterclass.
 

Meer nieuws


Ziekmakende schimmel maakt ook kunstleer waterdicht Bio Art & Design Award voor ontwikkeling schimmelcoating

14 juni 2019

Ziekmakende schimmels hebben ook goede eigenschappen. Zo produceert de schimmel Hormographiella aspergillata waterafstotende sporen. Zou je daar een coating van kunnen maken?

lees meer

Afweercellen herinneren zich een hoog cholesterolgehalte Na verlaging cholesterol blijven afweercellen toch overactief

14 juni 2019

Zelfs als statines een te hoog cholesterol bij patiënten hebben verlaagd, is de kans op hart- en vaatziekten nog altijd verhoogd. Bepaalde afweercellen dragen daar mogelijk aan bij. Hun geheugen is de boosdoener, zo schrijven ze in Cell Metabolism.

lees meer

Nieuwe risicofactor voor vaginale schimmelinfec­ties Teveel aan afweerstoffen door defect gen verklaart klachten

13 juni 2019

Veel vrouwen kampen met terugkerende vaginale schimmelinfecties. Het is onduidelijk waarom sommigen hier gevoeliger voor zijn dan anderen. Onderzoekers van het Radboudumc ontdekten dat mutaties in het gen SIGLEC15 hier een belangrijke rol in spelen.

lees meer

Immuuntherapie behandeling toegankelijk voor kankerpatient met zeldzaam tumorprofiel Nieuw vergoedingsmo­del voor behandeling op maat

13 juni 2019

Oncologen, geneesmiddelenproducenten, zorgverzekeraars en het Zorginstituut willen er samen voor zorgen dat patiënten met een zeldzaam moleculair tumorprofiel toegang kunnen krijgen tot de juiste kankergeneesmiddelen

lees meer

Gericht behandelen van zeldzame erfelijke syndromen

12 juni 2019

Het project “ProMiSe” is een van de eerste 17 projecten die financiering krijgen van de Nationale Wetenschapsagenda.

lees meer

Opiaten-epidemie deel van de Nationale Wetenschapsa­genda

12 juni 2019

Een nieuw consortium van wetenschappers, zorginstellingen en farmaceutische bedrijven gaat het gebruik van verslavende pijnstillers in Nederland onderzoeken.

lees meer