Nieuws Nieuw analyseapparaat voor bloedonderzoek kan nu ook malaria detecteren
5 juni 2019

Een validatiestudie uit Burkina Faso laat zien dat de Sysmex XN-30 hematology analyser betrouwbaar malaria kan diagnosticeren, en daarnaast hemocytometriegegevens oplevert die essentieel zijn voor het management van malariapatiënten.

De validering komt uit een tweetal klinische studies onder leiding van Prof. André van der Ven. In de eerste klinische trial, met als doel de nauwkeurigheid van de XN-30 te bepalen, werden zestien proefpersonen in het Radboudumc zonder malaria gecontroleerd blootgesteld aan besmette muggen. Elke dag werd bloed van deze personen afgenomen, en die monsters werden met drie methoden bekeken: klassieke microscopie, de hemocytometer XN-30 en qPCR, een manier om snel moleculen te vermeerderen en te detecteren.

Hoog sensitief

Vervolgens werd er een studie gedaan met 908 proefpersonen in een ziekenhuis in Burkina Faso. De malariadiagnose werd uitgevoerd met de gangbare microscopie en ‘Rapid Diagnostic Tests’, snelle diagnostische tests voor malaria. De XN-30 presteerde vergelijkbaar met, of zelfs beter dan, deze veelgebruikte methoden voor de diagnose van de ziekte. Met de moleculaire test qPCR werd vervolgens ook de hoge sensitiviteit van de hemocytometer bepaald.

De XN-30 gebruikt een nieuwe techniek en is een welkome aanvulling op de beschikbare diagnostische tests. Het apparaat kan namelijk ook gebruikt worden voor het management van patiënten, de evaluatie van een behandeling en screeningsprogramma’s.


Foto: Annelies Post en Andre van der Ven (midden en rechts op de achterste rij) tussen de betrokken onderzoekers in Burkina Faso.

Lees ook de publicatie over de XN-30 hemocytometer in BMC Medicine.
Lees hier meer over malaria.
 
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Stephan van Duin

wetenschapsvoorlichter

06 24 59 27 70

Meer nieuws


Genetische varianten voor Multiple Sclerose ontdekt

18 november 2019

Wetenschappers van het Radboudumc hebben meerdere DNA-varianten gevonden die een verhoogd risico geven op MS.

lees meer

Gekweekt minibrein legt hapering in neurologische communicatie bloot Verstoord contact tussen neuronen Kleefstra syndroom in kweekbakjes hersteld

18 november 2019

Onderzoekers van het Radboudumc hebben in gekweekte minibreintjes van patiënten met het Kleefstra syndroom een receptor ontdekt die de communicatie tussen de neuronen verstoort. In de kweekbakjes wisten ze de verstoorde communicatie met chemische stoffen op te heffen.

lees meer

Lowlandsonderzoek laat potentie zien van reanimatietraining met virtual reality

18 november 2019

De cardiologen van Radboudumc die dit jaar tijdens Lowlands Science het onderzoek Lowlands Saves Lives uitvoerden, hebben de resultaten in recordtempo gepubliceerd in het toptijdschrift JAMA Cardiology.

lees meer

Rob Jetten en Pieter Derks ambassadeurs voor All4small Meer aandacht voor kwetsbare en te vroeg geboren kinderen

15 november 2019

Rob Jetten en Pieter Derks hebben vandaag hun handtekening gezet onder het ambassadeursschap voor All4small, verbonden aan het Radboudumc.

lees meer

Gezond ouder worden met een online coach

15 november 2019

Ook ouderen blijken zelf goed aan een gezondere leefstijl te kunnen werken met hulp van een online coach. Zo kunnen zij het risico op hart- en vaatziekten en dementie verlagen.

lees meer

Willem-Pieter de Boode benoemd tot hoogleraar Neonatologie

14 november 2019

Willem-Pieter de Boode is kinderarts-neonatoloog en staflid van de afdeling Neonatologie in het Amalia Kinderziekenhuis Nijmegen. (English version included)

lees meer