Nieuws Nieuw analyseapparaat voor bloedonderzoek kan nu ook malaria detecteren
5 juni 2019

Een validatiestudie uit Burkina Faso laat zien dat de Sysmex XN-30 hematology analyser betrouwbaar malaria kan diagnosticeren, en daarnaast hemocytometriegegevens oplevert die essentieel zijn voor het management van malariapatiënten.

De validering komt uit een tweetal klinische studies onder leiding van Prof. André van der Ven. In de eerste klinische trial, met als doel de nauwkeurigheid van de XN-30 te bepalen, werden zestien proefpersonen in het Radboudumc zonder malaria gecontroleerd blootgesteld aan besmette muggen. Elke dag werd bloed van deze personen afgenomen, en die monsters werden met drie methoden bekeken: klassieke microscopie, de hemocytometer XN-30 en qPCR, een manier om snel moleculen te vermeerderen en te detecteren.

Hoog sensitief

Vervolgens werd er een studie gedaan met 908 proefpersonen in een ziekenhuis in Burkina Faso. De malariadiagnose werd uitgevoerd met de gangbare microscopie en ‘Rapid Diagnostic Tests’, snelle diagnostische tests voor malaria. De XN-30 presteerde vergelijkbaar met, of zelfs beter dan, deze veelgebruikte methoden voor de diagnose van de ziekte. Met de moleculaire test qPCR werd vervolgens ook de hoge sensitiviteit van de hemocytometer bepaald.

De XN-30 gebruikt een nieuwe techniek en is een welkome aanvulling op de beschikbare diagnostische tests. Het apparaat kan namelijk ook gebruikt worden voor het management van patiënten, de evaluatie van een behandeling en screeningsprogramma’s.


Foto: Annelies Post en Andre van der Ven (midden en rechts op de achterste rij) tussen de betrokken onderzoekers in Burkina Faso.

Lees ook de publicatie over de XN-30 hemocytometer in BMC Medicine.
Lees hier meer over malaria.
 
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Stephan van Duin

wetenschapsvoorlichter

(06) 21 19 73 89

Meer nieuws


CT-scan na overlijden kan meer duidelijkheid bieden over de doodsoorzaak Promotieonderzoek van Lianne Sonnemans

20 februari 2020

Een CT-scan na overlijden leidt tot 12% meer juist vastgestelde doodsoorzaken ten opzichte van de doodsoorzaak die de behandelend arts vaststelt op basis van alleen klinische gegevens en lichamelijk onderzoek.

lees meer

Zeven Vici's voor Radboudumc en Radboud Universiteit

20 februari 2020

Christian Beckmann, Sander Leeuwenburgh en Annette Schenck van het Radboudumc hebben ieder een Vici-onderzoeksbeurs van anderhalf miljoen euro ontvangen. Ook vier onderzoekers van de Radboud Universiteit ontvangen een Vici.

lees meer

Oproep: wetenschappers gezocht voor Expeditie Next tijdens Vierdaagse!

20 februari 2020

Geef een lezing in de silent disco, doe onderzoek met de bezoekers van de feesten of laat een demo zien.

lees meer

Microinfarct in de hersenen alleen zichtbaar in acute fase Link tussen minimale vaatschade en hersenschade komt langzaam in beeld

19 februari 2020

Door elke vier weken een hersenscan te maken bij ruim vijftig ouderen wisten Nijmeegse onderzoekers voor het eerst het beloop van micro-infarcten in de hersenen zichtbaar te maken.

lees meer

Media-aandacht voor Thermo Tokyo

18 februari 2020

Op dinsdag Radio EenVandaag en op donderdag in de tv-uitzending van EenVandaag.

lees meer

Prijs voor model dat leven 1 jaar na IC-opname voorspelt Nina Wubben krijgt prijs van beroepsvereniging IC

18 februari 2020

Promovenda Nina Wubben van het Radboudumc heeft op 7 februari tijdens het congres van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), de best abstract prijs gewonnen voor haar onderzoek naar het voorspellen van leven na een IC-opname.

lees meer