Nieuws Nieuw analyseapparaat voor bloedonderzoek kan nu ook malaria detecteren
5 juni 2019

Een validatiestudie uit Burkina Faso laat zien dat de Sysmex XN-30 hematology analyser betrouwbaar malaria kan diagnosticeren, en daarnaast hemocytometriegegevens oplevert die essentieel zijn voor het management van malariapatiënten.

De validering komt uit een tweetal klinische studies onder leiding van Prof. André van der Ven. In de eerste klinische trial, met als doel de nauwkeurigheid van de XN-30 te bepalen, werden zestien proefpersonen in het Radboudumc zonder malaria gecontroleerd blootgesteld aan besmette muggen. Elke dag werd bloed van deze personen afgenomen, en die monsters werden met drie methoden bekeken: klassieke microscopie, de hemocytometer XN-30 en qPCR, een manier om snel moleculen te vermeerderen en te detecteren.

Hoog sensitief

Vervolgens werd er een studie gedaan met 908 proefpersonen in een ziekenhuis in Burkina Faso. De malariadiagnose werd uitgevoerd met de gangbare microscopie en ‘Rapid Diagnostic Tests’, snelle diagnostische tests voor malaria. De XN-30 presteerde vergelijkbaar met, of zelfs beter dan, deze veelgebruikte methoden voor de diagnose van de ziekte. Met de moleculaire test qPCR werd vervolgens ook de hoge sensitiviteit van de hemocytometer bepaald.

De XN-30 gebruikt een nieuwe techniek en is een welkome aanvulling op de beschikbare diagnostische tests. Het apparaat kan namelijk ook gebruikt worden voor het management van patiënten, de evaluatie van een behandeling en screeningsprogramma’s.


Foto: Annelies Post en Andre van der Ven (midden en rechts op de achterste rij) tussen de betrokken onderzoekers in Burkina Faso.

Lees ook de publicatie over de XN-30 hemocytometer in BMC Medicine.
Lees hier meer over malaria.
 

Meer informatie


Stephan van Duin

persvoorlichter

Meer nieuws


Ziekmakende schimmel maakt ook kunstleer waterdicht Bio Art & Design Award voor ontwikkeling schimmelcoating

14 juni 2019

Ziekmakende schimmels hebben ook goede eigenschappen. Zo produceert de schimmel Hormographiella aspergillata waterafstotende sporen. Zou je daar een coating van kunnen maken?

lees meer

Afweercellen herinneren zich een hoog cholesterolgehalte Na verlaging cholesterol blijven afweercellen toch overactief

14 juni 2019

Zelfs als statines een te hoog cholesterol bij patiënten hebben verlaagd, is de kans op hart- en vaatziekten nog altijd verhoogd. Bepaalde afweercellen dragen daar mogelijk aan bij. Hun geheugen is de boosdoener, zo schrijven ze in Cell Metabolism.

lees meer

Nieuwe risicofactor voor vaginale schimmelinfec­ties Teveel aan afweerstoffen door defect gen verklaart klachten

13 juni 2019

Veel vrouwen kampen met terugkerende vaginale schimmelinfecties. Het is onduidelijk waarom sommigen hier gevoeliger voor zijn dan anderen. Onderzoekers van het Radboudumc ontdekten dat mutaties in het gen SIGLEC15 hier een belangrijke rol in spelen.

lees meer

Immuuntherapie behandeling toegankelijk voor kankerpatient met zeldzaam tumorprofiel Nieuw vergoedingsmo­del voor behandeling op maat

13 juni 2019

Oncologen, geneesmiddelenproducenten, zorgverzekeraars en het Zorginstituut willen er samen voor zorgen dat patiënten met een zeldzaam moleculair tumorprofiel toegang kunnen krijgen tot de juiste kankergeneesmiddelen

lees meer

Gericht behandelen van zeldzame erfelijke syndromen

12 juni 2019

Het project “ProMiSe” is een van de eerste 17 projecten die financiering krijgen van de Nationale Wetenschapsagenda.

lees meer

Opiaten-epidemie deel van de Nationale Wetenschapsa­genda

12 juni 2019

Een nieuw consortium van wetenschappers, zorginstellingen en farmaceutische bedrijven gaat het gebruik van verslavende pijnstillers in Nederland onderzoeken.

lees meer