Nieuws Nieuw analyseapparaat voor bloedonderzoek kan nu ook malaria detecteren
5 juni 2019

Een validatiestudie uit Burkina Faso laat zien dat de Sysmex XN-30 hematology analyser betrouwbaar malaria kan diagnosticeren, en daarnaast hemocytometriegegevens oplevert die essentieel zijn voor het management van malariapatiënten.

De validering komt uit een tweetal klinische studies onder leiding van Prof. André van der Ven. In de eerste klinische trial, met als doel de nauwkeurigheid van de XN-30 te bepalen, werden zestien proefpersonen in het Radboudumc zonder malaria gecontroleerd blootgesteld aan besmette muggen. Elke dag werd bloed van deze personen afgenomen, en die monsters werden met drie methoden bekeken: klassieke microscopie, de hemocytometer XN-30 en qPCR, een manier om snel moleculen te vermeerderen en te detecteren.

Hoog sensitief

Vervolgens werd er een studie gedaan met 908 proefpersonen in een ziekenhuis in Burkina Faso. De malariadiagnose werd uitgevoerd met de gangbare microscopie en ‘Rapid Diagnostic Tests’, snelle diagnostische tests voor malaria. De XN-30 presteerde vergelijkbaar met, of zelfs beter dan, deze veelgebruikte methoden voor de diagnose van de ziekte. Met de moleculaire test qPCR werd vervolgens ook de hoge sensitiviteit van de hemocytometer bepaald.

De XN-30 gebruikt een nieuwe techniek en is een welkome aanvulling op de beschikbare diagnostische tests. Het apparaat kan namelijk ook gebruikt worden voor het management van patiënten, de evaluatie van een behandeling en screeningsprogramma’s.


Foto: Annelies Post en Andre van der Ven (midden en rechts op de achterste rij) tussen de betrokken onderzoekers in Burkina Faso.

Lees ook de publicatie over de XN-30 hemocytometer in BMC Medicine.
Lees hier meer over malaria.
 
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Stephan van Duin

persvoorlichter

Meer nieuws


Zeven hoogleraren benoemd als lid van Academia Europaea

22 augustus 2019

De Nijmeegse hoogleraren Hans van Bokhoven, Beatrice van der Heijden, Olivier Hekster, Nicoline Hoogerbrugge, Hans de Kroon, Asli Ozyurek en Michiel Vermeulen zijn onlangs benoemd in de Academia Europaea

lees meer

Social-mediaberichten over medicijngebruik tijdens zwangerschap vaak onjuist

21 augustus 2019

Op Nederlandstalige social media wordt regelmatig gepost over de veiligheid van medicijnen voor zwangere vrouwen. Uit een nieuwe analyse blijkt echter dat de informatie over het risico van medicijngebruik in die berichten vaak niet overeenkomt met de richtlijnen.

lees meer

Veel proefpersonen bij Lowlands-onderzoek Radboudumc

19 augustus 2019

1.472 festivalbezoekers laten ‘in hun broek kijken’ en 383 leren reanimeren.

lees meer

Lowlands-bezoekers leren levens redden Welke training is het beste: ‘traditionele’ instructeurstraining of virtual reality-bril en app?

17 augustus 2019

In onderzoek van het Radboudumc leren bezoekers van het festival reanimeren, en wordt onderzocht wat hiervoor de beste methode is: een traditionele methode met een instructeur of een virtual reanimatie-app.

lees meer

Lowlands-bezoekers doen mee aan onderzoek: hoe tevreden ben jij over je piem of poes? ‘Alles is anders bij iedereen, dus ook daar’

16 augustus 2019

Hoe ziet je geslachtsorgaan eruit en hoe tevreden ben je ermee? Lowlands-bezoekers doen dit weekend mee aan onderzoek van het Radboudumc waarin ze dit anoniem laten weten. De resultaten kunnen eraan bijdragen om patiënten met een ‘variatie van het geslachtsdeel’ beter te helpen.

lees meer

Verhoogd gehalte van signaalstof troponine na inspanning voorspelt risico op hartinfarct, beroerte en vroegtijdige sterfte

13 augustus 2019

Een verhoogde concentratie van het eiwit troponine in het bloed na langdurig wandelen is geassocieerd met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en vroegtijdige sterfte. Dit blijkt uit onderzoek onder 725 deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse dat maandag is gepubliceerd in Circulation.

lees meer