Malaria


Wat is een malaria-infectie?

Malaria is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door een met malaria geïnfecteerde mug, die de patiënt steekt en daarbij de malariaparasieten overbrengt in het bloed.

lees meer

Wat is een malaria-infectie?

Malaria is een infectieziekte die in Afrika, Azië en Zuid-Amerika voorkomt. De ziekte wordt veroorzaakt door een besmetting met de parasiet Plasmodium die wordt overgedragen door de steek van de vrouwelijke Anopheles-mug. Er zijn 5 soorten van de Plasmodium parasiet die mensen kunnen infecteren, waarvan Plasmodium falciparum (malaria tropica) de meest gevaarlijke en dodelijke is.

Hoe vaak komt malaria voor?

In 2015 werden wereldwijd 214 miljoen mensen ziek met malaria, waarvan er 438.000 overleden. Het grootste deel van deze ziektegevallen kwam voor in Afrika, voornamelijk onder kinderen jonger dan 5 jaar. In Nederland waren in dat jaar 356 gevallen van malaria bekend onder reizigers en immigranten uit de tropen.

Malaria voorkómen

U kunt besmetting met malaria op twee manieren voorkomen:

  • door gebruik van muggenwerende maatregelen, zoals insectide-geïmpregeerde bednetten. Hierdoor kan de mug de parasiet niet overdragen.
  • preventief gebruik van antimalaria-middelen, bijvoorbeeld door toeristen die door een malariagebied reizen. Hiermee voorkomt u dat de parasiet u ziek maakt nadat deze is overgedragen.

Klachten

Als een mens gestoken wordt door een geïnfecteerde mug, kan de parasiet in het lichaam komen. Na besmetting nestelt de parasiet zich eerst in de lever en daarna in de rode bloedcellen. 7 tot 10 dagen na de besmetting krijgt iemand klachten zoals hoofdpijn, spierpijn, koorts en koude rillingen.

De malaria-infectie kan overgaan in een levensbedreigend ziektebeeld met bloedarmoede, coma, epilepsie en uitval van organen zoals lever en milt. Uiteindelijk kunnen patiënten hieraan overlijden. Vooral wanneer ze voor het eerst malaria doormaken en niet snel genoeg behandeld worden met antimalaria-middelen. Dit gebeurt bij jonge kinderen of toeristen in de tropen.

Oorzaak

Er zijn vier soorten malaria. Plasmodium falciparum (malaria tropica) is de meest gevaarlijke en kan dodelijk zijn. Na de steek van een malaria mug kan de parasiet in uw lichaam komen. Op www.malaria.nl kunt u zien hoe de malariaparasiet zich in het lichaam ontwikkelt.

Na de besmetting

Na besmetting gaat de parasiet eerst in de lever en daarna in de rode bloedcellen ziten. Zeven tot tien dagen na de besmetting kunt u klachten krijgen die op griep lijken. Als u niet meteen anti-malaria middelen krijgt, kan de koorts ernstiger worden. U krijgt ook de volgende klachten:
  • koude rillingen
  • zweten
  • spierpijn
  • hoofdpijn
Belangrijk is om malaria te voorkomen als u op reis gaat. Vraag advies voordat u op reis gaat. Dat kan bij de polikliniek Infectieziekten van Interne Geneeskunde.

Onderzoek Hoe wordt de diagnose gesteld?

Een bloedtest laat zien of u malaria heeft.


Behandeling

De behandeling van malaria hangt af van de soort malaria die u heeft en in welk land/gebied u de infectie heeft gekregen.


Meedoen aan onderzoek

Wij zoeken regelmatig gezonde vrijwilligers die willen meedoen aan malaria-onderzoeken. Wilt u meer informatie? Meld u dan aan.


Centre for Clinical Malaria Studies

In het Centre for Clinical Malaria Studies werkt het Radboudumc samen met het ErasmusMC en het Havenziekenhuis Rotterdam. Het doet sinds 2001 onderzoek naar een malariavaccin door gezonde vrijwilligers onder gecontroleerde omstandigheden bloot te stellen aan malaria.

lees meer

Contact met Infectieziekten


Infectieziekten
(024) 361 65 04


Infectieziekten

Infectieziekten worden veroorzaakt door micro-organismen. Ze kunnen ontstaan als uw afweersysteem tekortschiet of als het micro-organisme erg sterk is.

lees meer
inloggen