Wat is een malaria-infectie?

Malaria is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door een met malaria geïnfecteerde mug, die de patiënt steekt en daarbij de malariaparasieten overbrengt in het bloed. lees meer

Wat is een malaria-infectie?

Malaria is een infectieziekte die in Afrika, Azië en Zuid-Amerika voorkomt. De ziekte wordt veroorzaakt door een parasiet (Plasmodium) die wordt overgedragen door de malariamug. Deze parasiet infecteert rode bloedcellen. Iemand die met malaria is geinfecteerd ontwikkelt koorts en griepverschijnselen

Hoe vaak komt malaria voor?

In 2015 werden wereldwijd 214 miljoen mensen ziek met malaria, waarvan er 438.000 overleden. Het grootste deel van deze ziektegevallen kwam voor in Afrika, voornamelijk onder kinderen jonger dan 5 jaar. In Nederland waren in dat jaar 356 gevallen van malaria bekend onder reizigers en immigranten uit de tropen.

Malaria voorkómen

Belangrijk is om malaria te voorkomen als u op reis gaat. Dit kan door muggenbeten te voorkomen en het innemen van tabletten. Er is nog geen vaccin tegen malaria dat gebruikt wordt in reizigers. Vraag advies voordat u op reis gaat. Dat kan bij de Radboud Travel Clinic van de afdeling Interne Geneeskunde

Klachten

Iemand met malaria kan snel heel ziek worden. Als malaria niet behandeld wordt kan iemand zelfs overlijden. Het is daarom belangrijk dat met spoed bloedonderzoek op malaria verricht wordt als iemand koorts krijgt nadat hij in een gebied is geweest waar malaria voorkomt. Sommige vormen van malaria die vooral in Azie en Zuid-Amerika voorkomen (niet de tropische malaria) kunnen ‘slapend’ in uw lever overleven. Langere tijd nadat u terugkomt uit de tropen kunnen ze weer klachten geven.

Oorzaak

Er zijn vijf soorten malaria. Plasmodium falciparum (tropische malaria) is de meest gevaarlijke en kan dodelijk zijn. Na de steek van een malariamug kan de parasiet in uw lichaam komen. Op malaria.nl kunt u zien hoe de malariaparasiet zich in het lichaam ontwikkelt.

Na de besmetting

Na besmetting gaat de parasiet eerst in de lever en daarna in de rode bloedcellen zitten. Zeven tot veertien dagen (maximaal 3 maanden) na de besmetting kunt u klachten krijgen die op griep lijken. Mensen met malaria hebben vaak ook:
  • koude rillingen
  • spierpijn
  • hoofdpijn

Waarom naar het Radboudumc?

Het Radboudumc heeft veel ervaring in de diagnostiek en behandeling van malaria. Er wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar malaria, zowel binnen het Radboudumc als in de tropen. Als u malaria heeft zult u behandeld worden door de afdeling interne geneeskunde.

Onderzoek hoe wordt de diagnose gesteld?

Een bloedtest laat zien of u malaria heeft.

Behandeling

Malaria is goed te behandelen als de diagnose op tijd wordt gesteld. Soms zal deze behandeling in het ziekenhuis plaatsvinden. Er zijn verschillende antimalariamiddelen. Welke middel gegeven wordt, is afhankelijk van de soort malaria en de ernst van de infectie.

Contact met Infectieziekten

Infectieziekten

(024) 361 65 04

Infectieziekten

Infectieziekten worden veroorzaakt door micro-organismen. Ze kunnen ontstaan als uw afweersysteem tekortschiet of als het micro-organisme erg sterk is. lees meer

Malaria

Lees in dit wetenschapsdossier alles over ons onderzoek en het laatste nieuws over malaria.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet