Nieuws Radboudumc en Quirem Medical tekenen samenwerkingsovereenkomst
22 oktober 2019

Radboudumc en Quirem Medical hebben vandaag een overeenkomst getekend voor gezamenlijk onderzoek. De overeenkomst omvat een aantal bestaande en toekomstige projecten op basis van kleine radioactieve bolletjes (holmium-166 microsferen). De intensievere samenwerking moet de behandeling van patiënten met kanker verbeteren en het onderzoek naar nieuwe toepassingen stimuleren.
 
“Het Radboudumc streeft naar voortdurende verbetering van de patiëntenzorg”, zegt hoogleraar Jurgen Fütterer, interventieradioloog in het Radboudumc. “Doordat we betrokken zijn bij de ontwikkeling van nieuwe behandeltechnieken, kunnen we die technieken zo goed mogelijk laten aansluiten op de behoeften van de patiënt. De uitbreiding van onze samenwerking met Quirem Medical past uitstekend in dat streven.
 
Op de persoon gerichte behandeling
Het onderzoek naar holmium-microsferen in het Radboudumc vindt plaats bij de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde. De 'nucleaire lokale interventies' worden uitgevoerd in nauwe samenwerking met Jurgen Fütterer en andere onderzoekers van Nucleaire Geneeskunde. Fütterer: “Dankzij onze speciale MITeC operatiekamers kunnen we via MRI-opnames de locatie van de radioactieve holmiumbolletjes tijdens de behandeling zichtbaar gaan maken. Daarmee is een precies op de individuele persoon afgestemde behandeling mogelijk.”
 
Beeldgestuurde behandeling
Het in Deventer gevestigde Quirem Medical is ontstaan uit een eerdere innovatie van de onderzoeksgroep van Nijsen. “Daarbij hebben we radioactieve polymelkzuur-microsferen ontwikkeld voor de behandeling van levertumoren; radio-embolisatie genoemd”, zegt hij. “We richten ons nu op het verder verfijnen van deze beeldgestuurde behandeling om een ​​nog hogere dosis in de levertumoren van patiënten te krijgen. We werken ook aan een vergelijkbare behandelingen van alvleesklier- en hersentumoren waarbij we ook rechtstreeks in de weefsels zelf de bestraling toepassen. Dit zijn technieken in ontwikkeling die Quirem Medical samen met het Radboudumc de komende jaren naar de kliniek probeert te brengen.”


Bezegeling van de samenwerking

Samen werken aan innovatieve toepassingen
Quirem Medical ontwikkelt en produceert holmium-166 microsferen voor de behandeling van tumoren. CEO Jan Sigger: “De radioactieve holmium-microsferen zorgen ervoor dat de tumoren lokaal worden bestraald. Bovendien kunnen we dankzij het holmium precies zien waar de microsferen zich bevinden en of er genoeg microsferen rond de tumor aanwezig zijn. Momenteel wordt onze technologie gebruikt voor de behandeling van levertumoren die niet meer chirurgisch te verwijderen zijn. Het Radboudumc biedt state-of-the-art onderzoek, pre-klinische en klinische faciliteiten die uitstekende mogelijkheden bieden om de ontwikkeling van nieuwe applicaties te ondersteunen en te versnellen. Ook de hoogwaardige hotlab-faciliteiten in het Radboud Translational Medicine center kunnen helpen bij de verdere ontwikkeling van onze pijplijn aan innovatieve, nieuwe toepassingen.”
­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­
Over Quirem Medical
Quirem Medical is een groeiend bedrijf in medische hulpmiddelen dat een volgende generatie microsferen ontwikkelt voor gerichte interventiebehandeling van levertumoren. Quirem Medical is gevestigd in Deventer, Nederland.
Over Radboudumc
Het Radboudumc wil voorop lopen in de ontwikkeling van een innovatieve, duurzame en betaalbare gezondheidszorg en heeft als missie: ‘to make a significant impact on healthcare’
Meer informatie over radio-embolisatie: www.radboudumc.nl/patientenzorg/behandelingen/radioembolisatie-van-de-lever
 

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws


De samenwerking met Siemens Healthineers

22 december 2020

Samen met Siemens Healthineers is een uitgebreid programma opgestart waarin structureel, wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar veelbelovende procedures. We spraken Siemens Healthineers over onze samenwerking.

lees meer

MITeC nieuwsbrief 2020 jubileumeditie

18 december 2020

Het MITeC bestaat sinds november 2020 alweer vijf jaar. Graag blikken wij in deze nieuwsbrief samen met jullie terug op die eerste vijf jaar.

lees meer

Onderzoek naar betere bestraling levertumoren van binnenuit NWO-subsidie voor publiek-private samenwerking

22 juli 2020

Een onderzoeksconsortium van Radboudumc, Universiteit Twente, UMC Groningen en vijf bedrijven gaat werken aan de optimalisatie van de behandeling van levertumoren met radioembolisatie.

lees meer

Met een laser niet te opereren hersentumoren te lijf Radboudumc introduceert nieuwe behandeling glioblastoom

24 juni 2020

Bijna een derde van de glioblastomen (agressieve hersentumoren) is niet te opereren. In het najaar introduceert het Radboudumc een nieuwe behandeling waarbij de tumor van binnenuit wordt verhit met energierijk laserlicht.

lees meer

Thirona en Quirem lanceren met Radboudumc project Radiologie van de Toekomst EFRO stimuleert bedrijvigheid in medische technologie Oost-Nederland

17 februari 2020

Thirona, Quirem en het Radboudumc gaan met EFRO-subsidie samenwerken in het project Radiologie van de Toekomst om zo slimme beeldanalyses beschikbaar te maken voor iedereen.

lees meer