Nieuws Start up Patholyt ontwikkelt AI innovaties voor de patholoog
21 september 2021

Patholyt wil de toepassing van kunstmatige intelligentie (AI) in de pathologie versnellen en de kansen van kankerpatiënten wereldwijd verbeteren. Patholyt is een spin-off van het Radboudumc, koploper in het onderzoek naar AI binnen de pathologie

Pathologie is onmisbaar in het diagnostische proces van veel ziekten, zoals kanker. Al meer dan honderd jaar gebruiken pathologen de microscoop voor weefselonderzoek. De pathologie wordt echter geconfronteerd met een wereldwijd tekort aan pathologen en een toenemende vraag naar efficiëntie en consistente kwaliteit.

Revolutie in het vakgebied

De recente ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie, beeldanalyse en high-performance computing heeft een revolutie ontketend in het vakgebied in de vorm van AI-powered Computational Pathology. Patholyt gaat algoritmen vanuit het onderzoeksveld naar de klinische praktijk brengen om daarmee de snelheid en kwaliteit van de diagnostiek in de pathologie te verbeteren.

                      

Algoritmen integreren

Patholyt wil voor iedereen ter wereld de toegang tot hoogwaardige diagnostiek mogelijk maken en meent dat op kritieke momenten de kansen van kankerpatiënten verbeterd kunnen worden door het gebruik van algoritmen. Patholyt's AI-oplossingen worden geïntegreerd in de standaard workflow van de digitale pathologie, waardoor pathologen er zonder problemen gebruik van kunnen maken.

Diagnostiek, biotech & farmacie

De producten van Patholyt zijn gericht op klinische diagnostische ondersteuning voor complexe ziekten zoals prostaat- en borstkanker. Het bedrijf gaat ook AI-oplossingen aanleveren voor bedrijven in de biotech, farmacie en diagnostiek.

Wetenschap van wereldklasse

Patholyt komt voort uit de groep van Jeroen van der Laak, hoofd van de Computational Pathology Group van het Radboudumc. De groep geniet wereldfaam vanwege pionierswerk op het gebied van AI voor grootschalige whole-slide beeldanalyse met wetenschappelijke artikelen in toptijdschriften (bijvoorbeeld geautomatiseerde gradering van prostaatkanker), de CAMELYON en PANDA challenges voor borst- en prostaatkanker, en het IMI BIGPICTURE project. Het management team van Patholyt bestaat uit Patrick de Boer, Jeroen van der Laak, David Tellez en Wouter Bulten. Katrien Grünberg, Geert Litjens en Francesco Ciompi maken deel uit van de adviesraad.

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

send an email

Meer nieuws


Precisiegeneeskunde voor hersenaandoeningen Project BRAINMODEL ontvangt 4 miljoen subsidie van ZonMw

25 oktober 2021

In het project BRAINMODEL werken Radboudumc en VU Amsterdam met andere kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties, beroepsverenigingen en bedrijven aan onderzoeksmethodes om ontwikkelingsstoornissen in de hersenen beter te kunnen genezen op basis van stamcellen.

lees meer

Christian Gilissen benoemd tot hoogleraar Genoom Bioinformatica

22 oktober 2021

Christian Gilissen is per 1 oktober 2021 benoemd tot hoogleraar Genoom Bioinformatica aan het Radboudumc / de Radboud Universiteit.

lees meer

Landelijke actiedag cao - 26 oktober Radboudumc doet ook mee

21 oktober 2021

Dinsdag 26 oktober organiseren de FNV, CNV, LAD en FBZ een landelijke actiedag voor een betere cao in de acht Nederlandse umc’s. En dit keer doet ook het Radboudumc mee. 21 afdelingen draaien op deze dag zondagsdiensten.

lees meer

Vier TURBO-grants voor medisch-technisch onderzoek

19 oktober 2021

Vier TURBO-subsidies zijn vandaag toegekend aan onderzoekers van de Universiteit Twente (TechMed Centre) en het Radboudumc voor vernieuwend technisch-medisch onderzoek. Met de subsidie kunnen ze gezamenlijk een innovatief idee uitwerken.

lees meer