Onderzoeker Linda Heskamp van het Radboudumc krijgt een Rubiconbeurs van NWO. Zij kan hiermee twee jaar lang onderzoek doen aan de Newcastle University in het Verenigd Koninkrijk. De Rubiconbeurs biedt jonge, veelbelovende wetenschappers de kans om internationale onderzoekservaring op te doen.
Haar nieuwe onderzoek richt zich op patiënten met ALS. Bij deze patiënten zijn sommige spieren vaak aangedaan en andere spieren zelden. Linda Heskamp wil dit begrijpen door met een nieuwe beeldvormingstechniek de spiersamenstelling en spierfunctie van meerderen spieren in ALS-patiënten te onderzoeken. Deze nieuwe inzichten kunnen mogelijk bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe therapieën voor ALS.
Rubicon
Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière. Met een Rubicon-beurs kunnen ze maximaal 24 maanden onderzoek doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Voor deze ronde dienden 77 onderzoekers een aanvraag in, waarvan er 17 zijn gehonoreerd.
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.
Meer nieuws

Aanpassing primaire eindpunten in onderzoek immuuntherapie komt vaak voor Onderzoekers roepen op tot meer transparantie
9 juni 2023Bijna tweederde van 38 onderzochte gerandomiseerde studies met immuuntherapie bij blaas-, long- en nierkanker bevat een aanpassing aan primaire eindpunten. Hierover werd vaak niet transparant gerapporteerd.
lees meer
Focussed Ultrasound nog geen volwaardig alternatief voor parkinsonpatiënt Neurochirurg Saman Vinke nu nog terughoudend over nieuwe techniek
6 juni 2023Volgens neurochirurg Saman Vinke is het nog te vroeg voor teveel optimisme over de Focussed Ultrasound voor parkinsonpatiënten: “De techniek moet zijn waarde in het totale pakket van behandelingen nog bewijzen.”
lees meer
Werking hersenen wordt beïnvloed door de vorm Nieuwe benadering van hersenactiviteit geeft opmerkelijk resultaat
5 juni 2023Onderzoekers van Monash University en Radboudumc beschrijven in Nature dat de algemene vorm van iemands hersenen een grotere invloed heeft op hoe wij denken, voelen en ons gedragen dan eerder werd aangenomen.
lees meer
Wat kan een verpleegkundige beter laten of beter doen?
1 juni 2023Onderzoekers van Radboudumc IQ healthcare hebben een nieuwe Beter Laten-lijst van verpleegkundige handelingen samengesteld.
lees meer