De studie beschrijft ruim 1200 berichten, afkomstig van online fora en blogs tot aan Twitter en Facebook. 43% daarvan kwam niet overeen met de veiligheidsrichtlijnen van de Teratologie Informatie Service, het kenniscentrum als het gaat om de effecten van medicijnen op de zwangerschap, het kind en de borstvoeding. Omdat veel vrouwen wel online op zoek gaan naar informatie over het gebruik van medicijnen tijdens hun zwangerschap, kan dergelijke foutieve informatie hun keuzes verkeerd beïnvloeden.
Duidelijke richtlijnen voor meer kloppende berichten
Er zat wel onderscheid in welke informatie het meest vaak onjuist was. Bij medicatie waarvan de richtlijnen duidelijk zijn (‘het is veilig’ of ‘het is niet veilig’) waren de berichten in vier van de vijf gevallen correct. Bij de meer genuanceerde categorieën ging het vaker mis. Voor medicijnen waarover niet genoeg bekend is om een advies voor zwangere vrouwen te geven waren de posts in 24% van de gevallen correct. Voor de medicatie die alleen op strikte indicatie wordt voorgeschreven was slechts 7% correct. Deze laatste twee categorieën werden dan vaak onterecht omschreven als ‘veilig’ danwel ‘niet veilig.’De onderzoekers wijzen op een tweetal belangrijke implicaties van het onderzoek. Ten eerste moet er meer onderzoek komen naar de veiligheid van medicijngebruik tijdens de zwangerschap, zodat medicijnen minder vaak in de onduidelijke categorieën vallen. Ten tweede pleit het feit dat veel informatie die gedeeld wordt op social media incorrect is, voor de noodzaak van heldere communicatie door zorgverleners over medicijngebruik tijdens de zwangerschap. Hoofdonderzoeker dr. Marleen van Gelder: “Dat geldt in het bijzonder voor medicatie op strikte indicatie, zoals antidepressiva. Want niet alleen degene die het bericht op internet zet heeft een incorrect beeld van de veiligheid. Voorgaande studies hebben ook laten zien dat dit soort informatie de beslissingen van zwangere vrouwen die deze berichten lezen kan beïnvloeden.”
Het onderzoek werd gepubliceerd in het British Journal of Clinical Pharmacology, en werd al opgepikt door Volkskrant en Radio 1.
Meer informatie
Stephan van Duin
wetenschapsvoorlichter
Meer nieuws

Artificiële Intelligentie voor betere preventie van dementie AI-Mind project ontwikkelt platform voor snelle, vroege diagnostiek
23 februari 2021Het internationale AI-Mind project, waaraan ook het Radboudumc deelneemt, gaat slimme digitale instrumenten ontwikkelen om hersenverbindingen te screenen en het risico op dementie in te schatten bij mensen met milde cognitieve problemen.
lees meer
Het kan, direct contact met iemand die droomt Publicatie in Current Biology
18 februari 2021Kan iemand in een droom vragen oppikken en ze beantwoorden? Een onderzoeksgroep met wetenschappers van het Radboudumc/Donders Instituut laat zien dat het kan.
lees meer
Radboudumc geeft Leidse Waaghoofdbrug tweede leven in binnentuin Nieuwe tuinen stimuleren welbevinden patiënten en medewerkers
18 februari 2021Herinrichtingsplannen geven ruimte voor meer parklandschap en hergebruik voetgangersbrug uit Leiden in binnentuinen Radboudumc. Hiermee werken we aan een 'healing environment' voor patiënten en medewerkers.
lees meer
We bewegen nóg minder door corona
16 februari 2021"Als je beweging in pilvorm had, zou dat het meest voorgeschreven medicijn ter wereld zijn"
lees meer
Helft voormalig IC-patiënten ervaart een jaar na opname nog klachten
15 februari 2021Publicatie van het onderzoek in American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine
lees meer