Nieuws Vidi subsidie voor elf Radboudonderzoekers
23 mei 2019

Elf Nijmeegse onderzoekers, vier van het Radboudumc en zeven van de Radboud Universiteit, ontvangen elk maximaal 800.000 euro om een vernieuwende onderzoekslijn te ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep op te bouwen. Zij ontvangen een Vidi uit de Vernieuwingsimpuls van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Vidi is gericht op wetenschappers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht en tot de beste tien à twintig procent van hun vakgebied behoren. Met een Vidi kunnen zij vijf jaar lang onderzoek doen. Op deze manier stimuleert NWO vernieuwend onderzoek.
Deze wetenschappers ontvingen een Vidi:
 
Radboudumc
De strijd van de malariaparasiet tegen ons immuunsysteem
Matthijs Jore, Medische Microbiologie
Malaria wordt veroorzaakt door eencellige parasieten die worden overgebracht door muggen. Dit onderzoek bestudeert op moleculair niveau hoe de malariaparasieten aan het menselijk immuunsysteem kunnen ontsnappen. De verkregen inzichten worden gebruikt om nieuwe medicijnen en vaccins tegen malaria te ontwikkelen.
 
Hoe intelligent is ons afweersysteem?
Johannes Textor, Tumor Immunologie
Net als ons brein kan ook ons afweersysteem leren. De onderzoekers zullen computermodellen van het afweersysteem bouwen en deze modellen leren om tekst en beelden te herkennen. Dit zal laten zien hoe ons immuunsysteem leert, vergeet, en zich vergist. Deze inzichten zullen helpen bij het ontwerpen van vaccinaties en andere behandelingen.
 
CT van de borst voor het verbeteren van de zorg voor vrouwen met (een verdenking op) borstkanker
Ritse Mann, Radiologie en Nucleaire Geneeskunde
CT van de borst na toediening van een contrastmiddel is een nieuwe veelbelovende methode om afwijkingen in de borst in 3D te analyseren en betere behandeling mogelijk te maken. Mann zal evalueren in een multi-center studie wat de waarde is van deze techniek voor vrouwen met microcalcificaties en voor vrouwen met borstkanker.
 
Herstel van het afweersysteem om uitzaaiing van kanker te voorkomen
Daniele Tauriello, Celbiologie
Witte bloedcellen beperken de verspreiding van kankercellen maar worden vaak op non-actief gezet door de groeiende tumor. De onderzoekers zullen dit proces van afweer omzeiling ontrafelen in gekweekte minitumoren om het vervolgens in darmkanker in muizen tegen te gaan. Met deze behandelmethode zal uitzaaiing mogelijk kunnen worden voorkomen of genezen.
 
Radboud Universiteit
Chemische reacties om complexe suikers te maken
Thomas Boltje, Institute for Molecules and Materials
Complexe suikers zijn zeer belangrijke moleculen in het menselijk lichaam en zijn interessant voor de ontwikkeling van medicijnen. De onderzoekers zullen nieuwe chemische reacties ontwikkelen om complexe suikermoleculen te maken. Deze reacties zullen toegang geven tot lange suikerketens die het immuunsysteem kunnen activeren.
 
Spinning bliksemsnelle logika
Rostislav Mikhaylovskiy, Institute for Molecules and Materials
Een ”spin” (= kleinste magneet) in antiferromagnetische materialen roteert met een frequentie van biljoenen keren per seconde, waarmee we supersnelle en energiezuinige “spintronica” willen ontwikkelen.
 
Van afvalwater naar raketbrandstof
Laura van Niftrik, Institute for Water and Wetland Research
Anammoxbacteriën zijn de enige organismen die de raketbrandstof hydrazine tijdens hun metabolisme maken. Zij doen dit met een uniek enzym genaamd “hydrazine synthase”. De onderzoekers gaan dit bijzondere anammox-enzym gebruiken om stikstofcomponenten van afvalwater om te zetten naar de raketbrandstof hydrazine.
 
Verborgen Talenten in Stressvolle Omgevingen
Willem Frankenhuis, Behavioural Science Institute
Het opgroeien in ongunstige leefomstandigheden kan een nadelige invloed hebben op de geestelijke vorming, studieresultaten, en gezondheid. Echter, mensen kunnen in een stressvolle omgeving ook bijzondere talenten ontwikkelen. Over deze 'verborgen talenten' is weinig bekend. Dit project onderzoekt twee eigenschappen die mogelijk versterkt zijn in jongeren in een ongunstige leefomgeving.
 
Het creëren van martelaren in het middeleeuwse Spanje
Kati Ihnat, Instituut voor Historische, Literaire en Culturele Studies
Wat maakt iemand tot een martelaar? In dit project wordt onderzocht hoe in het vroegmiddeleeuwse Spanje het martelaarschap werd vormgegeven. In de negende eeuw ontstond hier een nieuwe golf van martelaren. Dit project onderzoekt hoe en waarom dit vorm kreeg en met welke gevolgen voor interreligieuze verhoudingen in een multiculturele context.
 
Democratische vernieuwing: Panacee voor populisme?
Kristof Jacobs, Institute for Management Research
Populisme is alomtegenwoordig en populistische burgers zijn boos. Ze hebben het gevoel dat er niet naar hen geluisterd wordt. In dit project wordt onderzocht in hoeverre democratische vernieuwing, bijvoorbeeld in de vorm van referenda en burgertoppen, een oplossing kan bieden.
 
Geschillen rond Geraamtes
Tâm Ngô, Research Institute for Philosophy, Theology and Religious Studies
Het identificeren van oorlogsslachtoffers is een cruciaal element in het proces van verzoening in de naoorlogse periode. Deze studie onderzoekt het gebruik van spirituele en DNA forensische methoden in het naoorlogse Vietnam. Het maakt het verband tussen technologieën van identificatie en technologieën van herinnering alsmede tussen spiritualisme en natuurwetenschap inzichtelijk.
 
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

06 3197 0558

Meer nieuws


Genetische varianten voor Multiple Sclerose ontdekt

18 november 2019

Wetenschappers van het Radboudumc hebben meerdere DNA-varianten gevonden die een verhoogd risico geven op MS.

lees meer

Gekweekt minibrein legt hapering in neurologische communicatie bloot Verstoord contact tussen neuronen Kleefstra syndroom in kweekbakjes hersteld

18 november 2019

Onderzoekers van het Radboudumc hebben in gekweekte minibreintjes van patiënten met het Kleefstra syndroom een receptor ontdekt die de communicatie tussen de neuronen verstoort. In de kweekbakjes wisten ze de verstoorde communicatie met chemische stoffen op te heffen.

lees meer

Lowlandsonderzoek laat potentie zien van reanimatietraining met virtual reality

18 november 2019

De cardiologen van Radboudumc die dit jaar tijdens Lowlands Science het onderzoek Lowlands Saves Lives uitvoerden, hebben de resultaten in recordtempo gepubliceerd in het toptijdschrift JAMA Cardiology.

lees meer

Rob Jetten en Pieter Derks ambassadeurs voor All4small Meer aandacht voor kwetsbare en te vroeg geboren kinderen

15 november 2019

Rob Jetten en Pieter Derks hebben vandaag hun handtekening gezet onder het ambassadeursschap voor All4small, verbonden aan het Radboudumc.

lees meer

Gezond ouder worden met een online coach

15 november 2019

Ook ouderen blijken zelf goed aan een gezondere leefstijl te kunnen werken met hulp van een online coach. Zo kunnen zij het risico op hart- en vaatziekten en dementie verlagen.

lees meer

Willem-Pieter de Boode benoemd tot hoogleraar Neonatologie

14 november 2019

Willem-Pieter de Boode is kinderarts-neonatoloog en staflid van de afdeling Neonatologie in het Amalia Kinderziekenhuis Nijmegen. (English version included)

lees meer