Nieuws Wie wordt het New Scientist Wetenschapstalent 2019
25 april 2019

Marijn Kroes en Geert Litjens van het Radboudumc zijn genomineerd voor het New Scientist Wetenschapstalent 2019. Ook Lieke Verheijen van de Radboud Universiteit zit bij de groslijst van 25 kanshebbers. Iedereen kan hier stemmen op een van de genomineerden. Het publiek bepaalt de helft van de einduitslag, de andere helft bepaalt de jury. Op 31 mei wordt de winnaar bekend gemaakt.


Marijn Kroes – Geheugenmodificatie
Het klinkt als een enge sciencefictionfilm: een onderzoeker roept een specifieke herinnering op en verandert die met behulp van de juiste therapie. Toch is dit geen fictie, want uit het onderzoek van Marijn Kroes blijkt dat dit – in zekere mate – echt kan. Eng is het volgens Kroes ook niet. De bedoeling is juist om mensen te helpen die veel last hebben van hun herinneringen, zoals mensen met een posttraumatische stressstoornis. Het heractiveren en veranderen van herinneringen is bovendien een natuurlijk proces. Je brein doet dit onbewust zelf al, om bepaalde belangrijke herinneringen beter vast te leggen. Kroes onderzoekt hoe dit werkt en hoe hij dit gegeven kan gebruiken bij het helpen van patiënten.

Uitzending BBC News over onderzoek Marijn Kroes: Could electroconvulsive therapy zap worst nightmares? https://www.bbc.com/news/health-26255462

 

 

Geert Litjens - Kunstmatige Intelligentie in de Zorg
Stel je eens voor: de kosten en de werkdruk in de gezondheidszorg gaan omlaag, terwijl de kwaliteit ervan omhoog gaat. Te mooi om waar te zijn? Volgens Geert Litjens niet. Hij onderzoekt hoe we kunstmatige intelligentie slim kunnen inzetten in de gezondheidszorg. Zo is het opsporen van uitzaaiingen van kanker een belangrijke taak, maar het turen naar een scherm om afwijkende stipjes te vinden is tijdrovend en saai. Dit kun je dus beter aan de computer overlaten. Sterker nog, uit Litjens’ onderzoek blijkt dat computers deze taak zelfs beter volbrengen dan artsen. Aan de hand van miljoenen voorbeeldafbeeldingen leert de computer herkennen welke scans op de aanwezigheid van uitzaaiingen wijzen. Menselijke artsen kunnen hun tijd dan weer gebruiken voor bijvoorbeeld het stellen van diagnosen, een taak waar we hun expertise veel beter voor kunnen gebruiken.

Uitzending Nieuwsuur over onderzoek Geert Litjens: https://www.youtube.com/watch?v=yLlk89EAgUU&feature=youtu.be

 

 

Lieke Verheijen – Online communicatie
Keb ff gekeke ma tis gwoon best moeluk snapje, die apptaal. Het lijkt misschien een verloedering van het Standaardnederlands, maar volgens Lieke Verheijen is de digitaal van jongeren dat niet. Zie het als een tweede taal, waarin dingen als afkortingen, fonetische spelling en letterherhaling de ‘regels’ vormen. Is zo’n tweede taal nou slecht voor de beheersing van het Standaardnederlands? Dat valt wel mee, leert onderzoek van Verheijen. Jongeren weten de twee talen over het algemeen goed te onderscheiden. Sterker nog, jongeren die hun creatieve schrijfwijzen veel uiten op sociale media, presteren ook beter bij het schrijven van teksten op school.

Artikel NU.nl over 'Appen en sociale media leiden niet tot taalverloedering': https://www.nu.nl/wetenschap/5671892/appen-en-sociale-media-leiden-niet-tot-taalverloedering.html

 

Een overzicht van alle kandidaten vind je hier

 

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

06 3197 0558

Meer nieuws


Niets te gek voor de patiënt; ook niet tijdens de Vierdaagse Ook voor patiënten een leuke Vierdaagse-intocht

19 juli 2019

Ook dit jaar heeft een team van vrijwilligers, logistiek medewerkers, beveiligers, artsen en verpleegkundigen onder de bezielende leiding van gastheer Jan Jaap Schmitz ervoor gezorgd dat ook onze patiënten een gezellige intocht konden beleven. En met DJ Jos erbij kon de dag niet meer stuk.

lees meer

Invoering één landelijk waarschuwingssysteem maakt kinderafdelingen nog veiliger Professionals kindzorg in Nederland verwachten veel van ‘Dutch PEWS’

19 juli 2019

Signaleringssysteem 'Dutch Pews' kan onderbuik gevoel van ouders 'meenemen' naast vitale functies van opgenomen kinderen in signaleringssysteem.

lees meer

Collega's Radboudumc en hún Vierdaagse Jos Wessels: sinds 2014 DJ op het Radboudterras tijdens de intocht

19 juli 2019

We hebben 4 collega’s gevraagd om in 4 vragen aan te geven wat hun betrokkenheid is bij de Vierdaagse. Dat geeft leuke, mooie en ontroerende verhalen.

lees meer

Eerste resultaten Vierdaagse Onderzoek 2019 bekend

19 juli 2019

De eerste resultaten van het onderzoeksteam van Prof. Maria Hopman van het Radboudumc zijn bekend.

lees meer

Nieuwe richtlijnen voor het meten van de functie van bloedvaten

19 juli 2019

Fysioloog Dick Thijssen heeft met internationale collega’s een nieuwe richtlijn voor het meten van de bloedvatfunctie gepubliceerd in het European Heart Journal.

lees meer

Collega's Radboudumc en hún Vierdaagse Ricardo Eeren: een jongensdroom in het teken van veiligheid

17 juli 2019

We hebben 4 collega’s gevraagd om in 4 vragen aan te geven wat hun betrokkenheid is bij de Vierdaagse. Dat geeft leuke, mooie en ontroerende verhalen. Afl. 2 Beveiliger Ricardo Eeren: Veiligheid vóór alles!

lees meer