Nieuws Wie wordt het New Scientist Wetenschapstalent 2019

25 april 2019

Marijn Kroes en Geert Litjens van het Radboudumc zijn genomineerd voor het New Scientist Wetenschapstalent 2019. Ook Lieke Verheijen van de Radboud Universiteit zit bij de groslijst van 25 kanshebbers. Iedereen kan hier stemmen op een van de genomineerden. Het publiek bepaalt de helft van de einduitslag, de andere helft bepaalt de jury. Op 31 mei wordt de winnaar bekend gemaakt.


Marijn Kroes – Geheugenmodificatie
Het klinkt als een enge sciencefictionfilm: een onderzoeker roept een specifieke herinnering op en verandert die met behulp van de juiste therapie. Toch is dit geen fictie, want uit het onderzoek van Marijn Kroes blijkt dat dit – in zekere mate – echt kan. Eng is het volgens Kroes ook niet. De bedoeling is juist om mensen te helpen die veel last hebben van hun herinneringen, zoals mensen met een posttraumatische stressstoornis. Het heractiveren en veranderen van herinneringen is bovendien een natuurlijk proces. Je brein doet dit onbewust zelf al, om bepaalde belangrijke herinneringen beter vast te leggen. Kroes onderzoekt hoe dit werkt en hoe hij dit gegeven kan gebruiken bij het helpen van patiĆ«nten.

Uitzending BBC News over onderzoek Marijn Kroes: Could electroconvulsive therapy zap worst nightmares? https://www.bbc.com/news/health-26255462

 

 

Geert Litjens - Kunstmatige Intelligentie in de Zorg
Stel je eens voor: de kosten en de werkdruk in de gezondheidszorg gaan omlaag, terwijl de kwaliteit ervan omhoog gaat. Te mooi om waar te zijn? Volgens Geert Litjens niet. Hij onderzoekt hoe we kunstmatige intelligentie slim kunnen inzetten in de gezondheidszorg. Zo is het opsporen van uitzaaiingen van kanker een belangrijke taak, maar het turen naar een scherm om afwijkende stipjes te vinden is tijdrovend en saai. Dit kun je dus beter aan de computer overlaten. Sterker nog, uit Litjens’ onderzoek blijkt dat computers deze taak zelfs beter volbrengen dan artsen. Aan de hand van miljoenen voorbeeldafbeeldingen leert de computer herkennen welke scans op de aanwezigheid van uitzaaiingen wijzen. Menselijke artsen kunnen hun tijd dan weer gebruiken voor bijvoorbeeld het stellen van diagnosen, een taak waar we hun expertise veel beter voor kunnen gebruiken.

Uitzending Nieuwsuur over onderzoek Geert Litjens: https://www.youtube.com/watch?v=yLlk89EAgUU&feature=youtu.be

 

 

Lieke Verheijen – Online communicatie
Keb ff gekeke ma tis gwoon best moeluk snapje, die apptaal. Het lijkt misschien een verloedering van het Standaardnederlands, maar volgens Lieke Verheijen is de digitaal van jongeren dat niet. Zie het als een tweede taal, waarin dingen als afkortingen, fonetische spelling en letterherhaling de ‘regels’ vormen. Is zo’n tweede taal nou slecht voor de beheersing van het Standaardnederlands? Dat valt wel mee, leert onderzoek van Verheijen. Jongeren weten de twee talen over het algemeen goed te onderscheiden. Sterker nog, jongeren die hun creatieve schrijfwijzen veel uiten op sociale media, presteren ook beter bij het schrijven van teksten op school.

Artikel NU.nl over 'Appen en sociale media leiden niet tot taalverloedering': https://www.nu.nl/wetenschap/5671892/appen-en-sociale-media-leiden-niet-tot-taalverloedering.html

 

Een overzicht van alle kandidaten vind je hier

 

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet