Nieuws Young Stroke toolbox 10 december live
10 december 2019

Op 10 december is de website YoungStroketoolbox.nl live gegaan. Deze website is er speciaal voor mensen die op jonge leeftijd (onder de 50 jaar) te maken krijgen met een hersenbloeding, herseninfarct of een afwijking van de hersenvaten.

Hart- en vaatziekten komen vooral voor bij mensen boven de 50 jaar. Maar ieder jaar krijgen toch ongeveer vijfduizend mensen tussen de 18 en 50 jaar een beroerte; dus een herseninfarct of hersenbloeding. Omdat de ziekte hen op jonge leeftijd treft, heeft dit grote gevolgen voor hun dagelijks functioneren binnen gezin en werk.

Betrouwbare en duidelijke informatie

De Young Stroke Toolbox werd ontwikkeld op basis van subsidiegelden van het Zorg Instituut Nederland (ZIN) door de afdelingen Neurochirurgie en Neurologie van het Radboudumc Nijmegen, in samenwerking met ziekenhuis Rijnstate Arnhem, patiëntenorganisatie Hersenaneurysma Patiënten Platform en CVA kennisnetwerk Nederland. Het doel is betrouwbare en duidelijke informatie te bieden over de verschillende aandoeningen, oorzaken, behandelingen,  psychosociale  gevolgen, wet-  en regelgeving  en de juiste hulpverlening in de omgeving voor deze specifieke groep. Aan de lay-out werd extra tijd besteed zodat deze aansluit bij de behoefte en beperkingen van patiënten met een herseninfarct of hersenbloeding. Ook hulpverleners kunnen gebruikmaken van de website om te kijken hoe het zorgnetwerk in de regio is ingericht voor deze doelgroep.

Waarom speciale aandacht

Waarom speciale aandacht voor jonge mensen met een herseninfarct of- bloeding?

  • De meeste onderzoeken naar de gevolgen en behandeling van patiënten met hart- en vaatziekten worden gedaan bij oudere patiënten. Door systematisch gegevens van jonge patiënten te verzamelen, krijgen artsen meer inzicht in de gevolgen en behandelingen van hart- en vaatziekten bij deze jonge patiënten.
  • Bij jonge patiënten met hart- en vaatziekten is er soms een andere oorzaak dan de bekende risicofactoren voor slagaderverkalking (atherosclerose). Daarom wordt elke jonge patiënt besproken in een multidisciplinair overleg dat bestaat uit: een neuroloog, vasculair internist, cardioloog, gynaecoloog en verpleegkundig specialist.
  • Jonge patiënten met hart- en vaatziekten lopen vaak tegen andere dingen aan dan oudere patiënten. Bijvoorbeeld problemen binnen het gezin, gezinsplanning, zwangerschap, hervatten van werk, sporten, hypotheken, etcetera.
Karin Kanselaar en Harriëtte Baltussen, de verpleegkundig specialisten die betrokken zijn geweest bij de totstandkoming van de toolbox hebben vrijdag 29 november de George Beusmans Innovatieprijs 2019 van het CVA Kennisnetwerk ontvangen voor de Young Stroke toolbox. De jury gaf aan dat de toolbox innovatief en belangrijk is omdat het voor en door patiënten is gemaakt, de rol van de patiënt in de totstandkoming belangrijk is geweest (lid van projectgroep) en het voorziet in een enorme behoefte bij patiënten en professionals.

Meer nieuws


Meld je nu aan! Nieuwe editie Radboud Talks Pak je kans om jouw onderzoek met de wereld te delen

24 januari 2020

Ben je onderzoeker en wil jij je onderzoek uitleggen aan het grote publiek? Meld je dan nu aan voor de nieuwste editie van de pitchwedstrijd Radboud Talks. Vertel jouw verhaal in drie minuten voor een live publiek en jury.

lees meer

Meniscusprothese van ATRO Medical ontvangt FDA Breakthrough Designation

22 januari 2020

ATRO Medical BV, een spin-off van het Radboudumc en DSM, heeft voor de Trammpolin meniscusprothese een Breakthrough Device Designation ontvangen van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). De toekenning kan de toegang tot de Amerikaanse markt versnellen.

lees meer

57% van zorgpersoneel Radboudumc tegen griep gevaccineerd Opnieuw stijging vaccinatiegraad seizoensgriep

22 januari 2020

In 2019 is 57% van het zorgpersoneel van het Radboudumc gevaccineerd tegen de seizoensgriep. Het percentage is gestegen ten opzichte van 2018, toen 53,4 procent zich liet inenten tegen de griep.

lees meer