Nieuws Derde podcast AI for Life over genetica
22 oktober 2020

De derde aflevering in de podcastserie 'AI for Life' gaat over de rol die AI kan spelen in de genetica. De hoeveelheid aan genetische gegevens neemt enorm toe, maar het is de kunst om daar zinnige zaken uit te halen. Welke bijdrage kan AI daaraan leveren?

 

Dankzij DNA onderzoek weten we steeds meer over de genetische oorzaak van ziekten en aangeboren afwijkingen. Desondanks hebben we nog maar beperkt zicht op de exacte relatie tussen het in kaart gebrachte DNA en aangeboren afwijkingen en de kans op ziekten.

 

Veel kansen

Door relevante signalen beter op te sporen uit de groeiende berg data, kan Artificial Intelligence (AI) hier op nieuwe manieren een bijdrage aan leveren. Ook kan AI met geavanceerde gezichtsherkenning de arts ondersteunen in het herkennen van zeldzame afwijkingen, om zo genetische afwijkingen te diagnosticeren. Door de grote hoeveelheid data liggen in de genetica veel kansen voor kunstmatige intelligentie.

 

Ethiek en data

Tegelijkertijd komt snel de vraag naar voren: moeten we wel alles willen wat kan?

In deze podcast zijn te horen Bert de Vries (klinisch geneticus Radboudumc), Christian Gillisen (klinisch geneticus Radboudumc), Helger IJntema (hoofd genoom laboratorium Radboudumc) en Max Hinne (AI onderzoeker Donders Instituut) met Martijn Kriens (host). De podcast is te beluisteren op:

Anchor: https://anchor.fm/briskr/episodes/Ep­3­-AI-en-genetica-elcj87

Spotify: https://open.spotify.com/episode/15eF7yXwJwLgwElHAN3eJh?si=S-fbBEWRSketgxG0UTHV2w

 

Platform

De podcast-serie AI for Life is een initiatief om experts van Radboud AI en andere kennisinstellingen in de regio Nijmegen die beroepsmatig sleutelen aan data en algoritmes een laagdrempelig platform te bieden. Ook innovatieve ondernemers die deze kennis en expertise omzetten in zinvolle producten en diensten voor de samenleving komen hier aan het woord. Hoe gebruiken ze AI, welke afwegingen maken ze? Zien ze kansen, belemmeringen, onvermoede vergezichten? De redactie achter de podcast-serie bestaat uit Martijn Kriens (Briskr.Validate!), Joey van Baarsel (Novio Tech Campus), Dirk van Schaijk (Economic Board), Pieter Lomans (Radboudumc) en Tibor Bosse (hoogleraar Communicatiewetenschap en Kunstmatige Intelligentie Radbouduniversiteit).

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

send an email

Meer nieuws


Patiënten met obesitas of overgewicht lopen het risico op een ernstiger verloop COVID-19

19 april 2021

Internationaal onderzoek toont aan dat kans op sterfte niet toeneemt.

lees meer

Accreditatie JCI behaald JCI-keurmerk verlengd met drie jaar

19 april 2021

Het Radboudumc heeft opnieuw de accreditatie van JCI behaald. Het keurmerk van het internationaal accreditatieorgaan Joint Commission International (JCI) voor de kwaliteit en veiligheid van onze patiëntenzorg, onderwijs en onderzoek, is verlengd met drie jaar.

lees meer

Nieuwe manier van diagnostiek spoort ‘onvindbare’ genetische afwijkingen op

15 april 2021

Onderzoek biedt leidraad voor wereldwijde toepassing

lees meer