Nieuws Beenmergstamcellen blijken veranderd in patienten met ernstige atherosclerose
10 november 2020

Hart- en vaatziekten, zoals beroerte of hartinfarct, worden veroorzaakt door de vernauwing en afsluiting van slagaders door plaques, als gevolg van een proces dat atherosclerose wordt genoemd. Belangrijke risicofactoren voor atherosclerose zijn een hoog cholesterolgehalte, hoge bloeddruk, diabetes en obesitas.

Ons aangeboren immuunsysteem speelt via chronische ontsteking een belangrijke rol bij de ontwikkeling van deze plaques, en eerder onderzoek heeft aangetoond dat medicijnen die ontstekingen remmen inderdaad het optreden van hart- en vaatziekten kunnen verminderen.

Inzoomen op het immuunsysteem bij atherosclerose

Macrofagen zijn belangrijke immuuncellen uit het aangeboren immuunsysteem, en het meest voorkomende type immuuncel in atherosclerotische plaques. Ze zijn afgeleid van een ander celtype - monocyten - dat in het bloed aanwezig is. Bij patiënten met hart- en vaatziekten zijn deze monocyten actiever, waardoor ze meer ontstekingsopwekkende moleculen produceren dan in gezonde personen. Hoe deze monocyten in patiënten met hart- en vaatziekten geactiveerd worden, is nog niet duidelijk.

In deze studie werd een kleine groep van 13 patiënten met coronaire hartziekte, als gevolg van ernstige coronaire atherosclerose, vergeleken met een groep van 13 patiënten zonder atherosclerose. Bij deze studiedeelnemers werd een beenmergpunctie uitgevoerd, zodat de onderzoekers de stamcellen erin konden isoleren en bestuderen. Deze stamcellen zijn de voorlopercellen van alle bloedcellen, inclusief de monocyten. De onderzoekers toonden aan dat bij patiënten met atherosclerose deze voorlopercellen anders geprogrammeerd waren, zodat zij meer geactiveerde monocyten produceerden.

Wat betekent dit voor onze kennis van het immuunsysteem en toekomstige behandelingen?

Deze studie voegt een extra dimensie toe aan de rol van het immuunsysteem bij de ontwikkeling van hart- en vaatziekten, door aan te tonen dat activering van dit systeem plaatsvindt op het niveau van voorlopercellen in het beenmerg.

Niels Riksen, hoogleraar vasculaire geneeskunde aan het Radboudumc en laatste auteur van het artikel: ‘Deze bevinding zou kunnen verklaren hoe risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals een hoog cholesterolgehalte of obesitas, een langdurig effect kunnen hebben op het immuunsysteem. Daarnaast is deze kennis relevant en belangrijk voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen die gericht zijn op het immuunsysteem voor de behandeling of preventie van hart- en vaatziekten.'

De studie is op 10 november gepubliceerd in eLife.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Research

Meer nieuws


Eerste vrijwilligers gevaccineerd in Radboudumc met nieuw Nijmeegs malariavaccin

18 mei 2021

Een nieuw vaccin tegen malaria, grotendeels ontwikkeld in Nijmegen, wordt vandaag voor het eerst getest bij vrijwilligers in het Radboudumc.

lees meer

Gaatjes vullen met handinstrumenten niet slechter dan boren

18 mei 2021

Een kies met een gaatje, met de hand schoongemaakt en gevuld met een biologisch vulmiddel, doet niet onder voor een kies waarvan het gaatje is uitgeboord en voorzien van een conventionele vulling.

lees meer

Actie nodig om toename hart- en vaatziekten bij vrouwen wereldwijd terug te dringen in 2030

17 mei 2021

Oproep van 17 cardiologen vanuit The Lancet Women and Cardiovascular Disease Commission

lees meer

Nijmeegse onderzoekers ontwikkelen plug-and-play platform voor ChIP-seq Platform geeft aanzet voor epigenetische toepassingen in kliniek

7 mei 2021

Het team van moleculair bioloog Hendrik Marks en het Amerikaanse bedrijf Fluidigm hebben een nieuwe, geautomatiseerde techniek voor ChIP-seq ontwikkeld

lees meer

Fabio Jakobsen: ‘Nog even en ik kan weer vrijuit lachen’ Behandeling wielrenner in Radboudumc na pijnlijke valpartij bijna afgerond

7 mei 2021

Met afgrijzen zagen we 5 augustus 2020 op tv de valpartij van wielrenner Fabio Jakobsen in de massasprint tijdens de Ronde van Polen. Voor zijn leven werd gevreesd. Maar gelukkig kan hij het navertellen. Zijn behandeling is bijna afgerond in het Radboudumc.

lees meer

Malariavaccin moet rekening houden met immuunsysteem van ontvanger

6 mei 2021

Gecontroleerde menselijke malaria-infecties bij Afrikanen die al malaria hebben gehad en Europeanen zonder voorafgaande malaria-infecties, geven uiteenlopende reacties in het afweersysteem.

lees meer