Nieuws Beenmergstamcellen blijken veranderd in patienten met ernstige atherosclerose
10 november 2020

Hart- en vaatziekten, zoals beroerte of hartinfarct, worden veroorzaakt door de vernauwing en afsluiting van slagaders door plaques, als gevolg van een proces dat atherosclerose wordt genoemd. Belangrijke risicofactoren voor atherosclerose zijn een hoog cholesterolgehalte, hoge bloeddruk, diabetes en obesitas.

Ons aangeboren immuunsysteem speelt via chronische ontsteking een belangrijke rol bij de ontwikkeling van deze plaques, en eerder onderzoek heeft aangetoond dat medicijnen die ontstekingen remmen inderdaad het optreden van hart- en vaatziekten kunnen verminderen.

Inzoomen op het immuunsysteem bij atherosclerose

Macrofagen zijn belangrijke immuuncellen uit het aangeboren immuunsysteem, en het meest voorkomende type immuuncel in atherosclerotische plaques. Ze zijn afgeleid van een ander celtype - monocyten - dat in het bloed aanwezig is. Bij patiënten met hart- en vaatziekten zijn deze monocyten actiever, waardoor ze meer ontstekingsopwekkende moleculen produceren dan in gezonde personen. Hoe deze monocyten in patiënten met hart- en vaatziekten geactiveerd worden, is nog niet duidelijk.

In deze studie werd een kleine groep van 13 patiënten met coronaire hartziekte, als gevolg van ernstige coronaire atherosclerose, vergeleken met een groep van 13 patiënten zonder atherosclerose. Bij deze studiedeelnemers werd een beenmergpunctie uitgevoerd, zodat de onderzoekers de stamcellen erin konden isoleren en bestuderen. Deze stamcellen zijn de voorlopercellen van alle bloedcellen, inclusief de monocyten. De onderzoekers toonden aan dat bij patiënten met atherosclerose deze voorlopercellen anders geprogrammeerd waren, zodat zij meer geactiveerde monocyten produceerden.

Wat betekent dit voor onze kennis van het immuunsysteem en toekomstige behandelingen?

Deze studie voegt een extra dimensie toe aan de rol van het immuunsysteem bij de ontwikkeling van hart- en vaatziekten, door aan te tonen dat activering van dit systeem plaatsvindt op het niveau van voorlopercellen in het beenmerg.

Niels Riksen, hoogleraar vasculaire geneeskunde aan het Radboudumc en laatste auteur van het artikel: ‘Deze bevinding zou kunnen verklaren hoe risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals een hoog cholesterolgehalte of obesitas, een langdurig effect kunnen hebben op het immuunsysteem. Daarnaast is deze kennis relevant en belangrijk voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen die gericht zijn op het immuunsysteem voor de behandeling of preventie van hart- en vaatziekten.'

De studie is op 10 november gepubliceerd in eLife.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws homeResearch

Meer informatie


Stephan van Duin

wetenschapsvoorlichter

(06) 21 19 73 89

Meer nieuws


Breinblog Donders Wonders wint prijs voor wetenschapscommunicatie

1 december 2020

Het wetenschapsblog Donders Wonders van het Donders Instituut heeft de Communication Award gewonnen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), op het domein Exacte en Natuurwetenschappen (ENW).

lees meer

Niet uitgerijpte bloedcellen wijzen al vroeg op ernstig beloop COVID-19

30 november 2020

De aanwezigheid van bepaalde niet uitgerijpte celtypen in bloed geven al vroeg aan dat COVID-19 zich gaat ontwikkelen tot een ernstige ziekte. Dat schrijft een Duits-Nederlands team met onderzoekers van de afdeling Intensive Care (IC) van het Radboudumc in het wetenschapsblad Immunity.

lees meer

Onderzoek Radboudumc: longen na COVID-19 herstellen in meeste gevallen goed Uitgebreide gezondheids­evaluatie drie maanden na herstel van COVID-19

25 november 2020

Bij ernstige COVID-19-patiënten herstelt het longweefsel in de meeste gevallen goed. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc, gepubliceerd in Clinical Infectious Diseases. Opvallende conclusie: patiënten die door de huisarts werden doorverwezen, herstellen slechter dan IC-patiënten.

lees meer

Nieuw inzicht in werking hydroxychloroquine ondergraaft het gebruik ervan bij COVID-19

23 november 2020

Het is onwaarschijnlijk dat hydroxychloroquine gunstig is bij het bestrijden van virale infecties, waaronder het coronavirus SARS-CoV-2. De bevindingen van Radboudumc-onderzoekers, al eerder gedeeld via MedRxiv, zijn nu gepubliceerd in Cell Reports Medicine.

lees meer

Patrick Jeurissen lid Wetenschappelijke Adviesraad voor Europese commissie over gezondheidszorgbeleid bij pandemieën

20 november 2020

De hoogleraar Betaalbaarheid van Zorg is benoemd als lid van de Wetenschappelijke Adviesraad voor de pan-Europese commissie ‘Gezondheid en duurzame ontwikkeling’. Deze commissie verdiept zich in gezondheidszorgbeleid in het licht van pandemieën.

lees meer