Nieuws Boek Saida van schoonmaakster tot islamitisch geestelijk verzorger
2 december 2020

Op woensdag 25 november presenteerde de drie auteurs en hoofdpersoon – Saïda Aoulad Baktit – het boek Saïda -  van schoonmaakster tot islamitisch geestelijk verzorger aan de wereld. Een biografie, geschreven door drie predikanten, over een vrouw die op verschillende vlakken een pioniersfunctie met veel enthousiasme invult; die mensen op haar eigen wijze inspireert en hierdoor verschillende culturen met elkaar verbindt.

Het boek werd als eerste overhandigd aan professor Didi Braat, afdelingshoofd Verloskunde en Gynaecologie van het Radboudumc (links op de foto). Zij ondersteunde Saïda bij haar werk en moedigde haar aan om door te zetten. Dat deed Saïda met veel overtuiging en wilskracht. De presentatie van het boek vond plaats tijdens het 50-jarig jubileum van de Dienst Geestelijke Verzorging en Pastoraat van het Radboudumc.

“Saïda heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de multiculturele zorg voor niet-westerse migranten. Zij heeft heel duidelijk laten zien wat persoonsgerichte zorg is. Aanvankelijk alleen in het Radboudumc, maar inmiddels ook in het transmurale netwerk en de regio. Ik ben supertrots op Saïda”, zo zegt Professor Didi Braat.

Levensverhaal

Het boek beschrijft het levensverhaal van Saïda, die als vijfjarig meisje, dochter van een gastarbeider,  in 1974 verhuist van Tanger naar Nijmegen. Zoals voor veel Marokkaanse meisjes is een traditioneel huwelijk op jonge leeftijd haar perspectief, maar Saïda wil meer in het leven. Ze is nieuwsgierig, sociaal en leergierig en wil haar talenten verder ontwikkelen.

Opgroeien in twee culturen

Dit boek laat zien hoe het opgroeien in twee culturen, de Marokkaanse en de Nederlandse, haar vormen. Hoe ze als islamitische vrouw haar eigen weg zoekt en vindt en zich ontwikkelt van schoonmaakster tot eerste islamitisch geestelijk verzorger van het Radboudumc in Nijmegen. Een sterke vrouw die met haar geloof, haar moed en haar doorzettingsvermogen mensen inspireert en verbindt.

Auteurs

Jeroen Jeroense, Trijnie Nielen-Rosier en Karin Spelt, drie predikanten, hebben dit boek geschreven. Ze zijn geraakt door haar unieke levensverhaal en haar levensmotto: ‘ieder mens verdient liefde, aandacht en barmhartigheid. Het doet er niet toe wie je bent en wat je achtergrond is.’

Ze hebben Saïda leren kennen als een vrouw  die de ontmoeting en het gesprek tussen christenen en moslims en mensen uit verschillende culturen in de Nederlandse samenleving wil bevorderen. Een geluid waarvan zij vinden dat het hard nodig is het te laten horen in een tijd van polarisatie en verharding.

Het boek is mogelijk gemaakt door Stichting Aanpakken, Stichting A.H. Martens van Sevenhoven en Stichting Zonneweelde, en is uitgegeven door Uitgeverij Van Warven uit Kampen.

Meer informatie


Margie Alders

persvoorlichter

+31622421639
neem contact op

Meer nieuws


Tuberculosevaccin biedt kwetsbare ouderen geen bescherming tegen COVID-19 Eerste resultaten BCG-PRIME studie

18 januari 2021

Het BCG-vaccin biedt kwetsbare ouderen geen bescherming tegen ziekteverschijnselen door COVID-19. Dat zijn de eerste resultaten van de BCG-PRIME studie onder 6132 kwetsbare patiënten van 60 jaar en ouder.

lees meer

Is het mogelijk om je pijngrens te beïnvloeden?

15 januari 2021

Pijnonderzoeker Esmeralda Blaney Davidson geeft antwoord bij de Universiteit van Nederland

lees meer

Grote regionale verschillen bij euthanasie

15 januari 2021

In sommige Nederlandse gemeenten komt euthanasie soms tot zeven keer vaker voor dan in andere gemeenten blijkt uit onderzoek.

lees meer

Films van LUX kijken vanuit je ziekenhuisbed in het Radboudumc

14 januari 2021

Een bezoek aan het filmtheater brengen vanuit het ziekenhuisbed? LUX en Blue Zone van het Radboudumc maken het mogelijk. Patiënten kunnen vanaf donderdag 14 januari arthouse-films van LUX via filmplatform Picl bekijken.

lees meer