Nieuws De Europese gezondheidszorg verbeteren door vroeg ingrijpen op basis van cellulaire kennis
8 september 2020

Honderden Europese onderzoekers, clinici, marktleiders en beleidsmakers hebben een gezamenlijke visie ontwikkeld voor het verbeteren van de gezondheidssector. In twee publicaties (in Nature en LifeTime Strategic Research Agenda) presenteren ze een gedetailleerd plan om, op basis van de laatste wetenschappelijke en technologische doorbraken in het komende decennium, de menselijke cel in elke leeftijdsfase te kunnen begrijpen, volgen en behandelen.

 

Dit LifeTime-initiatief, waaraan ook het Radboudumc meewerkt, heeft een strategie ontwikkeld om de gepersonaliseerde behandeling te verbeteren op het gebied van kanker, neurologische aandoeningen, infectieziekten, chronische ontstekingsziekten en hart- en vaatziekten. Deze nieuwe, gepersonaliseerde, op cellulaire kennis gebaseerde geneeskunde moet vroeg ingrijpen (interceptie) mogelijk maken, waardoor gezondheidsresultaten worden verbeterd en behandelingen rendabeler worden.

 

Vroegtijdige herkenning en effectievere behandelingen van ziektes 

Cellen ontwikkelen zich op verschillende manieren om hun specifieke taken in een orgaan of weefsel te kunnen uitvoeren. Als cellen daarvan afwijken, kunnen ziektes ontstaan die pas herkend worden als zich symptomen openbaren. Dan is meestal een ingrijpende en dure behandeling nodig, die vaak niet voldoende helpt. We beschikken nu echter over de technologie om de moleculaire situatie van individuele cellen te bepalen en beginnende ziektes en therapieresistentie eerder te ontdekken. Door gebruik te maken van baanbrekende technologieën voor individuele cellen en scantechnologieën in combinatie met kunstmatige intelligentie en gepersonaliseerde ziektemodellen, kunnen we eerder voorspellen wanneer ziektes zich manifesteren en de meest effectieve therapieën voor individuele patiënten selecteren. Door ons op de cellen te richten die de ziekte veroorzaken, kunnen we aandoeningen behandelen voordat ze onherstelbare schade aanrichten.

 

Gedetailleerd plan voor het invoeren van LifeTime

Het artikel “LifeTime and improving European healthcare through cell-based interceptive medicine” en de LifeTime Strategic Research Agenda (SRA) leggen uit hoe deze technologieën snel moeten worden ontwikkeld, en in de kliniek geïmplementeerd kunnen worden. Nauwe samenwerking tussen onderzoeksorganisaties, ziekenhuizen en industrieën is nodig om de grote hoeveelheid gegevens van LifeTime te genereren, delen en analyseren in heel Europa. LifeTime pleit voor ethisch verantwoord onderzoek dat ten goede komt aan alle inwoners van Europa. 

 

Investeer in onderzoek

Professor Nikolaus Rajwesky van het Berlin Institute for Medical System Biology, coördinator van het LifeTime-initiatief: “LifeTime brengt wetenschappers uit verschillende vakgebieden bij elkaar om de moleculaire mechanismes die ten grondslag liggen aan gezondheid en ziektes beter te begrijpen. Met cell-based geneeskunde kunnen dokters ziektes eerder diagnosticeren en behandelen voordat onherstelbare schade ontstaat.”

Dr. Geneviève Almouzni, onderzoeksdirecteur bij CNRS en medecoördinator van het LifeTime-initiatief: “Door het invoeren van deze nieuwe vorm van geneeskunde kunnen we de behandeling van veel ziektes aanzienlijk verbeteren. We hopen dat de Europese leiders begrijpen dat we nu moeten investeren in het noodzakelijke onderzoek.”

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

06 3197 0558

Meer nieuws


Natural Killer versus de Silent Lady Killer Janneke Hoogstad-van Evert promoveert op nieuwe behandeling voor eierstokkanker

25 september 2020

In Nederland overlijden jaarlijks 1100 vrouwen aan de gevolgen van eierstokkanker. Zeker als de ziekte terugkeert, is genezing nauwelijks meer mogelijk. Het Radboudumc doet onderzoek naar een mogelijk nieuwe immunotherapie-behandeling door middel van Natural Killer cellen.

lees meer

30 miljoen euro subsidie voor onderzoek immuuntherapie bij lymfeklierkanker Radboudumc participeert in studie

24 september 2020

Zorginstituut Nederland en ZonMw hebben 30 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het ontwikkelen van een veelbelovende immuuntherapie bij lymfeklierkanker. Initiator van dit onderzoek is het UMC Groningen. Het Radboudumc participeert in deze studie.

lees meer

Inzicht in kwaliteit fysiobehandeling grote stap dichterbij

24 september 2020

Hoe meet je de kwaliteit van een fysiotherapiebehandeling? Voor het eerst is een brede coalitie van fysiotherapeuten, patiënten en zorgverzekeraars onder leiding van IQ healthcare, onderzoeksafdeling van het Radboudumc, erin geslaagd om afspraken te maken over het meten van de kwaliteit.

lees meer

Magnesium lijkt vaatverkalking bij nierfalen te remmen Eindelijk effectief middel tegen verkalking van vaten?

18 september 2020

Magnesium voorkomt vaatverkalking in cellen, muizen en zeer waarschijnlijk ook in mensen. Onderzoek bij patiënten met chronisch nierfalen zal die vraag definitief gaan beantwoorden. Fysioloog Anique ter Braake promoveert 18 september op het magnesiumonderzoek,

lees meer