Nieuws De invasie van gliomacellen in de hersenen blijkt afhankelijk van het eiwit p120catenine
9 januari 2020

Als je het eiwit p120-catenine blokkeert, blijkt dit daarna de collectieve invasie van gliomacelnetwerken in de hersenen tegen te gaan. Deze ontdekking levert daarom een verrassende richting op mogelijke nieuwe behandelingen, stellen Pavlo Gritsenko en Peter Friedl in Nature Cell Biology.

Gliacellen vormen de logistieke ondersteuning van de neurale netwerken in het brein; ze beschermen de zenuwen en verzorgen de aanmaak van myeline dat de zenuwsignalen ten goede komt. Als er een tumor ontstaat in deze cellen, dan heet dat een glioma. Glioma’s kunnen snel grote delen van het brein binnendringen, en dat doen ze vaak via gezamenlijke celactiviteit.

Verstoorde communicatie

Door het onderzoek van Pavlo Gritsenko, Peter Friedl en collega’s is nu bekend hoe die collectieve invasie van de hersenen door gliomacellen werkt. Het blijkt dat die cellen tijdens het bewegen contact houden middels een soort filamenten. Die structuren moeten tijdens het bewegen dynamisch in stand worden gehouden, en het eiwit p120-catenine speelt daar samen met twee andere eiwitten een cruciale rol in.

Toen de onderzoekers vervolgens p120-catenine blokkeerden in muizen, bleek dat de communicatie tussen de cellen te verstoren, en daarmee ook de netwerken die nodig zijn voor de migratie en groei. Daardoor voorkwam het ook de infiltratie van de hersenen door de gliomacellen. De implicatie van het onderzoek is dat het verstoren van deze communicatie tussen gliomacellen door het blokkeren van p120-catenine aanknopingspunten biedt voor het tegenhouden van glioma progressie.

Lees het volledige artikel op de website van Nature Cell Biology.
 
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws homeResearch

Meer informatie


Stephan van Duin

wetenschapsvoorlichter

(06) 21 19 73 89

Meer nieuws


Patiëntenwebinar: coronavirus en kanker donderdag 2 april 20.00-21.00 uur

1 april 2020

Prof. dr. Haiko Bloemendal, internist-oncoloog, en prof. dr. Marcel Verheij, radiotherapeut-oncoloog leggen uit welke maatregelen er worden genomen om kankerpatiënten te beschermen tegen het coronavirus.

lees meer

Eiwit in bloed zet oogonderzoekers op nieuw spoor bij maculadegeneratie

1 april 2020

Onderzoekers van het Radboudumc hebben met buitenlandse collega’s een nieuw eiwit gevonden dat een belangrijke rol speelt bij leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD).

lees meer

Haiko Bloemendal dinsdag te zien in het NOS Journaal

31 maart 2020

Haiko Bloemendal is vanavond te zien in het NOS Journaal van 18.00 en 20.00 uur. Hij vertelt hierin over de zorg voor patiënten die niet besmet zijn met het coronavirus.

lees meer

Afgerond dossieronderzoek bevestigt disfunctioneren arts

31 maart 2020

Het Radboudumc heeft het onderzoek van de patiëntendossiers van de op non-actief gestelde internist-oncoloog afgerond. Het onderzoek bevestigt de eerdere conclusie van het Radboudumc van disfunctioneren op communicatief, organisatorisch en medisch inhoudelijk vlak.

lees meer

Mondneusmaskers in Radboudumc voldoen aan gewenste kwaliteit

28 maart 2020

Op dit moment is in het nieuws dat een deel van de partij mondkapjes die via het ministerie van VWS uit China is geïmporteerd niet aan de gewenste kwaliteit voldoet en door TNO is afgekeurd. Het Radboudumc heeft deze mondneusmaskers niet in gebruik genomen.

lees meer

Burgemeester Hubert Bruls steekt onze zorgverleners hart onder de riem Bekijk filmpje van zijn bezoek aan het Radboudumc

27 maart 2020

De burgemeester werd bijgepraat over onze crisisorganisatie, onze aanpak en de stand van zaken in het Radboudumc en de regio. Ook bracht hij een bezoek aan de corona-afdeling van het Radboudumc.

lees meer