Nieuws De invasie van gliomacellen in de hersenen blijkt afhankelijk van het eiwit p120catenine
9 januari 2020

Als je het eiwit p120-catenine blokkeert, blijkt dit daarna de collectieve invasie van gliomacelnetwerken in de hersenen tegen te gaan. Deze ontdekking levert daarom een verrassende richting op mogelijke nieuwe behandelingen, stellen Pavlo Gritsenko en Peter Friedl in Nature Cell Biology.

Gliacellen vormen de logistieke ondersteuning van de neurale netwerken in het brein; ze beschermen de zenuwen en verzorgen de aanmaak van myeline dat de zenuwsignalen ten goede komt. Als er een tumor ontstaat in deze cellen, dan heet dat een glioma. Glioma’s kunnen snel grote delen van het brein binnendringen, en dat doen ze vaak via gezamenlijke celactiviteit.

Verstoorde communicatie

Door het onderzoek van Pavlo Gritsenko, Peter Friedl en collega’s is nu bekend hoe die collectieve invasie van de hersenen door gliomacellen werkt. Het blijkt dat die cellen tijdens het bewegen contact houden middels een soort filamenten. Die structuren moeten tijdens het bewegen dynamisch in stand worden gehouden, en het eiwit p120-catenine speelt daar samen met twee andere eiwitten een cruciale rol in.

Toen de onderzoekers vervolgens p120-catenine blokkeerden in muizen, bleek dat de communicatie tussen de cellen te verstoren, en daarmee ook de netwerken die nodig zijn voor de migratie en groei. Daardoor voorkwam het ook de infiltratie van de hersenen door de gliomacellen. De implicatie van het onderzoek is dat het verstoren van deze communicatie tussen gliomacellen door het blokkeren van p120-catenine aanknopingspunten biedt voor het tegenhouden van glioma progressie.

Lees het volledige artikel op de website van Nature Cell Biology.
 
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws homeResearch

Meer informatie


Stephan van Duin

wetenschapsvoorlichter

(06) 21 19 73 89

Meer nieuws


Meld je nu aan! Nieuwe editie Radboud Talks Pak je kans om jouw onderzoek met de wereld te delen

24 januari 2020

Ben je onderzoeker en wil jij je onderzoek uitleggen aan het grote publiek? Meld je dan nu aan voor de nieuwste editie van de pitchwedstrijd Radboud Talks. Vertel jouw verhaal in drie minuten voor een live publiek en jury.

lees meer

Meniscusprothese van ATRO Medical ontvangt FDA Breakthrough Designation

22 januari 2020

ATRO Medical BV, een spin-off van het Radboudumc en DSM, heeft voor de Trammpolin meniscusprothese een Breakthrough Device Designation ontvangen van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). De toekenning kan de toegang tot de Amerikaanse markt versnellen.

lees meer

57% van zorgpersoneel Radboudumc tegen griep gevaccineerd Opnieuw stijging vaccinatiegraad seizoensgriep

22 januari 2020

In 2019 is 57% van het zorgpersoneel van het Radboudumc gevaccineerd tegen de seizoensgriep. Het percentage is gestegen ten opzichte van 2018, toen 53,4 procent zich liet inenten tegen de griep.

lees meer

Bas Bloem vandaag te gast bij 5 Uur Live

21 januari 2020

De neuroloog is samen met Ernst Daniël Smid te gast om te praten over Parkinson

lees meer