Nieuws Hoogleraar oogheelkunde Jan Keunen in Eerste Kamer
28 oktober 2020

Jan Keunen, tot voor kort hoogleraar oogheelkunde in het Radboudumc, is op maandag 26 oktober beëdigd als lid van de Eerste Kamer voor de VVD. Keunen neemt de plaats in van partijgenoot Roel Wever, die zijn functie als burgemeester van Heerlen niet meer kon combineren met het lidmaatschap van de Eerste Kamer.

 

Jan Keunen (Roermond, 1954) is naast zijn werk als oogarts ook altijd politiek actief geweest. Op dit moment is hij bestuurslid van het netwerk VVD Rijk van Nijmegen, voorzitter van de Preventiewerkgroep van de landelijke VVD en lid van de Gezondheidsraad. In zekere zin kun je zeggen dat hij politiek bedrijven een beetje ziet als geneeskunde uitoefenen met andere middelen. In het verleden heeft hij zich bijvoorbeeld sterk ingezet om (vermijdbaar) oogletsel te voorkomen.

 

Laserpennen

Keunen wees op de schade die laserpennen kunnen toebrengen aan ogen van (vaak jonge) kinderen. Het belang van preventie bracht hij met nadruk in krant en op radio en televisie voor het voetlicht. Zo was hij te zien in EenVandaag en het Jeugdjournaal over onherstelbare oogschade door laserpennen en bij NOS op 3 waarschuwde hij dat gevaarlijke illegale laserpennen gewoon te koop waren.

 

Vuurwerk

Ook oogletsel door vuurwerk, vooral tijdens de jaarwisseling, vond hij moeilijk verteerbaar. In toenemende mate heeft hij zich dan ook landelijk hard gemaakt voor de instelling van een vuurwerkverbod, zoals in deze artikelen van De Gelderlander en Omroep Gelderland. Het mede door hem opgerichte Landelijk Vuurwerkmanifest is door 680.000 Nederlanders getekend. Het zijn geen onverwachte onderwerpen; oogarts Keunen was gespecialiseerd in maculadegeneratie, een aandoening waarbij de macula (ook wel ‘gele vlek’ genoemd) wordt aangetast. Het gevolg is een (vaak sterke) achteruitgang in het gezichtsvermogen.

 

Rechts op de foto: Jan Keunen bij beëdiging in de Tweede Kamer

 

Eerste Kamer

In de Eerste Kamer is de VVD vertegenwoordigd met 12 personen. Na het vertrek van Wever was Avine Fokkens, als dertiende op de lijst, de aangewezen vervangster. Maar ze bedankte omdat ze sinds juni 2019 gedeputeerde van Friesland is. Jan Keunen, op nummer 14, werd daardoor lid van de Eerste Kamer en krijgt als portefeuille zorg, onderwijs en cultuur.

Na zijn studie Geneeskunde in Nijmegen was Keunen als oogarts werkzaam in Utrecht, Chicago en Leiden om uiteindelijk in 2004 weer terug te keren naar Nijmegen. In het Radboudumc was hij onder andere afdelingshoofd, voorzitter van de Laserveiligheidscommissie, de Adviesraad Kunst en vicevoorzitter van de Centrale Opleidingscommissie en is gemandateerd bestuurder bij de OC.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

06 3197 0558

Meer nieuws


Breinblog Donders Wonders wint prijs voor wetenschapscommunicatie

1 december 2020

Het wetenschapsblog Donders Wonders van het Donders Instituut heeft de Communication Award gewonnen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), op het domein Exacte en Natuurwetenschappen (ENW).

lees meer

Niet uitgerijpte bloedcellen wijzen al vroeg op ernstig beloop COVID-19

30 november 2020

De aanwezigheid van bepaalde niet uitgerijpte celtypen in bloed geven al vroeg aan dat COVID-19 zich gaat ontwikkelen tot een ernstige ziekte. Dat schrijft een Duits-Nederlands team met onderzoekers van de afdeling Intensive Care (IC) van het Radboudumc in het wetenschapsblad Immunity.

lees meer

Onderzoek Radboudumc: longen na COVID-19 herstellen in meeste gevallen goed Uitgebreide gezondheids­evaluatie drie maanden na herstel van COVID-19

25 november 2020

Bij ernstige COVID-19-patiënten herstelt het longweefsel in de meeste gevallen goed. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc, gepubliceerd in Clinical Infectious Diseases. Opvallende conclusie: patiënten die door de huisarts werden doorverwezen, herstellen slechter dan IC-patiënten.

lees meer

Nieuw inzicht in werking hydroxychloroquine ondergraaft het gebruik ervan bij COVID-19

23 november 2020

Het is onwaarschijnlijk dat hydroxychloroquine gunstig is bij het bestrijden van virale infecties, waaronder het coronavirus SARS-CoV-2. De bevindingen van Radboudumc-onderzoekers, al eerder gedeeld via MedRxiv, zijn nu gepubliceerd in Cell Reports Medicine.

lees meer

Patrick Jeurissen lid Wetenschappelijke Adviesraad voor Europese commissie over gezondheidszorgbeleid bij pandemieën

20 november 2020

De hoogleraar Betaalbaarheid van Zorg is benoemd als lid van de Wetenschappelijke Adviesraad voor de pan-Europese commissie ‘Gezondheid en duurzame ontwikkeling’. Deze commissie verdiept zich in gezondheidszorgbeleid in het licht van pandemieën.

lees meer