Nieuws Hoogleraar oogheelkunde Jan Keunen in Eerste Kamer
28 oktober 2020

Jan Keunen, tot voor kort hoogleraar oogheelkunde in het Radboudumc, is op maandag 26 oktober beëdigd als lid van de Eerste Kamer voor de VVD. Keunen neemt de plaats in van partijgenoot Roel Wever, die zijn functie als burgemeester van Heerlen niet meer kon combineren met het lidmaatschap van de Eerste Kamer.

 

Jan Keunen (Roermond, 1954) is naast zijn werk als oogarts ook altijd politiek actief geweest. Op dit moment is hij bestuurslid van het netwerk VVD Rijk van Nijmegen, voorzitter van de Preventiewerkgroep van de landelijke VVD en lid van de Gezondheidsraad. In zekere zin kun je zeggen dat hij politiek bedrijven een beetje ziet als geneeskunde uitoefenen met andere middelen. In het verleden heeft hij zich bijvoorbeeld sterk ingezet om (vermijdbaar) oogletsel te voorkomen.

 

Laserpennen

Keunen wees op de schade die laserpennen kunnen toebrengen aan ogen van (vaak jonge) kinderen. Het belang van preventie bracht hij met nadruk in krant en op radio en televisie voor het voetlicht. Zo was hij te zien in EenVandaag en het Jeugdjournaal over onherstelbare oogschade door laserpennen en bij NOS op 3 waarschuwde hij dat gevaarlijke illegale laserpennen gewoon te koop waren.

 

Vuurwerk

Ook oogletsel door vuurwerk, vooral tijdens de jaarwisseling, vond hij moeilijk verteerbaar. In toenemende mate heeft hij zich dan ook landelijk hard gemaakt voor de instelling van een vuurwerkverbod, zoals in deze artikelen van De Gelderlander en Omroep Gelderland. Het mede door hem opgerichte Landelijk Vuurwerkmanifest is door 680.000 Nederlanders getekend. Het zijn geen onverwachte onderwerpen; oogarts Keunen was gespecialiseerd in maculadegeneratie, een aandoening waarbij de macula (ook wel ‘gele vlek’ genoemd) wordt aangetast. Het gevolg is een (vaak sterke) achteruitgang in het gezichtsvermogen.

 

Rechts op de foto: Jan Keunen bij beëdiging in de Tweede Kamer

 

Eerste Kamer

In de Eerste Kamer is de VVD vertegenwoordigd met 12 personen. Na het vertrek van Wever was Avine Fokkens, als dertiende op de lijst, de aangewezen vervangster. Maar ze bedankte omdat ze sinds juni 2019 gedeputeerde van Friesland is. Jan Keunen, op nummer 14, werd daardoor lid van de Eerste Kamer en krijgt als portefeuille zorg, onderwijs en cultuur.

Na zijn studie Geneeskunde in Nijmegen was Keunen als oogarts werkzaam in Utrecht, Chicago en Leiden om uiteindelijk in 2004 weer terug te keren naar Nijmegen. In het Radboudumc was hij onder andere afdelingshoofd, voorzitter van de Laserveiligheidscommissie, de Adviesraad Kunst en vicevoorzitter van de Centrale Opleidingscommissie en is gemandateerd bestuurder bij de OC.

Meer informatie


Pieter Lomans

persvoorlichter

send an email

Meer nieuws


Eerste vrijwilligers gevaccineerd in Radboudumc met nieuw Nijmeegs malariavaccin

18 mei 2021

Een nieuw vaccin tegen malaria, grotendeels ontwikkeld in Nijmegen, wordt vandaag voor het eerst getest bij vrijwilligers in het Radboudumc.

lees meer

Gaatjes vullen met handinstrumenten niet slechter dan boren

18 mei 2021

Een kies met een gaatje, met de hand schoongemaakt en gevuld met een biologisch vulmiddel, doet niet onder voor een kies waarvan het gaatje is uitgeboord en voorzien van een conventionele vulling.

lees meer

Actie nodig om toename hart- en vaatziekten bij vrouwen wereldwijd terug te dringen in 2030

17 mei 2021

Oproep van 17 cardiologen vanuit The Lancet Women and Cardiovascular Disease Commission

lees meer

Nijmeegse onderzoekers ontwikkelen plug-and-play platform voor ChIP-seq Platform geeft aanzet voor epigenetische toepassingen in kliniek

7 mei 2021

Het team van moleculair bioloog Hendrik Marks en het Amerikaanse bedrijf Fluidigm hebben een nieuwe, geautomatiseerde techniek voor ChIP-seq ontwikkeld

lees meer

Fabio Jakobsen: ‘Nog even en ik kan weer vrijuit lachen’ Behandeling wielrenner in Radboudumc na pijnlijke valpartij bijna afgerond

7 mei 2021

Met afgrijzen zagen we 5 augustus 2020 op tv de valpartij van wielrenner Fabio Jakobsen in de massasprint tijdens de Ronde van Polen. Voor zijn leven werd gevreesd. Maar gelukkig kan hij het navertellen. Zijn behandeling is bijna afgerond in het Radboudumc.

lees meer

Malariavaccin moet rekening houden met immuunsysteem van ontvanger

6 mei 2021

Gecontroleerde menselijke malaria-infecties bij Afrikanen die al malaria hebben gehad en Europeanen zonder voorafgaande malaria-infecties, geven uiteenlopende reacties in het afweersysteem.

lees meer