Nieuws In gebruik name speciale corona afdeling
18 maart 2020


Op dit moment neemt het aantal besmettingen met het coronavirus in Nederland toe. Het Radboudumc is hierop voorbereid. Naast de besmette patiënten die al in ons UMC verzorgd worden verwachten we de komende tijd meer patiënten met een besmetting te zullen moeten opvangen.

Daarom hebben we besloten om de afdeling Interne Geneeskunde volledig in te richten voor patiënten besmet met het coronavirus. Patiënten zonder besmetting die tot nu toe op deze afdeling verpleegd werden, zijn overgebracht naar een andere afdeling.  
 
Cohort-isolatie
Corona-patiënten worden nu in cohort verpleegd, in isolatie. Onder cohort-isolatie wordt verstaan het in één ruimte verplegen van meerdere patiënten die - in dit geval  met corona - besmet zijn. Bezoek wordt zoveel mogelijk beperkt om beschermingsmiddelen te besparen, maar patiënten mogen één bezoeker per dag ontvangen.
 
Door het cohorteren van patiënten met het coronavirus op één afdeling, ontlasten we andere afdelingen en zorgmedewerkers, en besparen we aanzienlijk op de (schaarse) materialen.
 
Zorgteam
Op de afdeling werkt een multidisciplinair team van zorgverleners. In dit team werken artsen in opleiding tot specialist (aios), internist-infectiologen en longartsen samen met verpleegkundigen om zo de optimale zorg voor patiënten te kunnen bieden. Dit team is in hun dagelijks werk gewend om te zorgen voor patiënten met een ernstige en besmettelijke infectieziekte.
Zij nemen gerichte voorzorgsmaatregelen om besmetting te voorkomen en dragen een mutsje, mondneusmasker, handschoenen en een schort. Omdat de gehele afdeling is afgesloten verblijven ook de zorgverleners gedurende hun hele dienst op de afdeling.
 
Voorbereidingen andere afdelingen
Naast de inrichting en de in gebruik name van de corona-afdeling, hebben we ook een afdeling ingericht voor de opvang van patiënten die het resultaat afwachten van hun coronatest; deze worden ook in isolatie gelegd. Op Dekkerswald is een vleugel voorbereid op patiënten die geen medische zorg meer nodig hebben, maar nog niet naar huis kunnen door hun thuissituatie.
 
Bovenstaande maatregelen zijn in lijn met de plannen en de protocollen zoals we die voorbereid hebben en volgen vanuit onze crisisorganisatie.
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer nieuws


Omleiding centrale gang Radboudumc Vrouw en Kind, Poliplein en het restaurant bereikbaar

8 april 2020

Om goed te kunnen werken aan de nieuwbouw van het Radboudumc, is er een omleiding gemaakt in de centrale gang richting het Poliplein (route 725) en Vrouw en Kind.

lees meer

Continue monitoring van COVID-patiënten wordt uitgebreid naar patiënten verdacht van besmetting

8 april 2020

Op de COVID-afdelingen van het Radboudumc worden de vitale functies continu gemeten en vastgelegd. Door het succes van deze benadering worden nu ook de patiënten met een waarschijnlijke COVID-besmetting op deze manier gemonitord.

lees meer

12 Defensie-medewerkers draaien mee in patiëntenzorg Radboudumc borgt zorg langere termijn

8 april 2020

Radboudumc-medewerkers kunnen de zorg op dit moment goed aan. Maar het umc verwacht dat de crisis lang gaat duren. Daarom is het belangrijk de krachten te spreiden. Zo is het Radboudumc beter voorbereid op de lange termijn.

lees meer

SAFE: Als het thuis niet veilig is… Huiselijk geweld neemt toe tijdens coronacrisis

7 april 2020

‘Blijf zoveel mogelijk thuis, zo blijf je veilig.’ Dat geldt voor besmetting met het coronavirus. Nu partners gedwongen meer bij elkaar thuis zijn, neemt het huiselijk geweld toe. Via online platform SAFE Women biedt het Radboudumc vrouwen in deze situatie hulp.

lees meer

Drone NLblijftThuis vliegt boven Radboudumc en neemt boodschap op Zaterdag 4 april om 16.00 uur schreeuwen we van de daken 'Jebentnodig.nl'

5 april 2020

Het Radboudumc bedankt NL en Nijmegen en roept op te doneren voor onderzoek naar middelen om het coronavirus te kunnen bestrijden voor patiënten en zorgmedewerkers.

lees meer

Radboudumc gebruikt UV-boxen voor desinfecteren medische hulpmiddelen 'Enorme aanwinst in verlagen virusload'

3 april 2020

Harry van Goor, hoogleraar Chirurgieonderwijs: ‘Enorme winst: virussen en andere micro-organismen binnen 25 seconden verdwenen’

lees meer