Nieuws Samen uit de coronacrisis

29 april 2021

In de media zijn uiteenlopende berichten te lezen over de COVID-zorg en hoe het ervoor staat. We kunnen ons voorstellen dat dit verwarrend voor u kan zijn. Hieronder leest u wat de stand van zaken is in het Radboudumc, onder meer met betrekking tot de drukte in de zorg en de operaties en afspraken in ons ziekenhuis. 

Onlangs ontvingen we het Janssen-vaccin. We zijn blij dat we hierdoor ook in het Radboudumc verder kunnen gaan met het vaccineren van onze zorgmedewerkers.

We krijgen nog dagelijks patiënten binnen met COVID-19. Sommige patiënten komen terecht op onze corona-verpleegafdeling, andere patiënten gaan direct door naar de IC. In het hele land proberen we elkaar zoveel mogelijk te ondersteunen bij de opvang van patiënten. Dat is nodig want er zijn op dit moment erg veel besmette patiënten.

Uiteenlopende berichten

We kunnen ons voorstellen dat u de uiteenlopende berichtgeving hierover verwarrend vindt. In het ene krantenartikel gaat het over de dreiging van code zwart, op een andere plek wordt iemand geciteerd die zegt dat dat totaal niet aan de orde is.

Het klopt zeker dat het erg druk is in ons ziekenhuis. En er zijn dagen bij dat we nauwelijks nog een bed over hebben, maar tot nu toe is het nog iedere dag gelukt om iedereen die zorg nodig heeft te helpen. Dat vraagt veel flexibiliteit en inzet van onze medewerkers van de IC, de corona-verpleegafdeling, en de Spoedeisende Hulp, maar ook van de ‘normale’ verpleegafdelingen, de poliklinieken en de ondersteunende diensten. Want het normale werk gaat ook gewoon door. Ook onze OK-medewerkers en anesthesisten werken al lange tijd op de toppen van hun kunnen. Dit wordt enerzijds veroorzaakt door de drukte op de IC’s, waar zij goed kunnen bijspringen, maar ook door het feit dat er operaties afgezegd moeten worden, omdat we voor na de operatie geen IC-bed beschikbaar hebben. De teleurstelling en het leed dat dit bij patiënten veroorzaakt, is ook voor onze collega’s erg zwaar.

Operaties en afspraken

Voor patiënten is het soms erg spannend of hun operatie wel of niet door kan gaan. Wij doen er alles aan om zoveel mogelijk ruimte te vinden om elke operatie door te kunnen laten gaan. En we bekijken elke ochtend wat we wél door kunnen laten gaan. Zo houden we scherp de vinger aan de pols van de mogelijkheden, niet van de onmogelijkheden. Dat betekent dat we helaas soms op het laatste moment een operatie moeten afzeggen. Dat doen we omdat het niet anders kan, met pijn in ons hart. Op de poliklinieken werken we ook zoveel mogelijk door; soms worden afspraken omgezet naar videogesprekken of een telefonisch consult. Dat gaat altijd in overleg. Als u zich zorgen maakt, spreek uw zorgen uit naar uw zorgverlener of uw huisarts. Samen komt u tot een voor u prettig(er) oplossing.

Basisregels nu extra belangrijk

Dat het steeds moeilijker wordt voor mensen om de regels te blijven volgen en om zich eraan te houden, begrijpen ook wij heel goed. Voor diegenen die zich verheugen op het beetje versoepeling dat er nu is - we snappen dat. En we gunnen het ook iedereen. Wat daarmee alleen extra belangrijk wordt, zijn de basisregels van afstand houden, handen wassen en niezen, hoesten in je elleboog en binnen een mondkapje dragen. Als iedereen zich daarvan bewust blijft, dan komen we een heel eind. Ook in het ziekenhuis blijven deze maatregelen gelden plus het dragen van een medisch mondkapje. We vragen ook aan iedereen in ons ziekenhuis om zich hieraan te houden.

Meer informatie


Margie Alders

woordvoerder

+31622421639
neem contact op
lees meer

Meer nieuws


Studenten geven massaal gehoor aan oproep om te helpen in de COVID-zorg

15 december 2021 Bijna 400 studenten Geneeskunde en Verpleegkunde hebben gehoor gegeven aan de oproep van het ziekenhuis om te helpen in de COVID-zorg. lees meer

Aantallen besmettingen, versoepelingen en volle IC's en COVID-afdelingen

8 april 2021 In dit bericht leggen we uit hoe de situatie in de ziekenhuizen, waaronder het Radboudumc, momenteel is en wat we de komende weken verwachten. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet