Nieuws Installatie van de MRLinac in het Radboudumc begonnen
30 april 2020

Een MR-Linac (Magnetic Resonance LINear Accelerator) is een combinatie van een MRI-scanner en een bestralingsapparaat (lineaire versneller). Bestralingsapparaten gebruiken we om tumoren te behandelen. Een MRI of MR-scanner staat bekend om de gedetailleerde beelden die ermee gemaakt kunnen worden van het lichaam. De samenvoeging van beide functies biedt unieke mogelijkheden voor behandeling en onderzoek in de radiotherapie!

Flinke machine

Op 29 april werden de grootste en zwaarste onderdelen op zijn plaats getild – een heel spektakel! Dit zijn de spoel die voor het magneetveld moet zorgen en de ring waar de onderdelen van het bestralingsapparaat straks op gemonteerd worden. Met een hijskraan worden deze onderdelen door een opening in het dak in de bunker geplaatst waar de behandelruimte komt. De magneet is het zwaarste onderdeel met een gewicht van ongeveer 5500 kilo. De versnellerring is het grootste onderdeel, met een doorsnede van ongeveer drie meter. Deze ring zal straks deels onder de vloer van de behandelruimte door draaien.

Voor het publiek was de aanloop naar dit moment grotendeels onzichtbaar. Maar in de kelder van de afdeling Radiotherapie is wekenlang gewerkt om de bunker te verbouwen zodat alles straks op de millimeter nauwkeurig past. Dit was een flinke klus omdat de muren in zo’n bunker van zeer dik beton zijn om de straling van de lineaire versneller voldoende te verzwakken. De muren waar de bestralingsbundel van de MR-Linac direct op valt moeten bijvoorbeeld minimaal 185 cm dik zijn. Na het inhijsen van de grote onderdelen wordt ook het dak van de bunker dichtgemaakt met betonnen elementen en met een dikke laag zand bedekt.


Eerste patiënt in het najaar

Na het plaatsen van de grote onderdelen moet het apparaat nog verder in elkaar worden gezet. Naar verwachting kan de bestralingsbundel begin juni aan en het magneetveld eind juli. Daarna is het tijd voor allerlei technische en klinische tests van het apparaat. Tegelijkertijd zullen ook de mensen die met en in de buurt van het apparaat moeten werken klaargestoomd moeten worden. Iedereen moet getraind worden om de bestraling van een patiënt en het onderhoud aan het apparaat op een goede en veilige manier uit te kunnen voeren.  Omdat het magneetveld van een MRI (en daarmee de MR-Linac) nooit uit gaat, moeten bijvoorbeeld ook de schoonmakers een speciale training krijgen.

Naar verwachting kan de eerste patiënt in het najaar met de MR-Linac geholpen worden. Met de MR-Linac kunnen patiënten nauwkeuriger bestraald worden, wat verschillende voordelen biedt voor de behandeling. Voor meer informatie over de werking van het apparaat, maar ook de samenwerkingen die we hebben voor het onderzoek met de MR-Linac, hebben wij een webpagina ingericht
 
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws homeResearch

Meer informatie


Stephan van Duin

wetenschapsvoorlichter

(06) 21 19 73 89

Meer nieuws


Laatste vlucht Lifeliner 5 met coronapatiënten Aantal intensive-care-coronapatiënten sterk gedaald

22 mei 2020

Lifeliner 5 heeft vanuit standplaats Volkel 66 coronapatiënten en 2 non-COVID-intensive-care-patiënten vervoerd. De patiënten kwamen veelal uit ziekenhuizen uit het zuiden van het land en werden naar het noorden van Nederland en naar Duitsland gebracht, en vice versa.

lees meer

Twee onderzoeken naar malariavaccins; deel 2 Een vaccin gebaseerd op een verzwakte menselijke malariaparasiet

20 mei 2020

In een vernieuwende studie hebben Radboudumc en LUMC gezamenlijk een kandidaat-vaccin getest op basis van een genetisch verzwakte malariaparasiet. De resultaten van deze klinische trial laten zien dat het vaccin veilig is en een afweerreactie opwekt tegen een malaria-infectie.

lees meer

Twee onderzoeken naar malariavaccins; deel 1 Een vaccin gebaseerd op malariaparasieten die in knaagdieren voorkomen.

20 mei 2020

Een vaccin gebaseerd op malariaparasieten die in knaagdieren voorkomen zorgt bij mensen voor een afname van 95% in infectie van de lever. Een internationale samenwerking publiceert de resultaten in Science Translational Medicine.

lees meer

Thuiswerkers bewegen veel minder door coronamaatregelen Minder woon-werkverkeer wordt niet gecompenseerd

19 mei 2020

Mensen die door de coronamaatregelen minder bewegen omdat ze thuiswerken en minder activiteiten buiten de deur hebben, compenseren deze afname in beweging niet of nauwelijks, blijkt uit onderzoek van het Radboudumc onder deelnemers aan de Vierdaagse en de Zevenheuvelenloop.

lees meer

Onderzoek: Ruiken of je darmkanker hebt? Een elektrische neus analyseert je adem

19 mei 2020

Het elektronisch registreren en analyseren van bestanddelen van adem lijkt aan een opmars bezig. Maag-, darm-, en lever-arts Peter Siersema onderzoekt met collega’s of de e-Nose te gebruiken is voor diverse toepassingen.

lees meer

Ontstekingsremmer Anakinra lijkt ademhalingsfunctie te verbeteren in specifieke groep covid-19 patiënten

19 mei 2020

Een Grieks-Nijmeegs onderzoek naar het effect van anakinra bij 8 ernstig zieke covid-19 patiënten laat een verbetering van de ademhalingsfunctie zien. Ondanks de bemoedigende gegevens is het aantal patiënten in dit onderzoek nog te klein om harde conclusies te trekken.

lees meer