Nieuws Inzicht in kwaliteit fysiobehandeling grote stap dichterbij

24 september 2020

Het is al jaren een belangrijk onderwerp van discussie: hoe meet je de kwaliteit van een fysiotherapiebehandeling? Voor het eerst is een brede coalitie van fysiotherapeuten, patiënten en zorgverzekeraars onder leiding van IQ healthcare, onderzoeksafdeling van het Radboudumc, erin geslaagd om afspraken te maken over het meten van de kwaliteit. Goed nieuws voor de patiënt. Want door de uitkomsten van behandelingen van patiënten met elkaar te vergelijken, kunnen fysiotherapeuten de resultaten van hun behandelingen zichtbaar maken voor het publiek en waar nodig verder verbeteren.

De meting wordt gedaan met behulp van zogeheten kwaliteitsindicatoren. Met zo’n indicator bereken je scores van praktijken op een bepaald aspect van kwaliteit van zorg, bijvoorbeeld of de patiënt minder rugpijn heeft na de behandeling door de fysiotherapeut. De indicatoren zijn ontwikkeld voor twee van de meest voorkomende fysiotherapiebehandelingen: COPD en lage rugpijn. De komende jaren worden de metingen verder uitgebreid en doorontwikkeld.

Indicatoren geschikt voor kwaliteitsverbetering

Al in 2017 bereikten de betrokken partijen overeenstemming over de te meten data. IQ healthcare vergeleek de afgelopen jaren de uitkomsten van 5.000 behandelde patiënten met COPD en 72.000 patiënten met lage rugpijn. Het onderzoek laat grote verschillen tussen de praktijken zien: ongeveer een derde van de praktijken scoort onder het gemiddelde, een derde gemiddeld, en een derde bovengemiddeld op de verschillende uitkomstindicatoren. De indicatoren blijken geschikt voor kwaliteitsverbetering van de fysiotherapiepraktijk en voor transparantie van de behandeling richting de patiënt.

Beter onderbouwde keuze

Door de indicatoren te meten kan de kwaliteit van de gegeven behandelingen beter vergeleken worden. Ook kunnen patiënten en verwijzers een beter onderbouwde keuze maken voor een fysiotherapeut. Voor de beroepsvereniging KNGF en het praktijkregister voor fysiotherapie van SKF geven de resultaten aanleiding om deze kwaliteitsindicatoren verder door te ontwikkelen. Doel is om kennis te delen, te verbeteren en inzicht te krijgen in de variatie van resultaten van de behandelingen.

Onderzoeker Koen Verburg van het Radboudumc is tevreden met het concrete resultaat: “Deze indicatoren zijn een primeur in de fysiotherapie. Hiermee kan de fysiotherapeutische zorg verder worden verbeterd zodat de patiënt, de verwijzers en de zorgverzekeraars weten waar ze voor kiezen en welke kwaliteit ze mogen verwachten.”

Deze pilot is door de zorgverzekeraars De Friesland en CZ gesubsidieerd en samen met hen, het Longfonds, de vereniging van rug patiënten NVVR,  het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) en de Stichting Keurmerk Fysiotherapie (SKF) vormgegeven onder leiding van IQ healthcare.

Meer informatie


Dennis Verschuren

manager externe communicatie

+31634942522
neem contact op
lees meer

Meer nieuws


Koninklijke onderscheiding voor prof. dr. Nicole Blijlevens Officier in de Orde van Oranje-Nassau

26 april 2024

Nicole Blijlevens, internist-hematoloog en afdelingshoofd Hematologie, krijgt lintje voor buitengewone inzet voor patiënten met hematologische ziekten.

lees meer

Koninklijke onderscheiding voor prof. dr. Marcel Olde Rikkert Officier in de Orde van Oranje-Nassau

26 april 2024

Geriater Marcel Olde Rikkert krijgt lintje voor buitengewone inzet voor ouderenzorg in Nederland en daarbuiten.

lees meer

Betere biomarkers nodig voor CAA Kwart 55plussers heeft CAA maar diagnose is moeilijk vast te stellen

18 april 2024

Ongeveer een kwart van de 55plussers heeft de aandoening, blijkt uit promotieonderzoek van Anna de Kort aan het Radboudumc. Betere biomarkers zijn nodig voor een snellere en goede diagnose.

lees meer

Vapen, een ernstig gezondheidsrisico Artsen slaan alarm tegen vapen

16 april 2024

Artsen spreken zich gezamenlijk uit tegen vapen in de landelijke campagne artsenslaanalarm.nl.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet