Nieuws Lowlandsbezoekers best tevreden met het uiterlijk van hun eigen geslachtsdeel
15 september 2020

Tijdens het Lowlands festival in 2019 deed Radboudumc mee aan Lowlands Science, het paviljoen waar wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt met geïnteresseerde bezoekers. Een team van seksuologen, urologen en ethici ondervroeg zo’n 1500 festivalgangers over hun geslachtsdeel – en dat van hun laatste sekspartner. De resultaten van het onderzoek zijn nu gepubliceerd in het Tijdschrift voor Seksuologie. Het AD maakte er een videoreportage over met teamleden Barbara Kortmann en Loes Oomen.

Onder (jong-)volwassenen neemt de vraag naar cosmetische genitale chirurgie toe, en gemakkelijk beschikbare pornografie schetst een onrealistisch ideaalbeeld van het uiterlijk van geslachtsdelen. Omdat er veel onduidelijkheid is over de bestaande uiterlijke variatie onder geslachtsdelen – en de tevredenheid daarmee – onderzocht het team hoe de deelnemers verschillende veelvoorkomende variaties van het geslachtsdeel ervaren.

Veel variatie en tevredenheid daarover

Het onderzoek, genaamd ‘Wat heb jij in je broek?’, bestond uit een vragenlijst, die door 1.472 bezoekers van Lowlands Science is ingevuld. Uit de antwoorden bleek dat bijna driekwart van de vrouwen (73%) en mannen (72%) tevreden is over het eigen geslachtsdeel. De tevredenheid over het geslachtsdeel van de laatste sekspartner was nog hoger: 91% voor hen met een mannelijke partner, 89% voor hen met een vrouwelijke partner.

Het onderzoek keek ook naar variatie in geslachtsdelen op een aantal frequent voorkomende punten, zoals de lengte van de binnenste schaamlippen bij vrouwen, of de lengte van de voorhuid bij mannen. Daar blijkt een flinke spreiding in te zitten, maar ondanks de flinke variatie zijn dus toch veel mensen tevreden over hun eigen geslachtsdeel.

Onterechte onzekerheid

Punten van ontevredenheid waren er echter wel: 55% van de mannen is ontevreden over de lengte van de eigen penis – al bleek dit voor partners juist het minst belangrijke aspect van het mannelijk geslachtsdeel te zijn (slechts 11% vindt het belangrijk). Bij vrouwen is 63% ontevreden over de lengte van de binnenste schaamlippen, al kwam ook dat niet terug in de tevredenheid van de sekspartners (87% is hier tevreden mee).

Saillant detail is dat voor zowel mannen als vrouwen gold dat zij minder tevreden zijn over hun eigen geslachtsdeel dan van dat van hun laatste partner, en dat zij ook minder belang hechtten aan het uiterlijk van die van hun laatste partner. Die uitkomst onderstreept dat we vooral onszelf streng beoordelen, wat onzekerheid in de hand werkt.

Handvatten voor de praktijk

Uroloog Liesbeth de Wall: “Er zijn nog veel mythes en misverstanden over het uiterlijk van het geslachtsdeel en hoe sekspartners hier tegenaan kijken. De resultaten van dit onderzoek kunnen in de spreekkamer handvatten bieden voor patiënten die onzeker zijn over het uiterlijk van hun geslachtsdeel, door te benadrukken dat er heel veel variatie is, en dat sekspartners vaak tevreden zijn ongeacht de uiterlijke kenmerken van het genitaal.”

Eerste auteur Loes Oomen vond het onderzoek op Lowlands een waardevolle ervaring: “Rondom het onderzoek vonden ontzettend veel mooie en open gesprekken plaats met de deelnemers. Het blijkt uit deze gesprekken wel hoeveel onwetendheid er is en dat men graag over deze intieme zaken wil praten, maar hier vaak handvatten voor mist.”

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws homeResearch

Meer informatie


Stephan van Duin

wetenschapsvoorlichter

(06) 21 19 73 89

Meer nieuws


Natural Killer versus de Silent Lady Killer Janneke Hoogstad-van Evert promoveert op nieuwe behandeling voor eierstokkanker

25 september 2020

In Nederland overlijden jaarlijks 1100 vrouwen aan de gevolgen van eierstokkanker. Zeker als de ziekte terugkeert, is genezing nauwelijks meer mogelijk. Het Radboudumc doet onderzoek naar een mogelijk nieuwe immunotherapie-behandeling door middel van Natural Killer cellen.

lees meer

30 miljoen euro subsidie voor onderzoek immuuntherapie bij lymfeklierkanker Radboudumc participeert in studie

24 september 2020

Zorginstituut Nederland en ZonMw hebben 30 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het ontwikkelen van een veelbelovende immuuntherapie bij lymfeklierkanker. Initiator van dit onderzoek is het UMC Groningen. Het Radboudumc participeert in deze studie.

lees meer

Inzicht in kwaliteit fysiobehandeling grote stap dichterbij

24 september 2020

Hoe meet je de kwaliteit van een fysiotherapiebehandeling? Voor het eerst is een brede coalitie van fysiotherapeuten, patiënten en zorgverzekeraars onder leiding van IQ healthcare, onderzoeksafdeling van het Radboudumc, erin geslaagd om afspraken te maken over het meten van de kwaliteit.

lees meer

Magnesium lijkt vaatverkalking bij nierfalen te remmen Eindelijk effectief middel tegen verkalking van vaten?

18 september 2020

Magnesium voorkomt vaatverkalking in cellen, muizen en zeer waarschijnlijk ook in mensen. Onderzoek bij patiënten met chronisch nierfalen zal die vraag definitief gaan beantwoorden. Fysioloog Anique ter Braake promoveert 18 september op het magnesiumonderzoek,

lees meer