Nieuws Mireille Broeders benoemd tot hoogleraar Personalized Cancer Screening
2 september 2020

Mireille Broeders raakte voor het eerst betrokken bij kankerscreening tijdens haar promotie (Radboud Universiteit, 2004), waarin ze de impact evalueerde van het Nijmeegse borstscreeningsprogramma, dat al halverwege de jaren ‘70 van de vorige eeuw tot stand kwam. In het afgelopen decennium heeft ze een onderzoekslijn ontwikkeld om de meerwaarde te bepalen van de introductie van gepersonaliseerde en op risico gebaseerde benaderingen in de huidige, op leeftijd gebaseerde, kankerscreeningprogramma's, met de nadruk op borstkankerscreening.

Een belangrijke vraag die als hoogleraar moet worden beantwoord, is of gepersonaliseerde screeningsstrategieƫn, afgestemd op het individuele risico op kanker van een persoon, de balans tussen voordelen en nadelen van screening kunnen verbeteren, zowel voor personen met een lager als hoger dan gemiddeld risico op kanker. Om deze vraag te beantwoorden, startte Mireille de landelijke PRISMA-studie en creƫerde een uniek screeningcohort waarin alle informatie om het individuele risico van een vrouw op borstkanker te beoordelen is verzameld bij 50.000 vrouwen.

De resultaten van PRISMA komen de komende vijf jaar beschikbaar en zullen naar verwachting de basis vormen voor een evidence-based beleidsbesluit over gepersonaliseerde borstkankerscreening in Nederland. Mireille: “Van cruciaal belang is dat we ook begrijpen of deze nieuwe gepersonaliseerde op risico gebaseerde benadering acceptabel is voor burgers en gezondheidswerkers. Onze studies geven tot dusver sterk aan dat communicatie de sleutel zal zijn bij de introductie van deze nieuwe aanpak."
 
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer nieuws


Natural Killer versus de Silent Lady Killer Janneke Hoogstad-van Evert promoveert op nieuwe behandeling voor eierstokkanker

25 september 2020

In Nederland overlijden jaarlijks 1100 vrouwen aan de gevolgen van eierstokkanker. Zeker als de ziekte terugkeert, is genezing nauwelijks meer mogelijk. Het Radboudumc doet onderzoek naar een mogelijk nieuwe immunotherapie-behandeling door middel van Natural Killer cellen.

lees meer

30 miljoen euro subsidie voor onderzoek immuuntherapie bij lymfeklierkanker Radboudumc participeert in studie

24 september 2020

Zorginstituut Nederland en ZonMw hebben 30 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het ontwikkelen van een veelbelovende immuuntherapie bij lymfeklierkanker. Initiator van dit onderzoek is het UMC Groningen. Het Radboudumc participeert in deze studie.

lees meer

Inzicht in kwaliteit fysiobehandeling grote stap dichterbij

24 september 2020

Hoe meet je de kwaliteit van een fysiotherapiebehandeling? Voor het eerst is een brede coalitie van fysiotherapeuten, patiënten en zorgverzekeraars onder leiding van IQ healthcare, onderzoeksafdeling van het Radboudumc, erin geslaagd om afspraken te maken over het meten van de kwaliteit.

lees meer

Magnesium lijkt vaatverkalking bij nierfalen te remmen Eindelijk effectief middel tegen verkalking van vaten?

18 september 2020

Magnesium voorkomt vaatverkalking in cellen, muizen en zeer waarschijnlijk ook in mensen. Onderzoek bij patiënten met chronisch nierfalen zal die vraag definitief gaan beantwoorden. Fysioloog Anique ter Braake promoveert 18 september op het magnesiumonderzoek,

lees meer