Nieuws Mireille Broeders benoemd tot hoogleraar Personalized Cancer Screening

2 september 2020

Mireille Broeders raakte voor het eerst betrokken bij kankerscreening tijdens haar promotie (Radboud Universiteit, 2004), waarin ze de impact evalueerde van het Nijmeegse borstscreeningsprogramma, dat al halverwege de jaren ‘70 van de vorige eeuw tot stand kwam. In het afgelopen decennium heeft ze een onderzoekslijn ontwikkeld om de meerwaarde te bepalen van de introductie van gepersonaliseerde en op risico gebaseerde benaderingen in de huidige, op leeftijd gebaseerde, kankerscreeningprogramma's, met de nadruk op borstkankerscreening.

Een belangrijke vraag die als hoogleraar moet worden beantwoord, is of gepersonaliseerde screeningsstrategieƫn, afgestemd op het individuele risico op kanker van een persoon, de balans tussen voordelen en nadelen van screening kunnen verbeteren, zowel voor personen met een lager als hoger dan gemiddeld risico op kanker. Om deze vraag te beantwoorden, startte Mireille de landelijke PRISMA-studie en creƫerde een uniek screeningcohort waarin alle informatie om het individuele risico van een vrouw op borstkanker te beoordelen is verzameld bij 50.000 vrouwen.

De resultaten van PRISMA komen de komende vijf jaar beschikbaar en zullen naar verwachting de basis vormen voor een evidence-based beleidsbesluit over gepersonaliseerde borstkankerscreening in Nederland. Mireille: “Van cruciaal belang is dat we ook begrijpen of deze nieuwe gepersonaliseerde op risico gebaseerde benadering acceptabel is voor burgers en gezondheidswerkers. Onze studies geven tot dusver sterk aan dat communicatie de sleutel zal zijn bij de introductie van deze nieuwe aanpak."
 

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet