Nieuws Nieuwe resultaten project Doen of Laten Huisartsen houden zich goed aan richtlijn bij rugklachten
28 januari 2020

De meeste huisartsen vragen zelden een foto aan voor een patiënt met lage-rugpijn zonder ernstige symptomen. Hiermee scoort Nederland beter dan andere westerse landen zoals Canada en de Verenigde staten. Acht procent van de huisartsen vraagt wel regelmatig een foto aan. Dat is niet wat de richtlijn aanraadt omdat zo’n foto niet bijdraagt aan de behandeling. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc, het LUMC en Coöperatie VGZ.

De onderzoekers hebben met behulp van gegevens van VGZ gekeken hoe vaak bepaalde zorg voorkomt terwijl de richtlijn dat afraadt. Acht procent van de huisartsen vraagt minimaal een foto per week aan. De gegevens lieten ook zien dat driekwart van de patiënten met een rughernia een MRI-scan krijgt terwijl zij niet worden geopereerd. De richtlijn van de neurochirurgen vindt een MRI zinvol ter voorbereiding op een operatie maar raadt aan hierin verder terughoudend te zijn. De afwijkingen die ermee aangetoond kunnen worden, houden in het algemeen geen verband met de pijn die de patiënt voelt Bovendien blijft de behandeling hetzelfde.

Hoofdonderzoeker dr. Tijn Kool, verbonden aan IQ healthcare van het Radboudumc: “We laten zien dat de meeste huisartsen zich goed aan de richtlijn houden en ook dat er bij een groep artsen ruimte is voor verbetering wat betreft het maken van foto’s bij lage-rugpijn en vooral MRI’s bij hernia’s.” Dit onderzoek laat volgens hem zien waar zorg gerichter kan worden. Hij vervolgt: “Beroepsverenigingen en ziekenhuizen kunnen artsen stimuleren deze onderzoeken niet meer aan te vragen. Het is ook belangrijk dat patiënten leren dat foto’s bij rugpijn vaak niet nodig zijn. Dit kan onnodig vervolgonderzoek en stralenbelasting voor patiënten besparen. Tevens betekent het minder doen van deze onderzoeken een kostenbesparing en wordt het zorgpersoneel niet onnodig belast.”

Dit onderzoek gebeurde in het kader van het programma Doen of laten? dat artsen en verpleegkundigen begeleidt bij het verminderen van niet-gepaste zorg. In dit programma werken honderden zorgverleners in huisartspraktijken en ziekenhuizen aan meer gepaste zorg. Doen of laten? is een programma van het Citrienfonds, dat gecoördineerd wordt door de umc’s en dat werkt aan de juiste zorg met de juiste informatie op de juiste plek.

Publicatie in European Journal of Public Health: Assessing volume and variation of low-value care practices in the Netherlands – Rudolf B Kool, Eva W Verkerk, Jill Meijs, Niels van Gorp, Martijn Maessen, Gert Westert, Wilco Peul, Simone van Dulmen.
 
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws homeResearch

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschapsvoorlichter

06 21 10 54 33

Meer nieuws


Biomarkers in COVID-19 patiënten ondersteunen bradykinine hypothese

29 mei 2020

Onderzoek naar ontstekingsstoffen in bloed van COVID-19 patiënten ondersteunt de hypothese dat kinines een rol kunnen spelen bij de ernstige ademhalingsproblemen, schrijven onderzoekers van het Radboudumc in MedRxiv

lees meer

Satish Lubeek, dermatoloog ‘Een verdachte plek op je huid… ga naar de huisarts!’

28 mei 2020

Het aantal diagnoses van kanker is in coronatijd gehalveerd. De daling bij huidkanker was daarbij het grootst. ‘Dat hebben wij hier echt gemerkt’, zegt dermatoloog Satish Lubeek. En hij benadrukt: ‘Heb je een verdacht plekje, ga naar de huisarts!’

lees meer

Het zorgmodel van de toekomst voor chronische neurologische zorg Bas Bloem beschrijft innovatief model aan de hand van de ziekte van Parkinson

28 mei 2020

Mensen met een chronische neurologische aandoening hebben veel baat bij een patiëntgerichte benadering waarin verschillende vormen van zorg optimaal geïntegreerd zijn. Dit schrijft Bas Bloem van het Radboudumc in een artikel voor The Lancet Neurology.

lees meer

Wegafsluiting Geert Groteplein Noord vrijdag 29 mei

27 mei 2020

Op vrijdag 29 mei is het Geert Groteplein Noord afgesloten voor autoverkeer.

lees meer

Extra maatregel toegang Radboudumc Uitbreiding zorg brengt meer mensen in ons huis. Extra maatregel ingevoerd.

27 mei 2020

De uitbreiding van onze zorg brengt meer mensen in ons huis. Om risico op besmetting met het coronavirus te voorkomen voeren we een aangescherpte check uit bij alle ingangen.

lees meer

Aardse bacteriën kunnen overleven op grondstoffen uit de ruimte en minder virulent worden

25 mei 2020

. Onderzoekers van het Radboudumc schrijven in een artikel in Astrobiology dat bacteriën kunnen overleven op een ‘buitenaards dieet’, maar daardoor makkelijker herkend worden door het immuun systeem en minder virulent worden.

lees meer