Nieuws Nieuwe resultaten project Doen of Laten: Huisartsen houden zich goed aan richtlijn bij rugklachten

28 januari 2020

De meeste huisartsen vragen zelden een foto aan voor een patiënt met lage-rugpijn zonder ernstige symptomen. Hiermee scoort Nederland beter dan andere westerse landen zoals Canada en de Verenigde staten. Acht procent van de huisartsen vraagt wel regelmatig een foto aan. Dat is niet wat de richtlijn aanraadt omdat zo’n foto niet bijdraagt aan de behandeling. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc, het LUMC en Coöperatie VGZ.

De onderzoekers hebben met behulp van gegevens van VGZ gekeken hoe vaak bepaalde zorg voorkomt terwijl de richtlijn dat afraadt. Acht procent van de huisartsen vraagt minimaal een foto per week aan. De gegevens lieten ook zien dat driekwart van de patiënten met een rughernia een MRI-scan krijgt terwijl zij niet worden geopereerd. De richtlijn van de neurochirurgen vindt een MRI zinvol ter voorbereiding op een operatie maar raadt aan hierin verder terughoudend te zijn. De afwijkingen die ermee aangetoond kunnen worden, houden in het algemeen geen verband met de pijn die de patiënt voelt Bovendien blijft de behandeling hetzelfde.

Hoofdonderzoeker dr. Tijn Kool, verbonden aan IQ healthcare van het Radboudumc: “We laten zien dat de meeste huisartsen zich goed aan de richtlijn houden en ook dat er bij een groep artsen ruimte is voor verbetering wat betreft het maken van foto’s bij lage-rugpijn en vooral MRI’s bij hernia’s.” Dit onderzoek laat volgens hem zien waar zorg gerichter kan worden. Hij vervolgt: “Beroepsverenigingen en ziekenhuizen kunnen artsen stimuleren deze onderzoeken niet meer aan te vragen. Het is ook belangrijk dat patiënten leren dat foto’s bij rugpijn vaak niet nodig zijn. Dit kan onnodig vervolgonderzoek en stralenbelasting voor patiënten besparen. Tevens betekent het minder doen van deze onderzoeken een kostenbesparing en wordt het zorgpersoneel niet onnodig belast.”

Dit onderzoek gebeurde in het kader van het programma Doen of laten? dat artsen en verpleegkundigen begeleidt bij het verminderen van niet-gepaste zorg. In dit programma werken honderden zorgverleners in huisartspraktijken en ziekenhuizen aan meer gepaste zorg. Doen of laten? is een programma van het Citrienfonds, dat gecoördineerd wordt door de umc’s en dat werkt aan de juiste zorg met de juiste informatie op de juiste plek.

Publicatie in European Journal of Public Health: Assessing volume and variation of low-value care practices in the Netherlands – Rudolf B Kool, Eva W Verkerk, Jill Meijs, Niels van Gorp, Martijn Maessen, Gert Westert, Wilco Peul, Simone van Dulmen.
 

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet