Nieuws Nieuwe resultaten project Doen of Laten Huisartsen houden zich goed aan richtlijn bij rugklachten
28 januari 2020

De meeste huisartsen vragen zelden een foto aan voor een patiënt met lage-rugpijn zonder ernstige symptomen. Hiermee scoort Nederland beter dan andere westerse landen zoals Canada en de Verenigde staten. Acht procent van de huisartsen vraagt wel regelmatig een foto aan. Dat is niet wat de richtlijn aanraadt omdat zo’n foto niet bijdraagt aan de behandeling. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc, het LUMC en Coöperatie VGZ.

De onderzoekers hebben met behulp van gegevens van VGZ gekeken hoe vaak bepaalde zorg voorkomt terwijl de richtlijn dat afraadt. Acht procent van de huisartsen vraagt minimaal een foto per week aan. De gegevens lieten ook zien dat driekwart van de patiënten met een rughernia een MRI-scan krijgt terwijl zij niet worden geopereerd. De richtlijn van de neurochirurgen vindt een MRI zinvol ter voorbereiding op een operatie maar raadt aan hierin verder terughoudend te zijn. De afwijkingen die ermee aangetoond kunnen worden, houden in het algemeen geen verband met de pijn die de patiënt voelt Bovendien blijft de behandeling hetzelfde.

Hoofdonderzoeker dr. Tijn Kool, verbonden aan IQ healthcare van het Radboudumc: “We laten zien dat de meeste huisartsen zich goed aan de richtlijn houden en ook dat er bij een groep artsen ruimte is voor verbetering wat betreft het maken van foto’s bij lage-rugpijn en vooral MRI’s bij hernia’s.” Dit onderzoek laat volgens hem zien waar zorg gerichter kan worden. Hij vervolgt: “Beroepsverenigingen en ziekenhuizen kunnen artsen stimuleren deze onderzoeken niet meer aan te vragen. Het is ook belangrijk dat patiënten leren dat foto’s bij rugpijn vaak niet nodig zijn. Dit kan onnodig vervolgonderzoek en stralenbelasting voor patiënten besparen. Tevens betekent het minder doen van deze onderzoeken een kostenbesparing en wordt het zorgpersoneel niet onnodig belast.”

Dit onderzoek gebeurde in het kader van het programma Doen of laten? dat artsen en verpleegkundigen begeleidt bij het verminderen van niet-gepaste zorg. In dit programma werken honderden zorgverleners in huisartspraktijken en ziekenhuizen aan meer gepaste zorg. Doen of laten? is een programma van het Citrienfonds, dat gecoördineerd wordt door de umc’s en dat werkt aan de juiste zorg met de juiste informatie op de juiste plek.

Publicatie in European Journal of Public Health: Assessing volume and variation of low-value care practices in the Netherlands – Rudolf B Kool, Eva W Verkerk, Jill Meijs, Niels van Gorp, Martijn Maessen, Gert Westert, Wilco Peul, Simone van Dulmen.
 
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws homeResearch

Relevante items


Pauline Dekhuijzen

wetenschapsvoorlichter

06 21 10 54 33

Gerelateerde items


Thirona en Quirem lanceren met Radboudumc project Radiologie van de Toekomst EFRO stimuleert bedrijvigheid in medische technologie Oost-Nederland

17 februari 2020

Thirona, Quirem en het Radboudumc gaan met EFRO-subsidie samenwerken in het project Radiologie van de Toekomst om zo slimme beeldanalyses beschikbaar te maken voor iedereen.

Lees meer

Zo werkt het Radboudumc samen met eerste en tweede lijn ‘Patiënten moeten geen muren ervaren, maar zorg krijgen die vloeiend in elkaar overloopt’

17 februari 2020

De juiste zorg, op de juiste plek. Dichtbij als het kan, verder weg als het moet. Dat gun je elke patiënt. In dit achtergrondverhaal lees je drie voorbeelden hoe het Radboudumc dit realiseert.

Lees meer

Grote Europese subsidie voor beperking hersenschade bij te vroeg geboren babys Radboudumc onderzoekt hoe stamcel het immuunsysteem beïnvloedt

17 februari 2020

Bij een groot Europees onderzoek naar de behandeling van hersenschade bij te vroeg geboren baby’s kijkt het Radboudumc vooral naar het effect van de stamcellen op het immuunsysteem.

Lees meer

People-like-me behandeling bij etalagebenen Persoonsgerichte benadering voor patiënten

14 februari 2020

Het Radboudumc heeft, samen met de Universiteit van Colorado, ClaudicatioNet en Harteraad, een methode ontwikkeld om mensen met etalagebenen (een vaatziekte waarbij de slagaderen in het been zijn vernauwd) op een betere manier te behandelen.

Lees meer

Oproep: onderzoeksvoorstellen voor Lowlands Science

13 februari 2020

Onderzoekers opgelet: Lowlands Science is weer op zoek naar onderzoeksvoorstellen voor 2020! Lees hier alles over de uitstaande call en reageer snel.

Lees meer