Nieuws Optreden op Lowlands levert positieve stress op
30 januari 2020

Lowlands is niet alleen de plek voor mooie optredens; het blijkt ook de basis voor unieke onderzoeksresultaten die in een laboratorium nauwelijks te verkrijgen zijn. De wetenschappers van het Radboudumc die in 2017 het project ‘Lowlands got talent’ uitvoerden tijdens het muziekfestival, rapporteren dat in het wetenschappelijk tijdschrift Psychoneuroendocrinology.

Psychologen die stress onderzoeken, doen dat vrijwel altijd in een laboratorium waarin alles gestandaardiseerd is. De onderzoekers volgen een strak script om te zorgen dat alle proefpersonen hetzelfde meemaken. De situatie die wordt gekozen om stress op te wekken is daardoor wel elke keer hetzelfde en goed vergelijkbaar tussen proefpersonen, maar tegelijkertijd maakt dat het moeilijk om ‘oprechte’ ervaringen op te wekken bij deelnemers. In het geval van stress kan door de kunstmatige situaties bij tot wel de helft van proefpersonen een stressreactie uitblijven.

Hoe anders was dat op Lowlands in 2017! Onder de naam ‘Lowlands got talent’ konden bezoekers van het muziekfestival zelf optreden voor een echt publiek, met een eigen gekozen act. Er werd gezongen, gedanst, voorgedragen en betoogd, en dat voor een publiek dat uit soms wel honderd andere festivalgangers bestond. Het team van onderzoekers stond klaar om voor en na het optreden testjes te doen bij de optredende talenten, en zo het gehalte van het stresshormoon cortisol te bepalen. Het gehalte cortisol bleek bijna zonder uitzondering hoger ná, dan voor het optreden. Optreden is dus een stressvolle bezigheid.

Teamleiders Daphne Everaerd en Linda de Voogd zagen aan die resultaten dat Lowlands Science een unieke kans bood. “Het is eigenlijk al bijzonder dat we überhaupt stress hebben kunnen toedienen en meten in een veldstudie, buiten het lab.” zegt Everaerd. “En dat terwijl we niemand hebben uitgesloten van deelname, iedereen mocht meedoen.” De cijfers laten ook zien dat er sprake was van een meer realistische setting: slechts 12 procent van de deelnemers liet geen stressreactie zien. “Ook bijzonder was dat de deelnemers zich na een optreden positiever voelden. Niet alles wat stressvol is, is dus negatief,” vult De Voogd aan. “Er is bijna geen experiment beschreven in de geschiedenis waarin onderzoekers een positieve stressvolle ervaring hebben kunnen creëren en onderzoeken. Dit was in het laboratorium simpelweg onmogelijk geweest.”

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws homeResearch

Relevante items


Stephan van Duin

wetenschapsvoorlichter

(06) 21 19 73 89

Gerelateerde items


Thirona en Quirem lanceren met Radboudumc project Radiologie van de Toekomst EFRO stimuleert bedrijvigheid in medische technologie Oost-Nederland

17 februari 2020

Thirona, Quirem en het Radboudumc gaan met EFRO-subsidie samenwerken in het project Radiologie van de Toekomst om zo slimme beeldanalyses beschikbaar te maken voor iedereen.

Lees meer

Zo werkt het Radboudumc samen met eerste en tweede lijn ‘Patiënten moeten geen muren ervaren, maar zorg krijgen die vloeiend in elkaar overloopt’

17 februari 2020

De juiste zorg, op de juiste plek. Dichtbij als het kan, verder weg als het moet. Dat gun je elke patiënt. In dit achtergrondverhaal lees je drie voorbeelden hoe het Radboudumc dit realiseert.

Lees meer

Grote Europese subsidie voor beperking hersenschade bij te vroeg geboren babys Radboudumc onderzoekt hoe stamcel het immuunsysteem beïnvloedt

17 februari 2020

Bij een groot Europees onderzoek naar de behandeling van hersenschade bij te vroeg geboren baby’s kijkt het Radboudumc vooral naar het effect van de stamcellen op het immuunsysteem.

Lees meer

People-like-me behandeling bij etalagebenen Persoonsgerichte benadering voor patiënten

14 februari 2020

Het Radboudumc heeft, samen met de Universiteit van Colorado, ClaudicatioNet en Harteraad, een methode ontwikkeld om mensen met etalagebenen (een vaatziekte waarbij de slagaderen in het been zijn vernauwd) op een betere manier te behandelen.

Lees meer

Oproep: onderzoeksvoorstellen voor Lowlands Science

13 februari 2020

Onderzoekers opgelet: Lowlands Science is weer op zoek naar onderzoeksvoorstellen voor 2020! Lees hier alles over de uitstaande call en reageer snel.

Lees meer