Nieuws Optreden op Lowlands levert positieve stress op

30 januari 2020

Lowlands is niet alleen de plek voor mooie optredens; het blijkt ook de basis voor unieke onderzoeksresultaten die in een laboratorium nauwelijks te verkrijgen zijn. De wetenschappers van het Radboudumc die in 2017 het project ‘Lowlands got talent’ uitvoerden tijdens het muziekfestival, rapporteren dat in het wetenschappelijk tijdschrift Psychoneuroendocrinology.

Psychologen die stress onderzoeken, doen dat vrijwel altijd in een laboratorium waarin alles gestandaardiseerd is. De onderzoekers volgen een strak script om te zorgen dat alle proefpersonen hetzelfde meemaken. De situatie die wordt gekozen om stress op te wekken is daardoor wel elke keer hetzelfde en goed vergelijkbaar tussen proefpersonen, maar tegelijkertijd maakt dat het moeilijk om ‘oprechte’ ervaringen op te wekken bij deelnemers. In het geval van stress kan door de kunstmatige situaties bij tot wel de helft van proefpersonen een stressreactie uitblijven.

Hoe anders was dat op Lowlands in 2017! Onder de naam ‘Lowlands got talent’ konden bezoekers van het muziekfestival zelf optreden voor een echt publiek, met een eigen gekozen act. Er werd gezongen, gedanst, voorgedragen en betoogd, en dat voor een publiek dat uit soms wel honderd andere festivalgangers bestond. Het team van onderzoekers stond klaar om voor en na het optreden testjes te doen bij de optredende talenten, en zo het gehalte van het stresshormoon cortisol te bepalen. Het gehalte cortisol bleek bijna zonder uitzondering hoger ná, dan voor het optreden. Optreden is dus een stressvolle bezigheid.

Teamleiders Daphne Everaerd en Linda de Voogd zagen aan die resultaten dat Lowlands Science een unieke kans bood. “Het is eigenlijk al bijzonder dat we überhaupt stress hebben kunnen toedienen en meten in een veldstudie, buiten het lab.” zegt Everaerd. “En dat terwijl we niemand hebben uitgesloten van deelname, iedereen mocht meedoen.” De cijfers laten ook zien dat er sprake was van een meer realistische setting: slechts 12 procent van de deelnemers liet geen stressreactie zien. “Ook bijzonder was dat de deelnemers zich na een optreden positiever voelden. Niet alles wat stressvol is, is dus negatief,” vult De Voogd aan. “Er is bijna geen experiment beschreven in de geschiedenis waarin onderzoekers een positieve stressvolle ervaring hebben kunnen creëren en onderzoeken. Dit was in het laboratorium simpelweg onmogelijk geweest.”

Meer nieuws


Minder galblaasoperaties dringen pijnklachten niet terug

11 augustus 2021

Een derde van de patiënten heeft een jaar na een galblaasverwijdering nog klachten. Nederlands onderzoek in JAMA Surgery laat zien hoe patiënt en chirurg een betere keuze kunnen maken.

lees meer

Ron Wevers wil genetische ziekten voorkomen op de Faeröer en in Nederland Zomerinterview in VOX door Ken Lambeets

20 juli 2021 Een ontmoeting met een jongen uit de Faeröer met een zeldzame genetische ziekte zette hoogleraar klinische chemie Ron Wevers aan het denken. Zou hij een systeem kunnen opzetten waarmee er geen kinderen met zware handicaps meer geboren worden op de eilandengroep? lees meer

Nijmegen zet Digital Health letterlijk op de kaart Florerend ecosysteem krijgt eigen interactief overzicht

19 juli 2021 Digital Health floreert in de regio Nijmegen, waar het bijdraagt aan een betere zorg en gezondheid en ook werkgelegenheid schept. Om ontwikkelaars en eindgebruikers nog dichter bij elkaar te brengen, introduceren The Economic Board en het Radboudumc de Interactieve Digital Health kaart lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet