Nieuws Optreden op Lowlands levert positieve stress op
30 januari 2020

Lowlands is niet alleen de plek voor mooie optredens; het blijkt ook de basis voor unieke onderzoeksresultaten die in een laboratorium nauwelijks te verkrijgen zijn. De wetenschappers van het Radboudumc die in 2017 het project ‘Lowlands got talent’ uitvoerden tijdens het muziekfestival, rapporteren dat in het wetenschappelijk tijdschrift Psychoneuroendocrinology.

Psychologen die stress onderzoeken, doen dat vrijwel altijd in een laboratorium waarin alles gestandaardiseerd is. De onderzoekers volgen een strak script om te zorgen dat alle proefpersonen hetzelfde meemaken. De situatie die wordt gekozen om stress op te wekken is daardoor wel elke keer hetzelfde en goed vergelijkbaar tussen proefpersonen, maar tegelijkertijd maakt dat het moeilijk om ‘oprechte’ ervaringen op te wekken bij deelnemers. In het geval van stress kan door de kunstmatige situaties bij tot wel de helft van proefpersonen een stressreactie uitblijven.

Hoe anders was dat op Lowlands in 2017! Onder de naam ‘Lowlands got talent’ konden bezoekers van het muziekfestival zelf optreden voor een echt publiek, met een eigen gekozen act. Er werd gezongen, gedanst, voorgedragen en betoogd, en dat voor een publiek dat uit soms wel honderd andere festivalgangers bestond. Het team van onderzoekers stond klaar om voor en na het optreden testjes te doen bij de optredende talenten, en zo het gehalte van het stresshormoon cortisol te bepalen. Het gehalte cortisol bleek bijna zonder uitzondering hoger ná, dan voor het optreden. Optreden is dus een stressvolle bezigheid.

Teamleiders Daphne Everaerd en Linda de Voogd zagen aan die resultaten dat Lowlands Science een unieke kans bood. “Het is eigenlijk al bijzonder dat we überhaupt stress hebben kunnen toedienen en meten in een veldstudie, buiten het lab.” zegt Everaerd. “En dat terwijl we niemand hebben uitgesloten van deelname, iedereen mocht meedoen.” De cijfers laten ook zien dat er sprake was van een meer realistische setting: slechts 12 procent van de deelnemers liet geen stressreactie zien. “Ook bijzonder was dat de deelnemers zich na een optreden positiever voelden. Niet alles wat stressvol is, is dus negatief,” vult De Voogd aan. “Er is bijna geen experiment beschreven in de geschiedenis waarin onderzoekers een positieve stressvolle ervaring hebben kunnen creëren en onderzoeken. Dit was in het laboratorium simpelweg onmogelijk geweest.”

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws homeResearch

Meer informatie


Stephan van Duin

wetenschapsvoorlichter

(06) 21 19 73 89

Meer nieuws


Vaker complicaties bij nierpatiënten met COVID-19

11 augustus 2020

Nierdialyse- en niertransplantatiepatiënten die besmet raken met het coronavirus zijn extra vatbaar voor ernstige complicaties en hebben een hogere kans op overlijden.

lees meer

Terug van vakantie of bezoek aan een gebied met code oranje of rood: aangescherpte maatregelen voor medewerkers, patiënten en bezoekers

10 augustus 2020

Tijdens de vakantieperiode kan het reisadvies in delen van een land wijzigen van code geel, naar oranje of zelfs rood. Om ook na deze periode de veiligheid van onze patiënten, bezoekers en medewerkers te waarborgen, voert het Radboudumc vanaf 10 augustus een aantal aangescherpte maatregelen door.

lees meer

BCG-vaccin is veilig en leidt niet tot een verhoogd risico op COVID-19-klachten

6 augustus 2020

Meer studies moeten uitwijzen of het generieke vaccin ook een positief effect kan hebben

lees meer

IC Café op 8 september voor corona-IC-patiënten en naasten Aandacht voor ervaringen tijdens en na de ziekte

5 augustus 2020

De coronacrisis heeft grote impact gemaakt op iedereen. Vooral voor degenen die met een corona-infectie op de intensive care hebben gelegen. Daarom is er op 8 september het eerste digitale IC Café voor corona-IC-patiënten en hun naasten.

lees meer

Ook na vijf jaar blijken bot-verankerde prothesen een goede ingreep

5 augustus 2020

Ondanks stomaproblemen een flinke verbetering in mobiliteit en kwaliteit van leven

lees meer

Slechtere prognose bloedkanker bij dubbele mutatie gen

5 augustus 2020

De rol van TP53 bij myelodysplastisch syndroom

lees meer