Nieuws
St Maartenskinderkliniek viert 5-jarig bestaan
3 september 2020
Vijf jaar geleden sloegen de Sint Maartenskliniek, Maasziekenhuis Pantein en het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis de handen ineen. Hiermee werd het mogelijk een integraal en volwaardig aanbod van algemene én complexe kinderorthopedie aan te bieden in de regio Oost-Nederland. Naast orthopedische behandelingen verzorgt de kinderkliniek inmiddels ook poliklinische behandelingen op het gebied van revalidatie en reumatologie voor kinderen en jongeren.
Locatiemanager Laura Smeets: “Ons doel is om kinderen en jongeren de allerbeste zorg aan te bieden op het gebied van houding en beweging. De komende jaren hopen we dan ook nog meer kinderen snel en goed te kunnen helpen. Om dit te realiseren kijken we met elkaar hoe we de zorg nog verder kunnen intensiveren en optimaliseren.”
De St Maartenskinderkliniek is sinds 2015 gevestigd in het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer. Hier worden kinderen uit heel Nederland met klachten op het gebied van houding en beweging (skelet-, gewrichts- en spieraandoeningen) behandeld.
Vijf jaar geleden sloegen de Sint Maartenskliniek, Maasziekenhuis Pantein en het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis de handen ineen. Hiermee werd het mogelijk een integraal en volwaardig aanbod van algemene én complexe kinderorthopedie aan te bieden in de regio Oost-Nederland. Naast orthopedische behandelingen verzorgt de kinderkliniek inmiddels ook poliklinische behandelingen op het gebied van revalidatie en reumatologie voor kinderen en jongeren.
6000 consulten en 400 operaties
In de kinderkliniek worden kinderen behandeld met allerlei aandoeningen, zowel conservatief (bijvoorbeeld een corset bij een scoliose) als chirurgisch. Deze aandoeningen kunnen aangeboren zijn of op latere leeftijd zijn ontstaan zoals bijvoorbeeld kinderreuma, na een trauma of tijdens de groei. Ouders komen met hun kinderen bijvoorbeeld als er sprake is van klompvoetjes, heupdysplasie, voet of knie problematiek of de zogenaamde x- of o-benen. Jaarlijks vinden binnen de kinderkliniek een kleine 6000 consulten plaats en verrichten we 400 operaties. Het aantal operatiedagen werd in de afgelopen 5 jaar verdubbeld van 3 naar 6 per week. Ongeveer een kwart van deze operaties zijn ingrepen aan de wervelkolom bij scoliose. De andere operaties variëren van standsafwijkingen van armen, heupen en benen tot knieoperaties door bijvoorbeeld sportletsel en ingrepen gericht op groeiremming van benen of voeten. Hierdoor kunnen kinderen vaak weer (pijnvrij) bewegen, lopen, rennen, spelen en zelfs sporten.Samenwerking gespecialiseerde kinderzorg
Om patiënten de allerbeste kinderzorg te kunnen bieden, werken de specialisten van de Maartenskliniek nauw samen met diverse specialisten en afdelingen van het Maasziekenhuis Pantein. Bij bijzondere zorgvragen en complexe problemen worden jonge patiënten ook gezien door specialisten van het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis. Een orthopedisch chirurg uit het Amalia kinderziekenhuis werkt deels in de kinderkliniek en een kinderorthopeed van de Maartenskliniek werkt ook gedeeltelijk in het Amalia kinderziekenhuis. Ook de kinderreumatologen werken zowel in de kinderkliniek als in het Amalia kinderziekenhuis. Dit betekent dat als de zorg voor een patiënt toch in een academische setting gegeven moet worden, de patiënt in veel gevallen dezelfde specialist houdt.Unieke samenwerking
Deze samenwerking is wat de Sint MaartensKinderkliniek zo uniek maakt. Alle partijen die nodig zijn om een probleem met het bewegingsapparaat te behandelen zijn hier aanwezig. Vaak worden kinderen terugverwezen naar de huisarts omdat bijvoorbeeld de orthopeed niets kan vinden of niets meer kan doen. In de kinderkliniek kunnen we ze vaak nog wel een oplossing bieden. Binnen de kinderkliniek zoeken we verder en kunnen we snel andere specialisten inschakelen.Optimale kinderzorg in een prettige omgeving
Binnen de kinderkliniek is alles erop gericht dat de zorg rondom het kind goed verloopt. Op de poli kunnen kinderen en hun ouders snel (binnen 3 weken) terecht en de afstemming met specialisten is laagdrempelig. Vanzelfsprekend kunnen ouders bij hun kind blijven slapen als hun kind opgenomen wordt op de afdeling Kind van het Maasziekenhuis. Daarnaast worden kinderen met dezelfde aandoening zoveel mogelijk bij elkaar op de kamer gelegd, zodat ze steun hebben aan elkaar en ervaringen kunnen uitwisselen.Toekomst
In de kinderkliniek maken wij de hoogste kwaliteit kinderorthopedie bereikbaar voor heel Nederland. Onze ambitie is om samen als Sint Maartenskliniek, Maasziekenhuis Pantein en Radboudumc Amalia kinderziekenhuis de zorg voor kinderen met houdings- en bewegingsproblemen op het hoogste nationale en internationale niveau geïntegreerd te verzorgen.Locatiemanager Laura Smeets: “Ons doel is om kinderen en jongeren de allerbeste zorg aan te bieden op het gebied van houding en beweging. De komende jaren hopen we dan ook nog meer kinderen snel en goed te kunnen helpen. Om dit te realiseren kijken we met elkaar hoe we de zorg nog verder kunnen intensiveren en optimaliseren.”
-
Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.
Meer informatie
Meer nieuws
Zondag 6 oktober Open dag Radboudumc Tijdens Weekend van de Wetenschap
19 september 2024Open dag bij het Radboudumc; altijd iets leuks te beleven. Inschrijving voor tijdafhankelijke activiteiten start op woensdag 25 september om 12 uur. Toegang is gratis.
lees meer