Nieuws Verpleegkundig team Radboudumc biedt behandelplan voor COVID-19-zorg

27 juli 2020

Verpleegkundigen en verpleegkundig wetenschappers van het Radboudumc hebben een overzicht gemaakt van de zorg voor COVID-19-patiënten. Op basis van wat zij zelf ondervonden tijdens de zorg voor coronapatiënten, hebben zij een informatiepakket ontwikkeld dat nu beschikbaar is gesteld voor zorgverleners.

In de eerste weken van de COVID-19-pandemie was er nog weinig bekend over hoe patiënten met COVID-19 het beste verzorgd konden worden. Verpleegkundigen werkten op basis van hun eigen kennis en bepaalden op basis daarvan welk gezondheidsprobleem als eerste aangepakt moest worden. Nu er meer bekend is over het virus en de last die patiënten ondervinden, is er meer te zeggen over de beste zorg. Twee verpleegkundigen en twee verpleegkundige wetenschappers van het Radboudumc inventariseerden de verpleegproblemen die verpleegkundigen tegenkwamen en schreven voor elk probleem een verpleegplan.

Onderliggende problemen

Initiatiefnemer en verpleegkundig wetenschapper Elise van Belle: “Betrokken verpleegkundigen, fysiotherapeuten en andere specialisten hebben in de drukke coronaperiode tijd gemaakt om advies te geven, waarna we met een klein team de diverse problematiek en onderliggende problemen hebben beschreven. Een voorbeeld is dat veel patiënten met COVID-19 slecht slapen. Dat is niet goed voor het herstel. Maar voordat je weet hoe je dat behandelt, wil je eerst weten waarom diegene slecht slaapt: komt dat door benauwdheid of bijvoorbeeld door angst? In ons verpleegplannen beschrijven we stapsgewijs welke vragen je moet stellen en welke handelingen daarop kunnen volgen. Daarmee kunnen ook andere zorgmedewerkers profiteren van onze expertise.”

Document bestellen en poster downloaden

De verpleegplannen zijn gebundeld in 9 thema’s. Meer informatie over het digitale document met de verpleegplannen voor COVID-19-zorgmedewerkers is op deze pagina te vinden. Tegen een onkostenvergoeding kunnen de plannen opgevraagd worden. Daarnaast is er een A3-poster beschikbaar.
 

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws


Betere biomarkers nodig voor CAA Kwart 55plussers heeft CAA maar diagnose is moeilijk vast te stellen

18 april 2024

Ongeveer een kwart van de 55plussers heeft de aandoening, blijkt uit promotieonderzoek van Anna de Kort aan het Radboudumc. Betere biomarkers zijn nodig voor een snellere en goede diagnose.

lees meer

Vapen, een ernstig gezondheidsrisico Artsen slaan alarm tegen vapen

16 april 2024

Artsen spreken zich gezamenlijk uit tegen vapen in de landelijke campagne artsenslaanalarm.nl.

lees meer

Spierontspanning perfect te meten met magnetische hersenstimulatie (TMS) Waardevolle methode voor gereedschapskist neuroloog

15 april 2024

Sommige patiënten hebben spierklachten door niet goed ontspannende spieren, soms veroorzaakt door een erfelijke spierziekte. Te traag ontspannende spieren zijn niet eenvoudig te diagnosticeren. Joery Molenaar ontwikkelde een methode waarmee dit betrouwbaar kan.

lees meer

Koninklijke onderscheiding voor professor Harry van Goor, hoogleraar Chirurgieonderwijs Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

12 april 2024

Bij zijn afscheid werd professor Harry van Goor benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij ontving de Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Slinkman uit Berg en Dal.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet