Nieuws Waarom ziet u niets aan de buitenkant opschaling
21 maart 2020

We kunnen ons voorstellen dat het aan de buitenkant lijkt alsof er niet erg veel gebeurt in het Radboudumc. Dat begrijpen we. Daarom een korte uitleg waarom u bij ons bijvoorbeeld (nog) geen tenten op het terrein ziet.

Opschalen binnen het Radboudumc

Wij kunnen nog steeds onze capaciteit vergroten (opschalen) binnen onze eigen muren. Dan kan het inderdaad lijken alsof we ons niet voorbereiden op de stroom patiënten met coronabesmetting die verwacht wordt. Dat is geenszins het geval.

Lees het interview dat Edward Tan, ons hoofd Spoed Eisende Hulp, en specialist in de voorbereiding op een crisis, vrijdag 20 maart jl. heeft gegeven aan De Gelderlander. Daarin vertelt hij hoe we ons hebben voorbereid en dat we klaar zijn voor de toestroom van coronapatiënten. En dat we tegelijkertijd ook nog ruimte houden voor ‘gewone’ spoedzorg uit de regio.

Onze crisisorganisatie staat klaar, we kunnen snel schakelen en meteen waar nodig bijsturen, overleggen met huisartsen en andere zorgverleners, met de regio, RIVM, VWS etc.

Samenwerking

Er is op dit moment voldoende ruimte om patiënten uit andere ziekenhuizen en regio’s op te nemen.  Een aantal patiënten besmet met het coronavirus uit Brabant ligt al enige tijd bij ons op de Intensive Care. We werken samen binnen de regio waar mogelijk en nodig, en met de andere regio’s om te kijken hoe en waarmee we elkaar kunnen helpen. Dat kan zijn met opname van patiënten of uitwisseling van onze zorgprofessionals. Ook ons Klinisch Covid Team staat paraat voor behandeling en adviezen voor collega’s in huis en uit de regio.

Aan de oproep van Edward is sneller dan verwacht gehoor gegeven door de landelijke en regionale overlegorganisaties (Regionaal Overleg Acute Zorgketen, ROAZ). De landelijke organisatie is sinds zaterdag 21 maart ingericht. Onder ander hierover berichtte de Gelderlander.

Onderzoek

Onze onderzoekers zitten ook niet stil. Marc Bonten, hoogleraar Moleculaire epidemiologie van infectieziekten in het UMC Utrecht en Mihai Netea, hoogleraar experimentele interne geneeskunde aan het Radboudumc, zijn een onderzoek met het BCG-vaccin gestart om te kijken of dit middel mogelijk in te zetten is voor betere bescherming voor zorgverleners. We benadrukken dat dit onderzoek nu nog eerst en alleen voor zorgverleners is.

Op dit moment zijn bij ons 33 patiënten opgenomen.
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Margie Alders

06 22 42 16 39

Meer nieuws


Eerste promotie in de Aula volgens nieuwe richtlijnen Woensdag 3 juni, 14.30 uur, Aula Radboud Universiteit

2 juni 2020

Woensdag 3 juni vindt de eerste Radboudumc-promotie in de Aula van de Radboud Universiteit plaats volgens de nieuwe RIVM-richtlijnen. Floor Ploos van Amstel promoveert op haar onderzoek naar een methode om de last en problemen die vrouwen met kanker ervaren te meten.

lees meer

Welke competenties moet de arts van de toekomst hebben? ‘Aandacht voor preventie en kwaliteit van leven’

2 juni 2020

Voorzitter Raamplan Artsopleiding 2020 en directeur Radboudumc Health Academy Roland Laan: ‘De “Nijmeegse” focus op persoonsgerichtheid en innovatie is in dit landelijke plan terug te zien.’

lees meer

Het belang van gender en geslacht bij het bestrijden van COVID-19 Hoogleraar Radboudumc schrijft rapport voor Europese Commissie

2 juni 2020

Sabine Oertelt-Prigione van het Radboudumc, laat in een rapport voor de Europese Commissie zien dat geslacht en gender een belangrijke rol spelen bij de uitbraak en bestrijding van het coronavirus.

lees meer

Biomarkers in COVID-19 patiënten ondersteunen bradykinine hypothese

29 mei 2020

Onderzoek naar ontstekingsstoffen in bloed van COVID-19 patiënten ondersteunt de hypothese dat kinines een rol kunnen spelen bij de ernstige ademhalingsproblemen, schrijven onderzoekers van het Radboudumc in MedRxiv

lees meer

Satish Lubeek, dermatoloog ‘Een verdachte plek op je huid… ga naar de huisarts!’

28 mei 2020

Het aantal diagnoses van kanker is in coronatijd gehalveerd. De daling bij huidkanker was daarbij het grootst. ‘Dat hebben wij hier echt gemerkt’, zegt dermatoloog Satish Lubeek. En hij benadrukt: ‘Heb je een verdacht plekje, ga naar de huisarts!’

lees meer

Het zorgmodel van de toekomst voor chronische neurologische zorg Bas Bloem beschrijft innovatief model aan de hand van de ziekte van Parkinson

28 mei 2020

Mensen met een chronische neurologische aandoening hebben veel baat bij een patiëntgerichte benadering waarin verschillende vormen van zorg optimaal geïntegreerd zijn. Dit schrijft Bas Bloem van het Radboudumc in een artikel voor The Lancet Neurology.

lees meer