Nieuws Waarom ziet u niets aan de buitenkant opschaling
21 maart 2020

We kunnen ons voorstellen dat het aan de buitenkant lijkt alsof er niet erg veel gebeurt in het Radboudumc. Dat begrijpen we. Daarom een korte uitleg waarom u bij ons bijvoorbeeld (nog) geen tenten op het terrein ziet.

Opschalen binnen het Radboudumc

Wij kunnen nog steeds onze capaciteit vergroten (opschalen) binnen onze eigen muren. Dan kan het inderdaad lijken alsof we ons niet voorbereiden op de stroom patiënten met coronabesmetting die verwacht wordt. Dat is geenszins het geval.

Lees het interview dat Edward Tan, ons hoofd Spoed Eisende Hulp, en specialist in de voorbereiding op een crisis, vrijdag 20 maart jl. heeft gegeven aan De Gelderlander. Daarin vertelt hij hoe we ons hebben voorbereid en dat we klaar zijn voor de toestroom van coronapatiënten. En dat we tegelijkertijd ook nog ruimte houden voor ‘gewone’ spoedzorg uit de regio.

Onze crisisorganisatie staat klaar, we kunnen snel schakelen en meteen waar nodig bijsturen, overleggen met huisartsen en andere zorgverleners, met de regio, RIVM, VWS etc.

Samenwerking

Er is op dit moment voldoende ruimte om patiënten uit andere ziekenhuizen en regio’s op te nemen.  Een aantal patiënten besmet met het coronavirus uit Brabant ligt al enige tijd bij ons op de Intensive Care. We werken samen binnen de regio waar mogelijk en nodig, en met de andere regio’s om te kijken hoe en waarmee we elkaar kunnen helpen. Dat kan zijn met opname van patiënten of uitwisseling van onze zorgprofessionals. Ook ons Klinisch Covid Team staat paraat voor behandeling en adviezen voor collega’s in huis en uit de regio.

Aan de oproep van Edward is sneller dan verwacht gehoor gegeven door de landelijke en regionale overlegorganisaties (Regionaal Overleg Acute Zorgketen, ROAZ). De landelijke organisatie is sinds zaterdag 21 maart ingericht. Onder ander hierover berichtte de Gelderlander.

Onderzoek

Onze onderzoekers zitten ook niet stil. Marc Bonten, hoogleraar Moleculaire epidemiologie van infectieziekten in het UMC Utrecht en Mihai Netea, hoogleraar experimentele interne geneeskunde aan het Radboudumc, zijn een onderzoek met het BCG-vaccin gestart om te kijken of dit middel mogelijk in te zetten is voor betere bescherming voor zorgverleners. We benadrukken dat dit onderzoek nu nog eerst en alleen voor zorgverleners is.

Op dit moment zijn bij ons 33 patiënten opgenomen.

Meer informatie


Margie Alders

persvoorlichter

+31622421639
send an email

Meer nieuws


Hoe zijn de Nederlandse Olympiërs voorbereid op de hitte en luchtvochtigheid van Tokio?

22 juli 2021

Persoonlijk advies voor atleten in de aanloop naar de Olympische Spelen

lees meer

Master buddy programma voor startende ondernemers

22 juli 2021

Het jaarlijkse Master Buddy-programma van de masteropleiding Innovation & Entrepreneurship (I&E) van de Radboud Universiteit start weer in september.

lees meer

Ron Wevers wil genetische ziekten voorkomen op de Faeröer en in Nederland Zomerinterview in VOX door Ken Lambeets

20 juli 2021

Een ontmoeting met een jongen uit de Faeröer met een zeldzame genetische ziekte zette hoogleraar klinische chemie Ron Wevers aan het denken. Zou hij een systeem kunnen opzetten waarmee er geen kinderen met zware handicaps meer geboren worden op de eilandengroep?

lees meer

Radboudumc vierdaagse onderzoek: Heeft infectie met coronavirus invloed op lopers?

20 juli 2021

Ook al gaat de Nijmeegse vierdaagse dit jaar niet door, toch doet hoogleraar integratieve fysiologie Maria Hopman deze week een tweetal studies.

lees meer