Nieuws Waarom ziet u niets aan de buitenkant opschaling
21 maart 2020

We kunnen ons voorstellen dat het aan de buitenkant lijkt alsof er niet erg veel gebeurt in het Radboudumc. Dat begrijpen we. Daarom een korte uitleg waarom u bij ons bijvoorbeeld (nog) geen tenten op het terrein ziet.

Opschalen binnen het Radboudumc

Wij kunnen nog steeds onze capaciteit vergroten (opschalen) binnen onze eigen muren. Dan kan het inderdaad lijken alsof we ons niet voorbereiden op de stroom patiënten met coronabesmetting die verwacht wordt. Dat is geenszins het geval.

Lees het interview dat Edward Tan, ons hoofd Spoed Eisende Hulp, en specialist in de voorbereiding op een crisis, vrijdag 20 maart jl. heeft gegeven aan De Gelderlander. Daarin vertelt hij hoe we ons hebben voorbereid en dat we klaar zijn voor de toestroom van coronapatiënten. En dat we tegelijkertijd ook nog ruimte houden voor ‘gewone’ spoedzorg uit de regio.

Onze crisisorganisatie staat klaar, we kunnen snel schakelen en meteen waar nodig bijsturen, overleggen met huisartsen en andere zorgverleners, met de regio, RIVM, VWS etc.

Samenwerking

Er is op dit moment voldoende ruimte om patiënten uit andere ziekenhuizen en regio’s op te nemen.  Een aantal patiënten besmet met het coronavirus uit Brabant ligt al enige tijd bij ons op de Intensive Care. We werken samen binnen de regio waar mogelijk en nodig, en met de andere regio’s om te kijken hoe en waarmee we elkaar kunnen helpen. Dat kan zijn met opname van patiënten of uitwisseling van onze zorgprofessionals. Ook ons Klinisch Covid Team staat paraat voor behandeling en adviezen voor collega’s in huis en uit de regio.

Aan de oproep van Edward is sneller dan verwacht gehoor gegeven door de landelijke en regionale overlegorganisaties (Regionaal Overleg Acute Zorgketen, ROAZ). De landelijke organisatie is sinds zaterdag 21 maart ingericht. Onder ander hierover berichtte de Gelderlander.

Onderzoek

Onze onderzoekers zitten ook niet stil. Marc Bonten, hoogleraar Moleculaire epidemiologie van infectieziekten in het UMC Utrecht en Mihai Netea, hoogleraar experimentele interne geneeskunde aan het Radboudumc, zijn een onderzoek met het BCG-vaccin gestart om te kijken of dit middel mogelijk in te zetten is voor betere bescherming voor zorgverleners. We benadrukken dat dit onderzoek nu nog eerst en alleen voor zorgverleners is.

Op dit moment zijn bij ons 33 patiënten opgenomen.
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Margie Alders

06 22 42 16 39

Meer nieuws


‘Door onze ogen gezien’ - het verhaal van onze IC-afdeling tijdens de eerste coronacrisis in beelden vastgelegd

3 december 2020

Marcel Rekers, ic-verpleegkundige en fotograaf fotografeerde de IC-afdeling tijdens de eerste coronacrisis. Een indrukwekkend tijdsbeeld van een indrukwekkende tijd.

lees meer

Getrainde immuniteit duikt ook op na malaria-infectie

3 december 2020

Het is de eerste keer dat getrainde immuniteit wordt aangetoond na een parasitaire infectie

lees meer

Saïda – van schoonmaakster tot islamitisch geestelijk verzorger Een bijzonder boek over een bijzonder vrouw

2 december 2020

Een boek over het leven en het werk van een islamitische vrouw, geschreven door drie predikanten. Een vrouw - Saïda - die zich al jaren positief inzet voor mee begrip tussen arts en patiënten met een niet-westerse achtergrond en voor de interreligieuze dialoog tussen christenen en moslims.

lees meer

Breinblog Donders Wonders wint prijs voor wetenschapscommunicatie

1 december 2020

Het wetenschapsblog Donders Wonders van het Donders Instituut heeft de Communication Award gewonnen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), op het domein Exacte en Natuurwetenschappen (ENW).

lees meer