Nieuws Willem Mulder versterkt Radboudumc

15 december 2020

Vanaf 1 januari 2021 zal Willem Mulder zich, samen met enkele van zijn onderzoekers, voegen bij de afdeling Interne Geneeskunde van het Radboudumc. Mulder, die ook een deeltijdaanstelling houdt bij Eindhoven University of Technology (TU/e), zal de brug vormen tussen de Radboudumc en de TU/e.

Prof. dr. Willem Mulder (1976) studeerde scheikunde aan de Universiteit van Utrecht en behaalde zijn doctorsgraad op het gebied van biomedische technologie aan de Technische Universiteit Eindhoven. Sinds 2006 werkt hij bij de Icahn School of Medicine at Mount Sinai (ISMMS) in New York. Momenteel is hij hoogleraar aan het Biomedical Engineering and Imaging Institute waar hij het Nanomedicine Programma van ISMMS leidt. Dit onderzoeksprogramma richt zich op de ontwikkeling en toepassing van nanotechnologie en immunologische beeldvorming bij kanker, hart- en vaatziekten en orgaantransplantatie. Hij is onder andere de grondlegger van een methode om het aangeboren immuunsysteem te reguleren met zogenaamde nanobiologics: kleine nanopartikeltjes die specifiek immuuncellen programmeren.

Reguleren aangeboren immuunsysteem met nanobiologics

Naast zijn baan in New York had Willem Mulder van 2012 tot 2018 een aanstelling als hoogleraar aan het Amsterdam UMC, en daarna aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Hij ontving in het verleden zowel VIDI- als VICI-subsidies van NWO (ZonMw) en publiceerde meer dan 165 wetenschappelijke artikelen in wetenschappelijke tijdschriften, waaronder Cell, Immunity, Nature Biomedical Engineering en Nature Nanotechnology. Mulder is één van de wetenschappelijk oprichters van de biotech startup Trained Therapeutix Discovery, die zich richt op de behandeling van ziekten door het aangeboren immuunsysteem te reguleren met nanobiologics.

Rol ontstekingen en immuunsysteem

De afdeling Interne Geneeskunde van het Radboudumc doet onderzoek naar de rol van ontsteking en het (aangeboren) immuunsysteem bij verschillende ziekten. Het onderzoek van Mulder zal zich richten op therapeutisch reguleren en kwantitatief visualiseren van het immuunsysteem met behulp van innovatieve nanotechnologie. Naast het Radboudumc heeft hij een aanstelling aan de faculteit Biomedische Technologie van de TU/e. Deze gecombineerde aanstelling zal leiden tot verbinding en synergie tussen beide afdelingen en instituten. Nieuwe inzichten in de rol van het aangeboren immuunsysteem in bepaalde ziektes (Radboudumc) zullen zo sneller kunnen leiden tot de ontwikkeling van innovatieve technologieën voor behandeling en diagnostiek (TU/e). 

Brug tussen Radboudumc en TU/e

De revolutie op het gebied van immuuntherapie bij kanker en de huidige COVID-19 pandemie onderstrepen het belang van translationeel immunologisch onderzoek en de rol die biomedische technologie hierin kan vervullen. Radboudumc en de TU/e zijn koplopers op deze gebieden. In New York werkte Mulder aan een translationeel onderzoeksprogramma waarbij nanotechnologie, immunologie, ziektemodellen en diagnostiek worden gecombineerd in de zoektocht naar innovatieve immuuntherapieën. Door deze onderzoeksactiviteiten naar Nederland te verplaatsen, zal Mulder de brug vormen tussen het Radboudumc en de TU/e.

 

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet