Nieuws Willem Mulder versterkt Radboudumc
15 december 2020

Vanaf 1 januari 2021 zal Willem Mulder zich, samen met enkele van zijn onderzoekers, voegen bij de afdeling Interne Geneeskunde van het Radboudumc. Mulder, die ook een deeltijdaanstelling houdt bij Eindhoven University of Technology (TU/e), zal de brug vormen tussen de Radboudumc en de TU/e.

Prof. dr. Willem Mulder (1976) studeerde scheikunde aan de Universiteit van Utrecht en behaalde zijn doctorsgraad op het gebied van biomedische technologie aan de Technische Universiteit Eindhoven. Sinds 2006 werkt hij bij de Icahn School of Medicine at Mount Sinai (ISMMS) in New York. Momenteel is hij hoogleraar aan het Biomedical Engineering and Imaging Institute waar hij het Nanomedicine Programma van ISMMS leidt. Dit onderzoeksprogramma richt zich op de ontwikkeling en toepassing van nanotechnologie en immunologische beeldvorming bij kanker, hart- en vaatziekten en orgaantransplantatie. Hij is onder andere de grondlegger van een methode om het aangeboren immuunsysteem te reguleren met zogenaamde nanobiologics: kleine nanopartikeltjes die specifiek immuuncellen programmeren.

Reguleren aangeboren immuunsysteem met nanobiologics

Naast zijn baan in New York had Willem Mulder van 2012 tot 2018 een aanstelling als hoogleraar aan het Amsterdam UMC, en daarna aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Hij ontving in het verleden zowel VIDI- als VICI-subsidies van NWO (ZonMw) en publiceerde meer dan 165 wetenschappelijke artikelen in wetenschappelijke tijdschriften, waaronder Cell, Immunity, Nature Biomedical Engineering en Nature Nanotechnology. Mulder is één van de wetenschappelijk oprichters van de biotech startup Trained Therapeutix Discovery, die zich richt op de behandeling van ziekten door het aangeboren immuunsysteem te reguleren met nanobiologics.

Rol ontstekingen en immuunsysteem

De afdeling Interne Geneeskunde van het Radboudumc doet onderzoek naar de rol van ontsteking en het (aangeboren) immuunsysteem bij verschillende ziekten. Het onderzoek van Mulder zal zich richten op therapeutisch reguleren en kwantitatief visualiseren van het immuunsysteem met behulp van innovatieve nanotechnologie. Naast het Radboudumc heeft hij een aanstelling aan de faculteit Biomedische Technologie van de TU/e. Deze gecombineerde aanstelling zal leiden tot verbinding en synergie tussen beide afdelingen en instituten. Nieuwe inzichten in de rol van het aangeboren immuunsysteem in bepaalde ziektes (Radboudumc) zullen zo sneller kunnen leiden tot de ontwikkeling van innovatieve technologieën voor behandeling en diagnostiek (TU/e). 

Brug tussen Radboudumc en TU/e

De revolutie op het gebied van immuuntherapie bij kanker en de huidige COVID-19 pandemie onderstrepen het belang van translationeel immunologisch onderzoek en de rol die biomedische technologie hierin kan vervullen. Radboudumc en de TU/e zijn koplopers op deze gebieden. In New York werkte Mulder aan een translationeel onderzoeksprogramma waarbij nanotechnologie, immunologie, ziektemodellen en diagnostiek worden gecombineerd in de zoektocht naar innovatieve immuuntherapieën. Door deze onderzoeksactiviteiten naar Nederland te verplaatsen, zal Mulder de brug vormen tussen het Radboudumc en de TU/e.

 

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Research

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

+31621105433
neem contact op

Meer nieuws


Kwetsbare Nijmegenaren door corona minder vaak fysiek bij de huisarts

22 januari 2021

De COVID-19-pandemie heeft in 2020 in Nijmegen en omstreken geleid tot een flinke afname van huisartsconsulten voor patiënten met chronische fysieke gezondheidsproblemen. Ook daalde het aantal fysieke consults voor patiënten met mentale klachten, hoewel de vraag daarnaar gelijk bleef.

lees meer

Nieuwste 3D technologie toegepast bij vaardigheidstraining Radboudumc Health Academy

22 januari 2021

Verpleegkundigen oefenen na de training thuis of op de afdeling met 3D anatomische modellen, zodat ze zich sneller vertrouwd voelen om de zorg in de praktijk toe te passen.

lees meer

Rob Aarnoutse benoemd tot hoogleraar aan het Radboudumc

22 januari 2021

Ziekenhuisapotheker en klinisch farmacoloog Rob Aarnoutse is benoemd tot hoogleraar 'Translationele farmacologie van antimicrobiële middelen, in het bijzonder geneesmiddelen bij tuberculose'.

lees meer

Bestralings-boost verlaagt kans op terugkeer prostaatkanker

21 januari 2021

Een extra dosis straling precies op de tumor verbetert de vooruitzichten van mannen met niet-uitgezaaide prostaatkanker, zonder extra bijwerkingen. De kans dat de ziekte binnen vijf jaar terugkomt, is voor hen minder groot dan voor mannen die de ‘boost’ niet krijgen.

lees meer