Nieuws Digitale workflow essentieel opstapje voor de AI patholoog
28 juni 2021

In de zevende aflevering van de podcast 'AI for Life' staat het onderwerp computational pathology centraal. Katrien Grünberg, Jeroen van der Laak (beiden van het Radboudumc) en Patrick de Boer (medeoprichter van Patholyt, een startup op basis van kennis die in het Radboudumc is ontwikkeld) spreken over het gebruik van AI bij het invoeren en ondersteunen van een digitale workflow voor de patholoog.

 

Onderwerp van deze uitzending is computational pathology. Kunstmatige Intelligentie (AI) om de radioloog te ondersteunen kennen we natuurlijk al langer en begint steeds meer ingeburgerd te raken in dagelijkse operationele processen. Denk bijvoorbeeld aan software voor het scannen en analyseren van longscans voor het detecteren van kanker. Maar het gebruik van AI bij pathologie kent nog altijd enkele belangrijke hobbels en uitdagingen. Zo zijn pathologen nog niet altijd gewend aan een digitale workflow en gebruiken ze vaker een microscoop dan slimme software. Daarbij moeten hoge kosten gemaakt worden voor het invoeren van een digitale workflow.

 

Digitale workflow

Toch biedt AI grote mogelijkheden om de kwaliteit van weefselonderzoek te verbeteren en het proces efficiënter te maken. De sprekers in deze podcast willen de komende jaren grote stappen zetten in het invoeren en ondersteunen van de digitale workflow voor de patholoog. Sprekers in deze uitzending zijn:

  • Katrien Grünberg, hoofd afdeling pathologie in het Radboudumc; 
  • Jeroen van der Laak, onderzoeker computational pathology in het Radboudumc; 
  • Patrick de Boer, medeoprichter van Patholyt, een startup op basis van kennis die in het Radboudumc is ontwikkeld.

 

Platform

De podcast-serie AI for Life is een initiatief om experts van Radboud AI en andere kennisinstellingen in de regio Nijmegen die beroepsmatig sleutelen aan data en algoritmes een laagdrempelig platform te bieden. Ook innovatieve ondernemers die deze kennis en expertise omzetten in zinvolle producten en diensten voor de samenleving komen hier aan het woord. Hoe gebruiken ze AI, welke afwegingen maken ze? Zien ze kansen, belemmeringen, onvermoede vergezichten? De redactie achter de podcast-serie bestaat uit Martijn Kriens (Briskr.Validate!), Joey van Baarsel (Novio Tech Campus), Pieter Lomans (Radboudumc) en Tibor Bosse (hoogleraar Communicatiewetenschap en Kunstmatige Intelligentie Radbouduniversiteit).

Meer nieuws


Jonge mensen met colorectale kanker verdienen een eigen behandeling

26 juli 2021

Genetische oorzaken in deze groep nemen een grote plaats in

lees meer

Hoe zijn de Nederlandse Olympiërs voorbereid op de hitte en luchtvochtigheid van Tokio?

22 juli 2021

Persoonlijk advies voor atleten in de aanloop naar de Olympische Spelen

lees meer

Master buddy programma voor startende ondernemers

22 juli 2021

Het jaarlijkse Master Buddy-programma van de masteropleiding Innovation & Entrepreneurship (I&E) van de Radboud Universiteit start weer in september.

lees meer

Ron Wevers wil genetische ziekten voorkomen op de Faeröer en in Nederland Zomerinterview in VOX door Ken Lambeets

20 juli 2021

Een ontmoeting met een jongen uit de Faeröer met een zeldzame genetische ziekte zette hoogleraar klinische chemie Ron Wevers aan het denken. Zou hij een systeem kunnen opzetten waarmee er geen kinderen met zware handicaps meer geboren worden op de eilandengroep?

lees meer

Radboudumc vierdaagse onderzoek: Heeft infectie met coronavirus invloed op lopers?

20 juli 2021

Ook al gaat de Nijmeegse vierdaagse dit jaar niet door, toch doet hoogleraar integratieve fysiologie Maria Hopman deze week een tweetal studies.

lees meer