Nieuws Grote subsidie voor onderzoek naar afstoting van transplantatieorganen
22 april 2021

Het Radboudumc ontvangt een subsidie van 2,5 miljoen euro voor onderzoek naar de afstoting van transplantatieorganen. Met deze ERC Grant van de Europese Unie gaat Willem Mulder onderzoek doen naar nieuwe nanotechnologie om orgaanafstoting te voorkomen bij patiënten die een getransplanteerd orgaan hebben gekregen.

Willem Mulder, verbonden aan de afdeling Interne Geneeskunde van het Radboudumc en aan de Technische Universiteit Eindhoven, onderzoekt welke rol de aangeboren immuniteit kan spelen in het accepteren van organen. Orgaanafstoting wordt veroorzaakt door ons immuunsysteem, dat vecht tegen elk vreemd element dat in ons lichaam wordt gebracht. Hoewel er effectieve geneesmiddelen op de markt zijn om deze reactie te onderdrukken, heeft het chronisch onderdrukken van het immuunsysteem een enorme prijs. De geneesmiddelen kunnen ernstige bijwerkingen, waaronder kanker, veroorzaken. Daarnaast blijft afstoting op de lange termijn een groot probleem.

Afstoting wordt in gang gezet door activering van het aangeboren immuunsysteem, dat samen met het aangeleerde immuunsysteem verantwoordelijk is voor de verdediging van ons lichaam tegen infecties en andere ziekten. Onlangs is duidelijk geworden dat dit aangeboren systeem, net als ons aangeleerde systeem, een geheugenfunctie heeft. Dit opent nieuwe wegen voor de behandeling van ziekten als kanker.

Het is dit aangeboren systeem dat de onderzoekers willen gebruiken om ervoor te zorgen dat het menselijk lichaam getransplanteerde organen beter tolereert. Willem Mulder: “De huidige strategie bij orgaantransplantatie is het onderdrukken van een reeds geactiveerd immuunsysteem, waardoor het vermogen van de patiënt om ziektes te bestrijden ernstig wordt aangetast. Wij richten ons op het voorkomen van activering van het immuunsysteem met behulp van zeer innovatieve nanotechnologie waarin RNA of eiwitten die het immuunsysteem reguleren zijn geïntegreerd”.

Hoewel het onderzoek zich richt op niertransplantatiepatiënten, kan het ook voordelen hebben voor andere patiënten. “Er zijn meer aandoeningen die worden gekenmerkt door een verergerde immuunrespons, zoals COVID-19, auto-immuunziekten en hart- en vaatziekten. Voor deze ziektes kunnen we op termijn vergelijkbare strategieën gericht op het aangeboren immuunsysteem ontwikkelen”, aldus Willem Mulder.

Over de ERC Grants

De European Research Council is in 2007 door de Europese Unie opgericht en is de belangrijkste Europese financieringsorganisatie voor baanbrekend onderzoek. Advanced ERC-subsidies zijn bedoeld voor gevestigde toponderzoekers met een recent onderzoeksverleden op hoog niveau en een profiel dat hen identificeert als autoriteit op in hun vakgebied.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Research

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

send an email

Meer nieuws


Nijmeegse onderzoekers ontwikkelen plug-and-play platform voor ChIP-seq Platform geeft aanzet voor epigenetische toepassingen in kliniek

7 mei 2021

Het team van moleculair bioloog Hendrik Marks en het Amerikaanse bedrijf Fluidigm hebben een nieuwe, geautomatiseerde techniek voor ChIP-seq ontwikkeld

lees meer

Fabio Jakobsen: ‘Nog even en ik kan weer vrijuit lachen’ Behandeling wielrenner in Radboudumc na pijnlijke valpartij bijna afgerond

7 mei 2021

Met afgrijzen zagen we 5 augustus 2020 op tv de valpartij van wielrenner Fabio Jakobsen in de massasprint tijdens de Ronde van Polen. Voor zijn leven werd gevreesd. Maar gelukkig kan hij het navertellen. Zijn behandeling is bijna afgerond in het Radboudumc.

lees meer

Malariavaccin moet rekening houden met immuunsysteem van ontvanger

6 mei 2021

Gecontroleerde menselijke malaria-infecties bij Afrikanen die al malaria hebben gehad en Europeanen zonder voorafgaande malaria-infecties, geven uiteenlopende reacties in het afweersysteem.

lees meer

Subsidies voor Radboudumc en universiteit in NWO Open Competitie

6 mei 2021

Vier onderzoeksprojecten van het Radboudumc de Radboud Universiteit krijgen een NWO Open competitie-subsidie van het NWO-domein Sociale en Geesteswetenschappen.

lees meer

Eerste patiënt met bloedstelpende pleister behandeld in Radboudumc GATT Technologies zet stap naar klinisch onderzoek

5 mei 2021

Bij een patiënt die recent in het Radboudumc aan de lever is geopereerd, werd een innovatieve bloedstelpende pleister (GATT-Patch) van het Nijmeegse bedrijf GATT Technologies gebruikt.

lees meer