Nieuws Grote subsidie voor onderzoek naar afstoting van transplantatieorganen

22 april 2021

Het Radboudumc ontvangt een subsidie van 2,5 miljoen euro voor onderzoek naar de afstoting van transplantatieorganen. Met deze ERC Grant van de Europese Unie gaat Willem Mulder onderzoek doen naar nieuwe nanotechnologie om orgaanafstoting te voorkomen bij patiënten die een getransplanteerd orgaan hebben gekregen.

Willem Mulder, verbonden aan de afdeling Interne Geneeskunde van het Radboudumc en aan de Technische Universiteit Eindhoven, onderzoekt welke rol de aangeboren immuniteit kan spelen in het accepteren van organen. Orgaanafstoting wordt veroorzaakt door ons immuunsysteem, dat vecht tegen elk vreemd element dat in ons lichaam wordt gebracht. Hoewel er effectieve geneesmiddelen op de markt zijn om deze reactie te onderdrukken, heeft het chronisch onderdrukken van het immuunsysteem een enorme prijs. De geneesmiddelen kunnen ernstige bijwerkingen, waaronder kanker, veroorzaken. Daarnaast blijft afstoting op de lange termijn een groot probleem.

Afstoting wordt in gang gezet door activering van het aangeboren immuunsysteem, dat samen met het aangeleerde immuunsysteem verantwoordelijk is voor de verdediging van ons lichaam tegen infecties en andere ziekten. Onlangs is duidelijk geworden dat dit aangeboren systeem, net als ons aangeleerde systeem, een geheugenfunctie heeft. Dit opent nieuwe wegen voor de behandeling van ziekten als kanker.

Het is dit aangeboren systeem dat de onderzoekers willen gebruiken om ervoor te zorgen dat het menselijk lichaam getransplanteerde organen beter tolereert. Willem Mulder: “De huidige strategie bij orgaantransplantatie is het onderdrukken van een reeds geactiveerd immuunsysteem, waardoor het vermogen van de patiënt om ziektes te bestrijden ernstig wordt aangetast. Wij richten ons op het voorkomen van activering van het immuunsysteem met behulp van zeer innovatieve nanotechnologie waarin RNA of eiwitten die het immuunsysteem reguleren zijn geïntegreerd”.

Hoewel het onderzoek zich richt op niertransplantatiepatiënten, kan het ook voordelen hebben voor andere patiënten. “Er zijn meer aandoeningen die worden gekenmerkt door een verergerde immuunrespons, zoals COVID-19, auto-immuunziekten en hart- en vaatziekten. Voor deze ziektes kunnen we op termijn vergelijkbare strategieën gericht op het aangeboren immuunsysteem ontwikkelen”, aldus Willem Mulder.

Over de ERC Grants

De European Research Council is in 2007 door de Europese Unie opgericht en is de belangrijkste Europese financieringsorganisatie voor baanbrekend onderzoek. Advanced ERC-subsidies zijn bedoeld voor gevestigde toponderzoekers met een recent onderzoeksverleden op hoog niveau en een profiel dat hen identificeert als autoriteit op in hun vakgebied.

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws


Op zoek naar de zuurstofarme kankercellen

2 september 2021 Hoogleraar Sandra Heskamp krijgt VIDI-subsidie voor groot onderzoek naar radionucliden lees meer

VIDI-subsidies voor Radboudumc-onderzoekers

14 juli 2021 Onderzoeken variëren van het brein tot nieuwe behandelmethoden bij kanker lees meer

Nieuwe kweekmethode onthult hoe kankercellen afweersysteem omzeilen

5 juli 2021 Wetenschappers van het Radboudumc hebben een methode ontwikkeld waarmee ze kunnen onderzoeken hoe kankercellen en immuuncellen elkaar beïnvloeden. lees meer

Vaccinatie met immuuncellen zorgt voor boost van afweersysteem na stamceltransplantatie

31 mei 2021 Onderzoekers van het Radboudumc hebben een methode ontwikkeld voor het opkweken van verschillende soorten dendritische cellen: de cellen van het immuunsysteem die gespecialiseerd zijn in het verwerken van lichaamsvreemde stoffen (waaronder tumor eiwitten) en deze presenteren aan de killercellen. lees meer

KWF: 2,5 miljoen voor kankeronderzoek Groen licht voor innovatief onderzoek naar eierstokkanker en immunotherapie

13 april 2021 Het Radboudumc ontvangt 2,56 miljoen euro van KWF Kankerbestrijding voor drie onderzoeken om oncologische vooruitgang in coronatijd te waarborgen. De projecten die zijn gehonoreerd focussen op innovatief onderzoek naar eierstokkanker en baanbrekende immunotherapie. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet