Nieuws KWF twee en een half miljoen voor kankeronderzoek
13 april 2021

Het Radboudumc ontvangt 2,56 miljoen euro van KWF Kankerbestrijding voor drie onderzoeken om oncologische vooruitgang in coronatijd te waarborgen. De projecten die zijn gehonoreerd focussen op innovatief onderzoek naar eierstokkanker en baanbrekende immunotherapie.

Erfelijke eierstokkanker voorkomen – Joanne de Hullu

Vrouwen met een erfelijke fout in de genen BRCA1 of BRCA2 hebben een sterk verhoogd risico op eierstokkanker. Zij krijgen het advies om hun eileiders en eierstokken te laten verwijderen. Deze ingreep is zeer effectief, de kans op eierstokkanker daalt met 80-96%, maar eierstokverwijdering leidt ook tot vroegtijdige overgang, met alle nadelige gevolgen van dien.

Joanne de Hullu, gynaecoloog, onderzoekt of het veilig is om eerst de eileiders (de vermoedelijke oorsprong van eierstokkanker) te verwijderen en pas later de eierstokken. Uit de resultaten van haar eerdere KWF-onderzoek blijkt dat dat de kwaliteit van leven verbetert, vooral wat betreft overgangsklachten en seksueel functioneren.

In een grote internationale studie gaat Joanne de Hullu nu de risico’s verder in kaart brengen. Samen met negen andere landen onderzoekt ze hoe vaak eierstokkanker voorkomt bij vrouwen die voor de nieuwe aanpak kozen en hoe hun kwaliteit van leven is. De Hullu hoopt aan te tonen dat het risico op eierstokkanker gelijk blijft, maar dat patiënten een veel betere kwaliteit van leven ervaren.

Immunotherapie verbeteren – Harry Dolstra en Gosse Adema

Verder zijn er twee onderzoeken die zich richten op immunotherapie. Dit onderzoek richt zich op een baanbrekende behandeling die het afweersysteem van de patiënt helpt om kankercellen zelf op te ruimen.

Harry Dolstra, universitair hoofddocent bij het Laboratorium Hematologie, werkt aan immunotherapie tegen eierstokkanker met behulp van ‘natural killer’-cellen. Hij onderzoekt of het mogelijk is om dit type afweercel in grote hoeveelheden te kweken voor kant-en-klare toediening, in plaats van kleine hoeveelheden voor iedere patiënt afzonderlijk. Daarnaast worden deze ‘natural killer’-cellen uitrust met een CAR, wat dient als een soort ‘zoek- en grijparm’ waarmee ze kankercellen beter kunnen herkennen en opruimen.

Gosse Adema, hoogleraar moleculaire immunologie op het Radiotherapie & Oncoimmunologie (ROI) laboratorium van de afdeling Radiotherapie, doet onderzoek naar siaalzuren en hun receptoren. Siaalzuren zijn suikers die kankercellen verhoogd aanmaken om zich beschermen tegen aanvallen van het afweersysteem. Gosse Adema onderzoekt of het effect van immunotherapie te verbeteren is door deze siaalzuren of hun receptoren op immuuncellen te blokkeren.

De toekenningen zijn onderdeel van de nieuwste financieringsronde van KWF, waarin ruim 30 miljoen euro wordt toegekend aan Nederlands kankeronderzoek.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Research

Meer nieuws


Nijmeegse onderzoekers ontwikkelen plug-and-play platform voor ChIP-seq Platform geeft aanzet voor epigenetische toepassingen in kliniek

7 mei 2021

Het team van moleculair bioloog Hendrik Marks en het Amerikaanse bedrijf Fluidigm hebben een nieuwe, geautomatiseerde techniek voor ChIP-seq ontwikkeld

lees meer

Fabio Jakobsen: ‘Nog even en ik kan weer vrijuit lachen’ Behandeling wielrenner in Radboudumc na pijnlijke valpartij bijna afgerond

7 mei 2021

Met afgrijzen zagen we 5 augustus 2020 op tv de valpartij van wielrenner Fabio Jakobsen in de massasprint tijdens de Ronde van Polen. Voor zijn leven werd gevreesd. Maar gelukkig kan hij het navertellen. Zijn behandeling is bijna afgerond in het Radboudumc.

lees meer

Malariavaccin moet rekening houden met immuunsysteem van ontvanger

6 mei 2021

Gecontroleerde menselijke malaria-infecties bij Afrikanen die al malaria hebben gehad en Europeanen zonder voorafgaande malaria-infecties, geven uiteenlopende reacties in het afweersysteem.

lees meer

Subsidies voor Radboudumc en universiteit in NWO Open Competitie

6 mei 2021

Vier onderzoeksprojecten van het Radboudumc de Radboud Universiteit krijgen een NWO Open competitie-subsidie van het NWO-domein Sociale en Geesteswetenschappen.

lees meer

Eerste patiënt met bloedstelpende pleister behandeld in Radboudumc GATT Technologies zet stap naar klinisch onderzoek

5 mei 2021

Bij een patiënt die recent in het Radboudumc aan de lever is geopereerd, werd een innovatieve bloedstelpende pleister (GATT-Patch) van het Nijmeegse bedrijf GATT Technologies gebruikt.

lees meer