Nieuws KWF twee en een half miljoen voor kankeronderzoek
13 april 2021

Het Radboudumc ontvangt 2,56 miljoen euro van KWF Kankerbestrijding voor drie onderzoeken om oncologische vooruitgang in coronatijd te waarborgen. De projecten die zijn gehonoreerd focussen op innovatief onderzoek naar eierstokkanker en baanbrekende immunotherapie.

Erfelijke eierstokkanker voorkomen – Joanne de Hullu

Vrouwen met een erfelijke fout in de genen BRCA1 of BRCA2 hebben een sterk verhoogd risico op eierstokkanker. Zij krijgen het advies om hun eileiders en eierstokken te laten verwijderen. Deze ingreep is zeer effectief, de kans op eierstokkanker daalt met 80-96%, maar eierstokverwijdering leidt ook tot vroegtijdige overgang, met alle nadelige gevolgen van dien.

Joanne de Hullu, gynaecoloog, onderzoekt of het veilig is om eerst de eileiders (de vermoedelijke oorsprong van eierstokkanker) te verwijderen en pas later de eierstokken. Uit de resultaten van haar eerdere KWF-onderzoek blijkt dat dat de kwaliteit van leven verbetert, vooral wat betreft overgangsklachten en seksueel functioneren.

In een grote internationale studie gaat Joanne de Hullu nu de risico’s verder in kaart brengen. Samen met negen andere landen onderzoekt ze hoe vaak eierstokkanker voorkomt bij vrouwen die voor de nieuwe aanpak kozen en hoe hun kwaliteit van leven is. De Hullu hoopt aan te tonen dat het risico op eierstokkanker gelijk blijft, maar dat patiënten een veel betere kwaliteit van leven ervaren.

Immunotherapie verbeteren – Harry Dolstra en Gosse Adema

Verder zijn er twee onderzoeken die zich richten op immunotherapie. Dit onderzoek richt zich op een baanbrekende behandeling die het afweersysteem van de patiënt helpt om kankercellen zelf op te ruimen.

Harry Dolstra, universitair hoofddocent bij het Laboratorium Hematologie, werkt aan immunotherapie tegen eierstokkanker met behulp van ‘natural killer’-cellen. Hij onderzoekt of het mogelijk is om dit type afweercel in grote hoeveelheden te kweken voor kant-en-klare toediening, in plaats van kleine hoeveelheden voor iedere patiënt afzonderlijk. Daarnaast worden deze ‘natural killer’-cellen uitrust met een CAR, wat dient als een soort ‘zoek- en grijparm’ waarmee ze kankercellen beter kunnen herkennen en opruimen.

Gosse Adema, hoogleraar moleculaire immunologie op het Radiotherapie & Oncoimmunologie (ROI) laboratorium van de afdeling Radiotherapie, doet onderzoek naar siaalzuren en hun receptoren. Siaalzuren zijn suikers die kankercellen verhoogd aanmaken om zich beschermen tegen aanvallen van het afweersysteem. Gosse Adema onderzoekt of het effect van immunotherapie te verbeteren is door deze siaalzuren of hun receptoren op immuuncellen te blokkeren.

De toekenningen zijn onderdeel van de nieuwste financieringsronde van KWF, waarin ruim 30 miljoen euro wordt toegekend aan Nederlands kankeronderzoek.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Centrum voor Oncologie

Meer nieuws


Bundeling Digital Health spelers regio Nijmegen

12 januari 2022

Health Valley heeft een Digital Health Guide gepubliceerd om Digital Health spelers in de regio Nijmegen en daarbuiten te verbinden.

lees meer

Verbeterde AI moet kankeronderzoek en -zorg enorme boost geven Twee ERC Starting Grants voor onderzoekers Radboudumc, Geert Litjens

10 januari 2022

Twee onderzoekers van het Radboudumc, Geert Litjens en Rogier Kievit, hebben een European Research Council (ERC) Starting Grant ontvangen. Geert Litjens ontwikkelt een compleet nieuwe vorm van AI met te verklaren resultaten en die ook zelfstandig de stap naar diagnose en prognose kan maken.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet