Nieuws Landschapspark biedt ruimte om even bij te komen
22 april 2021

Op dinsdag 20 april werd het landschapspark van het Radboudumc officieel ‘geopend’. Onderdeel van het park is een ‘tweedehands’ voetgangersbrug die ook met de opening van het park officieel in gebruik is genomen. De brug  – de voormalige Waaghoofdbrug uit Leiden - krijgt hierdoor een tweede leven. Het verbindt twee binnentuinen met elkaar: het parklandschap aan de ene kant en de tuinen bij het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis aan de andere kant. Daarnaast opent het ook een rechtstreeks pad naar de andere kant van de campus. Het park maakt onderdeel uit van de totale huisvestingsplannen van het Radboudumc waarin er veel ruimte vrijkomt voor groen.

Meer ruimte voor groen

In de huisvestingsplannen zijn andere  tuinen opgenomen die de omgeving vergroenen en grijze steen aan het oog onttrekken. Deze omgeving is er voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Het geheim van de zogenoemde healing gardens ligt in het aanleggen van verschillende tuinen. Mensen kunnen dan zelf kiezen welke tuin op dat moment bij hen past.  “onze helende tuinen zijn geen ‘grasveldjes met een paar coniferen of rododendrons, maar specifiek voor bepaalde doelgroepen ontworpen tuinen, die de gezondheidszorg ondersteunen”, aldus René Bleeker, directeur projectbureau Bouwzaken.

De komende tijd komen er op verschillende plaatsen op de campus tuinen voor patiënten, bezoekers, studenten en medewerkers, onder ander en op het dak van het nieuwe hoofdgebouw A. Elke tuin krijgt zijn eigen sfeer en heeft de bezoeker iets anders te bieden.

Voormalige Waaghoofdbrug

De voetgangersbrug (1988) (26 m lang x 2,75 m breed) bestaat uit een betonnen fundering, stalen overspanning met een nieuw FSC-houten brugdek. De brug lag eerder in de binnenstad van Leiden en krijgt in het Radboudumc een tweede leven.  “Dit past in ons streven naar een duurzame invulling voor onze tuinen en het parklandschap. We vonden de Waaghoofdbrug via een website voor tweedehands bruggen. Na een stevige opknapbeurt kunnen we de prachtige brug een tweede leven geven. En het mooiste is, dat hergebruik goedkoper bleek dan een nieuwe te laten maken. Een win-win dus voor ons culturele erfgoed, het milieu en de portemonnee van het ziekenhuis”, aldus projectmanager Paul Grotens.

De voetgangersbrug werd opgeknapt en na transport naar Nijmegen werd de brug met een grote kraan op de juiste plek gezet.

 

Meer informatie


Margie Alders

persvoorlichter

+31622421639
send an email

Meer nieuws


Nijmeegse onderzoekers ontwikkelen plug-and-play platform voor ChIP-seq Platform geeft aanzet voor epigenetische toepassingen in kliniek

7 mei 2021

Het team van moleculair bioloog Hendrik Marks en het Amerikaanse bedrijf Fluidigm hebben een nieuwe, geautomatiseerde techniek voor ChIP-seq ontwikkeld

lees meer

Fabio Jakobsen: ‘Nog even en ik kan weer vrijuit lachen’ Behandeling wielrenner in Radboudumc na pijnlijke valpartij bijna afgerond

7 mei 2021

Met afgrijzen zagen we 5 augustus 2020 op tv de valpartij van wielrenner Fabio Jakobsen in de massasprint tijdens de Ronde van Polen. Voor zijn leven werd gevreesd. Maar gelukkig kan hij het navertellen. Zijn behandeling is bijna afgerond in het Radboudumc.

lees meer

Malariavaccin moet rekening houden met immuunsysteem van ontvanger

6 mei 2021

Gecontroleerde menselijke malaria-infecties bij Afrikanen die al malaria hebben gehad en Europeanen zonder voorafgaande malaria-infecties, geven uiteenlopende reacties in het afweersysteem.

lees meer

Subsidies voor Radboudumc en universiteit in NWO Open Competitie

6 mei 2021

Vier onderzoeksprojecten van het Radboudumc de Radboud Universiteit krijgen een NWO Open competitie-subsidie van het NWO-domein Sociale en Geesteswetenschappen.

lees meer

Eerste patiënt met bloedstelpende pleister behandeld in Radboudumc GATT Technologies zet stap naar klinisch onderzoek

5 mei 2021

Bij een patiënt die recent in het Radboudumc aan de lever is geopereerd, werd een innovatieve bloedstelpende pleister (GATT-Patch) van het Nijmeegse bedrijf GATT Technologies gebruikt.

lees meer