Nieuws Radboudumc en Technische Universiteit Eindhoven bundelen krachten in BIOTRIP
30 juni 2021

Het Radboudumc en de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) prestenteren BIOTRIP. Deze onafhankelijke biotech-incubator heeft als doel om met baanbrekende biotech de gezondheid van mensen te waarborgen. BIOTRIP is een uniek platform dat medisch wetenschappers en ondernemende biomedische ingenieurs samenbrengt om samen met biotech-ondernemers vaccins en immuuntherapieën te ontwikkelen, commercialiseren en beschikbaar te maken voor patiënten met uiteenlopende ziekten.
 
BIOTRIP is een uniek initiatief tussen twee topinstituten in het zuiden van Nederland. 'Als de COVID-19-pandemie ons iets heeft geleerd dan is het wel dat het samensmelten van biomedische technologie en klinische onderzoek leidt tot innovatieve oplossingen. BIOTRIP zal technologieën en commerciële mogelijkheden voortbrengen die zullen bijdragen aan het oplossen van de medische problemen van de toekomst', zegt TU/e rector Frank Baaijens. BIOTRIP ontwikkelt bijvoorbeeld een universeel vaccin om brede bescherming op te wekken in de populatie tegen opkomende SARS-CoV-2 varianten en potentiële toekomstige pandemieën.

'Fantastisch biotech-ecosysteem'

'BIOTRIP is een flexibele en op biotech-investeerders georiënteerde incubator waarmee we nieuwe biotech-startups in de Brainport-regio willen realiseren. Het zuiden van Nederland herbergt stiekem een fantastisch biotech-ecosysteem, waar BIOTRIP heel goed in past en voor groei en innovatie zal zorgen', volgens de voorzitter van het College van Bestuur van de TU/e, Robert-Jan Smits.

Internationaal team

BIOTRIP heeft een uitzonderlijk team bij elkaar weten te brengen dat bestaat uit ondernemende academici, biotech-professionals en een internationaal georiënteerde groep adviseurs. 'We zijn ontzettend dankbaar voor de deelname van dr. John Kastelein en dr. Andrea van Elsas in deze bijzondere onderneming. Beiden zijn zeer succesvolle biotech-ondernemers, John opererend vanuit Nederland en Andrea is vorig jaar aangesteld als partner bij Third Rock Ventures aan de westkust van de Verenigde Staten', zegt BIOTRIP-medeoprichter dr. Willem Mulder. De andere medeoprichter dr. Mihai Netea voegt toe: 'We kijken ontzettend uit naar onze samenwerking met dr. Alexander Eggermont. Dr. Eggermont is Chief Scientific Officer van het Princes Máxima Centrum voor kinderoncologie en een geroemd klinisch onderzoeker op het gebied van immuuntherapie bij kanker.'

Externe adviseurs

Daarnaast bestaat BIOTRIP ook uit externe adviseurs dr. Cristianne Rijcken, Chief Scientific Officer en oprichter van Cristal Therapeutics, en Thomas Sehested, drievoudig wereldkampioen windsurfen en serie-ondernemer. Met drs. Zahi Fayad en Matthias Nahrendorf, instituutshoogleraren aan respectievelijk Icahn School of Medicine at Mount Sinai en Massachusetts General Hospital, is de externe adviesraad compleet. 'BIOTRIP is één van de meest enerverende initiatieven waar ik aan gewerkt heb. Met een team van immuuntherapie-pioniers en zeer creatieve biomedische engineers werken we aan oplossingen voor diverse aandoeningen, zoals kanker, autoimmuun-, infectie- en hart- en vaatziekten, maar ook orgaantransplantatie', aldus BIOTRIP kwartiermaker dr. Joost Kreijtz.

Dr. Bertine Lahuis, bestuursvoorzitter van het Radboudumc is enthousiast: 'Het werk van onze klinisch onderzoekers heeft de afgelopen tien jaar unieke inzichten in het menselijke immuunsysteem opgeleverd. Nu is het moment dat we deze kennis gaan inzetten voor onze patiënten.' Decaan dr. Jan Smit concludeert: 'Met BIOTRIP concretiseren we onze biotech-ambities via een formele alliantie met de TU/e. Wij zijn ervan overtuigd dat BIOTRIP nieuwe innovaties zal opleveren die de kwaliteit van leven voor patiënten wereldwijd zal verbeteren.'

Foto: Mihai Netea (l) en Willem Mulder (r) in overleg met Jan Smit, Frank Baaijens, Bertine Lahuis en Robert-Jan Smits. (Fotograaf: Bart van Overbeeke)
 

Meer informatie


Dennis Verschuren

woordvoerder / persvoorlichter

+31634942522
send an email

Meer nieuws


Jonge mensen met colorectale kanker verdienen een eigen behandeling

26 juli 2021

Genetische oorzaken in deze groep nemen een grote plaats in

lees meer

Hoe zijn de Nederlandse Olympiërs voorbereid op de hitte en luchtvochtigheid van Tokio?

22 juli 2021

Persoonlijk advies voor atleten in de aanloop naar de Olympische Spelen

lees meer

Master buddy programma voor startende ondernemers

22 juli 2021

Het jaarlijkse Master Buddy-programma van de masteropleiding Innovation & Entrepreneurship (I&E) van de Radboud Universiteit start weer in september.

lees meer

Ron Wevers wil genetische ziekten voorkomen op de Faeröer en in Nederland Zomerinterview in VOX door Ken Lambeets

20 juli 2021

Een ontmoeting met een jongen uit de Faeröer met een zeldzame genetische ziekte zette hoogleraar klinische chemie Ron Wevers aan het denken. Zou hij een systeem kunnen opzetten waarmee er geen kinderen met zware handicaps meer geboren worden op de eilandengroep?

lees meer

Radboudumc vierdaagse onderzoek: Heeft infectie met coronavirus invloed op lopers?

20 juli 2021

Ook al gaat de Nijmeegse vierdaagse dit jaar niet door, toch doet hoogleraar integratieve fysiologie Maria Hopman deze week een tweetal studies.

lees meer