Nieuws Twee startende wetenschapstalenten naar buitenlandse topinstituten met Rubicon
21 juni 2021

Radboudumc-onderzoekers Guido van Mierlo en Michelle Brouwer ontvangen een Rubicon-financiering van de NWO. Deze beurs is bedoeld voor jonge, gepromoveerde wetenschappers om onderzoek te doen aan buitenlandse onderzoeksinstellingen. Het programma Rubicon is bedoeld om jonge, veelbelovende wetenschappers de mogelijkheid te geven internationale onderzoekservaring op te doen.

Onverwachte speler in de hersenontwikkeling – Michelle Brouwer

Michelle Brouwer gaat voor 24 maanden naar het Vlaams Instituut voor Biotechnologie in België. Haar onderzoek richt zich op het immuunsysteem, dat beschikt over een arsenaal aan dodelijke eiwitten om pathogenen uit te schakelen. Eén van deze eiwitten lijkt echter juist belangrijk voor normale hersenontwikkeling. Ze gaat uitzoeken hoe dit eiwit precies werkt in de hersenen.

Vertalen van communicatie tussen DNA – Guido van Mierlo

Guido van Mierlo zal 24 maanden onderzoek doen aan École polytechnique fédérale de Lausanne in Zwitserland. Hij gaat onderzoek doen naar het DNA, dat informatie bevat die essentieel is voor ons leven. Guido van Mierlo gaat nieuwe technieken ontwikkelen om uit te vinden hoe (verstoorde) samenwerking tussen stukjes DNA bijdraagt aan het ontstaan van of juist bescherming tegen ziekte.

Over Rubicon

Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière. De Rubiconbeurs maakt het voor de jonge onderzoekers mogelijk om hun onderzoek te doen aan topinstituten zoals Stanford en Harvard. De meerderheid van de onderzoekers gaan 24 maanden naar het buitenland. In totaal gaan 26 Rubicon-onderzoekers voor 24 maanden naar het buitenland, de andere 19 laureaten gaan tussen de 12 en 18 maanden weg.

Met een Rubicon-financiering kunnen wetenschappers tot 24 maanden onderzoek doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Per jaar kan NWO zo'n 60 jonge onderzoekers financieren binnen Rubicon (voor een totaalbedrag van zeven miljoen euro, verdeeld over drie ronden). De toekenningen uit dit bericht betreffen twee samengevoegde financieringsrondes van 2020.

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

send an email

Meer nieuws


Jonge mensen met colorectale kanker verdienen een eigen behandeling

26 juli 2021

Genetische oorzaken in deze groep nemen een grote plaats in

lees meer

Hoe zijn de Nederlandse Olympiërs voorbereid op de hitte en luchtvochtigheid van Tokio?

22 juli 2021

Persoonlijk advies voor atleten in de aanloop naar de Olympische Spelen

lees meer

Master buddy programma voor startende ondernemers

22 juli 2021

Het jaarlijkse Master Buddy-programma van de masteropleiding Innovation & Entrepreneurship (I&E) van de Radboud Universiteit start weer in september.

lees meer

Ron Wevers wil genetische ziekten voorkomen op de Faeröer en in Nederland Zomerinterview in VOX door Ken Lambeets

20 juli 2021

Een ontmoeting met een jongen uit de Faeröer met een zeldzame genetische ziekte zette hoogleraar klinische chemie Ron Wevers aan het denken. Zou hij een systeem kunnen opzetten waarmee er geen kinderen met zware handicaps meer geboren worden op de eilandengroep?

lees meer